|
Otyłość zakodowana w mózgu, czyli jak to co jemy wpływa na nasze zachowanie
Czy grozi nam pandemia otyłości? Dlaczego jemy ponad miarę? Dlaczego szczególnie smakuje nam niezdrowa żywność? Czy można się uzależnić od określonych produktów spożywczych? Czy to możliwe, żeby żywność sterowała naszym zachowaniem? A może już jesteśmy… żywieniowymi ZOMBIE? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć podczas wykładu pt.: „Otyłość zakodowana w mózgu, czyli jak to co jemy wpływa na nasze zachowanie”. Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 200 Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:30-14:15 |
wykład |
|
Wynalazki inspirowane naturą
Natura od zawsze była źródłem inspiracji dla badaczy. Naśladowanie natury w inżynierii ma nawet swoją nazwę „biomimikra” lub „biomimetyka”. Obserwacja świata zwierząt i roślin od lat przynosi ludzkości wspaniałe efekty. To zadziwiające jak wiele powszechnie wykorzystywanych rozwiązań technologicznych zawdzięczamy bacznemu podglądaniu natury. Podczas wykładu zaprezentujemy jedne z najciekawszych i najbardziej efektownych wynalazków inspirowanych naturą. Wiek/poziom: 6-12 lat Miejsc: 200 Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:30-16:15 |
wykład |
|
Poznaję, doświadczam, odkrywam – życie młodego naukowca w laboratorium
Laboratorium to doskonałe miejsce, by odkryć w sobie fascynację nauką. Podczas spotkania wywołamy kolorowy deszcz, sprawdzimy ile barw ma czerwona kapusta oraz przygotujemy antystresowego gniotka. Zapraszamy do wspólnego odkrywania!
rezerwacja miejsc e-mail: ewa.kuzbida@uwm.edu.pl
Brak wolnych miejsc! Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
08:15-09:15 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Czy to kwaśne, czy to zasadowe?
Czy to kwaśne, czy to zasadowe? 13+ W gospodarstwie domowym często spotykamy się z określeniem „pH” lub pojęciami „odczyn kwaśny” „obojętny” czy „zasadowy”. Środki czystości o wysokim pH, czyli o właściwościach zasadowych, stosujemy do udrażniania rur kanalizacyjnych. Do codziennej pielęgnacji stosujemy mydła, które bez specjalnych dodatków mają odczyn zasadowy. Częste używanie takich preparatów jest niekorzystne dla skóry, ponieważ niszczą one lekko kwaśną barierę blokującą mikroorganizmom chorobotwórczym dostęp do naszego organizmu, co w konsekwencji może powodować choroby skóry. Również w rolnictwie i ogrodnictwie, aby uzyskać lepsze plony, konieczne jest określanie odczynu gleby, gdyż część roślin wymaga gleby kwaśnej, a część neutralnej lub zasadowej. W laboratorium do precyzyjnego określania wartości pH stosujemy pH-metry. Mniej precyzyjne, ale również użyteczne mogą być niektóre barwniki roślinne, które mają właściwości zmieniania koloru w zależności od wartości pH. Soki lub napary pozyskane z takich roślin jak kapusta, burak czy czarna porzeczka, można wykorzystywać jako indykatory (wskaźniki) właściwości kwasowo-zasadowych badanych substancji. W obecności substancji kwaśnych przyjmują one zabarwienie od różowego aż do czerwonego, zaś w obecności zasad od niebieskiego, poprzez zielony aż do żółtego. Takiej zmiany koloru nie powodują natomiast żadne substancje o charakterze obojętnym (np. woda). Przyjdź i przetestuj odczyn substancji powszechnie występujących w Twojej kuchni czy w łazience.
Rezerwacje: e-mail edyta.sienkiewicz@uwm.edu.pl Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
10:00-12:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Roślinne dowody zbrodni
Jeśli próbujemy połączyć temat botaniki z przestępstwami, najpewniej pomyślimy o użyciu rośliny jako narzędzia zbrodni, w postaci proszku wymieszanego z jedzeniem lub wywaru. Świadomość, że rośliny mogą być zarówno dowodami, jak i motywami popełnienia zbrodni nie jest jeszcze powszechna. Członkowie KN Botaników przybliżą uczestnikom warsztatów pojęcie ,,dowodu botanicznego'', a także krótko opowiedzą o botanice sądowej.
W trakcie spotkania czeka na uczestników przede wszystkim rozbudowana część praktyczna, w której będzie można spróbować swoich sił w rozwiązywaniu zagadek kryminalnych z pomocą własnoręcznie przygotowanych preparatów, jednocześnie nabywając specjalistyczną wiedzę na temat roślin, poprzedzone krótką prezentacją oraz z licznymi wstawkami, które pomogą rozwiać wątpliwości i uatrakcyjnić pracę.
rezerwacje e-mail krlsarnecki@gmail.com Wiek/poziom: 15-18 lat Miejsc: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:30-13:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Roślinne dowody zbrodni
Jeśli próbujemy połączyć temat botaniki z przestępstwami, najpewniej pomyślimy o użyciu rośliny jako narzędzia zbrodni, w postaci proszku wymieszanego z jedzeniem lub wywaru. Świadomość, że rośliny mogą być zarówno dowodami, jak i motywami popełnienia zbrodni nie jest jeszcze powszechna. Członkowie KN Botaników przybliżą uczestnikom warsztatów pojęcie ,,dowodu botanicznego'', a także krótko opowiedzą o botanice sądowej.
W trakcie spotkania czeka na uczestników przede wszystkim rozbudowana część praktyczna, w której będzie można spróbować swoich sił w rozwiązywaniu zagadek kryminalnych z pomocą własnoręcznie przygotowanych preparatów, jednocześnie nabywając specjalistyczną wiedzę na temat roślin, poprzedzone krótką prezentacją oraz z licznymi wstawkami, które pomogą rozwiać wątpliwości i uatrakcyjnić pracę.
rezerwacje e-mail krlsarnecki@gmail.com Wiek/poziom: 15-18 lat Miejsc: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
13:00-15:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Czy to kwaśne, czy to zasadowe?
Czy to kwaśne, czy to zasadowe? 13+ W gospodarstwie domowym często spotykamy się z określeniem „pH” lub pojęciami „odczyn kwaśny” „obojętny” czy „zasadowy”. Środki czystości o wysokim pH, czyli o właściwościach zasadowych, stosujemy do udrażniania rur kanalizacyjnych. Do codziennej pielęgnacji stosujemy mydła, które bez specjalnych dodatków mają odczyn zasadowy. Częste używanie takich preparatów jest niekorzystne dla skóry, ponieważ niszczą one lekko kwaśną barierę blokującą mikroorganizmom chorobotwórczym dostęp do naszego organizmu, co w konsekwencji może powodować choroby skóry. Również w rolnictwie i ogrodnictwie, aby uzyskać lepsze plony, konieczne jest określanie odczynu gleby, gdyż część roślin wymaga gleby kwaśnej, a część neutralnej lub zasadowej. W laboratorium do precyzyjnego określania wartości pH stosujemy pH-metry. Mniej precyzyjne, ale również użyteczne mogą być niektóre barwniki roślinne, które mają właściwości zmieniania koloru w zależności od wartości pH. Soki lub napary pozyskane z takich roślin jak kapusta, burak czy czarna porzeczka, można wykorzystywać jako indykatory (wskaźniki) właściwości kwasowo-zasadowych badanych substancji. W obecności substancji kwaśnych przyjmują one zabarwienie od różowego aż do czerwonego, zaś w obecności zasad od niebieskiego, poprzez zielony aż do żółtego. Takiej zmiany koloru nie powodują natomiast żadne substancje o charakterze obojętnym (np. woda). Przyjdź i przetestuj odczyn substancji powszechnie występujących w Twojej kuchni czy w łazience.
Rezerwacje: e-mail edyta.sienkiewicz@uwm.edu.pl Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:30-17:30 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Czy to kwaśne, czy to zasadowe?
Czy to kwaśne, czy to zasadowe? 13+ W gospodarstwie domowym często spotykamy się z określeniem „pH” lub pojęciami „odczyn kwaśny” „obojętny” czy „zasadowy”. Środki czystości o wysokim pH, czyli o właściwościach zasadowych, stosujemy do udrażniania rur kanalizacyjnych. Do codziennej pielęgnacji stosujemy mydła, które bez specjalnych dodatków mają odczyn zasadowy. Częste używanie takich preparatów jest niekorzystne dla skóry, ponieważ niszczą one lekko kwaśną barierę blokującą mikroorganizmom chorobotwórczym dostęp do naszego organizmu, co w konsekwencji może powodować choroby skóry. Również w rolnictwie i ogrodnictwie, aby uzyskać lepsze plony, konieczne jest określanie odczynu gleby, gdyż część roślin wymaga gleby kwaśnej, a część neutralnej lub zasadowej. W laboratorium do precyzyjnego określania wartości pH stosujemy pH-metry. Mniej precyzyjne, ale również użyteczne mogą być niektóre barwniki roślinne, które mają właściwości zmieniania koloru w zależności od wartości pH. Soki lub napary pozyskane z takich roślin jak kapusta, burak czy czarna porzeczka, można wykorzystywać jako indykatory (wskaźniki) właściwości kwasowo-zasadowych badanych substancji. W obecności substancji kwaśnych przyjmują one zabarwienie od różowego aż do czerwonego, zaś w obecności zasad od niebieskiego, poprzez zielony aż do żółtego. Takiej zmiany koloru nie powodują natomiast żadne substancje o charakterze obojętnym (np. woda). Przyjdź i przetestuj odczyn substancji powszechnie występujących w Twojej kuchni czy w łazience.
Rezerwacje: e-mail edyta.sienkiewicz@uwm.edu.pl Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:45-19:45 |
zajęcia laboratoryjne |