Wyszukaj wydarzenie
Jeśli chcesz użyć dodatkowych opcji wyszukiwania kliknij więcej.
Gdańsk: Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański
|
"W zdrowiu i w chorobie oraz że cię nie zapomnę..." - o związku między mikroorganizmami jelitowymi a procesami pamięciowymi
W jelitach człowieka mieszka ponad tysiąc gatunków mikroorganizmów, a ich liczebność stukrotnie przewyższa liczbę komórek budujących nasze ciało. Dzięki dwukierunkowej komunikacji na trasie mikrobiom-jelita-mózg, drobnoustroje jelitowe mogą wpływać na nasze zachowanie i procesy poznawcze, takie jak emocje czy pamięć. Czy problemy w związku mikrobiom-mózg mogą być przyczyną rozwoju choroby Alzheimera? Wiek/poziom: 15+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
19:00-20:00 |
Wykład |
|
NOCNE SPOTKANIE Z KULTURĄ - zapraszamy do laboratorium hodowli komórkowych
Zapraszamy do laboratorium kultur komórkowych, w którym opowiemy Państwu o sposobach otrzymywania i prowadzenia hodowli komórek ssaczych in vitro oraz do czego takie hodowle są wykorzystywane. Wiek/poziom: 15+ Miejsc: 10 Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-16:55 |
Zwiedzanie on-line |
|
NOCNE SPOTKANIE Z KULTURĄ - zapraszamy do laboratorium hodowli komórkowych
Zapraszamy do laboratorium kultur komórkowych, w którym opowiemy Państwu o sposobach otrzymywania i prowadzenia hodowli komórek ssaczych in vitro oraz do czego takie hodowle są wykorzystywane. Wiek/poziom: 15+ Miejsc: 10 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:55 |
Zwiedzanie on-line |
Gdańsk: Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Gdański, Gdański Uniwersytet Medyczny
|
Osiedle ludzka skóra + stream z laboratorium
„Podczas spotkania na żywo postaram się pokazać dlaczego mycie rąk samą wodą nie liczy się jako mycie, dlaczego posiadanie zwierzęcia w domu wzbogaca naszą odporność i z jakich najdziwniejszych miejsc bierze się mikroflora która zasiedla organizm każdego człowieka. Przyjrzymy się „brudnym” pieniądzom, oraz zastanowimy się, co do naszej flory bakteryjnej wnosi nasz telefon komórkowy?! Zapraszam :)” Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
14:00-14:30 |
Warsztaty on line |
Kielce: Instytut Biologii, Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Jana Kochanowskiego
|
Jak wyhodować komórkę w warunkach laboratoryjnych, czyli życie poza ustrojem człowieka
spotkanie na platformie Zoom
Meeting ID: 837 9233 1143
Passcode: NOC2021
Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-18:30 |
Pokazy on-line |
Łódź: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Łódzki
|
"W poszukiwaniu pożytecznych mikroorganizmów - warsztaty z mikroskopowania"
Serdecznie zapraszamy na warsztaty, podczas których pokażemy przyjazne dla człowieka mikroorganizmy. Nauczymy Was jak przygotować preparaty mikroskopowe i odpowiednio je zabarwić, by móc ujrzeć te małe, niezwykłe organizmy. Dołączcie do nas a zobaczycie bakterie mieszkające w naszej jamie ustnej (naturalna mikrobiota), mikroorganizmy probiotyczne, przeprowadzające procesy fermentacji mlekowej, np. kiszenie ogórków, kapusty, powstawanie jogurtu. Te fascynujące drobnoustroje podejrzycie pod mikroskopem, z którego obraz, dzięki zamontowanej kamerze, trafi wprost do Waszych oczu. Będziecie mogli również zobaczyć drobnoustroje mniej dla nas przyjazne, wyhodowane na podłożach mikrobiologicznych, pobrane z przedmiotów, których często dotykamy, np. telefonu komórkowego, komputera czy monet. Przekonacie się także, jak dużo drobnoustrojów możemy mieć na naszych dłoniach i jak ważne jest mycie i dezynfekowanie rąk, szczególnie w czasie pandemii. Wiek/poziom: Od 7 lat Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
|
"W poszukiwaniu pożytecznych mikroorganizmów - warsztaty z mikroskopowania"
Serdecznie zapraszamy na warsztaty, podczas których pokażemy przyjazne dla człowieka mikroorganizmy. Nauczymy Was jak przygotować preparaty mikroskopowe i odpowiednio je zabarwić, by móc ujrzeć te małe, niezwykłe organizmy. Dołączcie do nas a zobaczycie bakterie mieszkające w naszej jamie ustnej (naturalna mikrobiota), mikroorganizmy probiotyczne, przeprowadzające procesy fermentacji mlekowej, np. kiszenie ogórków, kapusty, powstawanie jogurtu. Te fascynujące drobnoustroje podejrzycie pod mikroskopem, z którego obraz, dzięki zamontowanej kamerze, trafi wprost do Waszych oczu. Będziecie mogli również zobaczyć drobnoustroje mniej dla nas przyjazne, wyhodowane na podłożach mikrobiologicznych, pobrane z przedmiotów, których często dotykamy, np. telefonu komórkowego, komputera czy monet. Przekonacie się także, jak dużo drobnoustrojów możemy mieć na naszych dłoniach i jak ważne jest mycie i dezynfekowanie rąk, szczególnie w czasie pandemii. Wiek/poziom: Od 7 lat Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:15-18:15 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
Lublin: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej
|
Z nowotworem i wirusem za pan brat, czyli do czego stosowane są hodowle komórkowe - spotkanie z autorem
piątek
12.00-15.00 - https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ae85a6f07c38e42a9a9b4c65f8a78d8ee%40thread.tacv2/1609846290825?context=%7b%22Tid%22%3a%2280dbd34a-9b20-490b-ac49-035af103ab2b%22%2c%22Oid%22%3a%22e8773f37-9e44-4bcb-8fa7-0555b4ca3e7d%22%7d
16.00-19.00 - https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ae85a6f07c38e42a9a9b4c65f8a78d8ee%40thread.tacv2/1609846343513?context=%7b%22Tid%22%3a%2280dbd34a-9b20-490b-ac49-035af103ab2b%22%2c%22Oid%22%3a%22e8773f37-9e44-4bcb-8fa7-0555b4ca3e7d%22%7d
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
06:00-06:00 |
Spotkanie z autorem |
|
Z nowotworem i wirusem za pan brat, czyli do czego stosowane są hodowle komórkowe
Nagranie dostępne od piątku 8.01 od godziny 12.00 do niedzieli 10.01 do godziny 20.00 - bezpośredni kontakt z autorem - sprawdź w sekcji "Spotkanie z autorem"
Podczas warsztatów przedstawione zostaną podstawowe procedury związane z hodowlą ludzkich komórek prawidłowych i nowotworowych in vitro. Uczestnikom wyjaśnione zostaną także podstawy badań dotyczących biologii nowotworów oraz badań nad potencjalnymi substancjami terapeutycznymi. Kolejnym aspektem warsztatów będzie prezentacja eksperymentów biologicznych wykonywanych w dziedzinach wirusologii i immunologii.
https://www.youtube.com/watch?v=jfNK8NpXs7E&list=PLv0ZOq98dPGc97lJG3HI46hVtEULIlslx Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
06:00-06:00 |
Wykłady i pokazy w formie nagrań |
Olsztyn: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
|
Spacer z telefon po Łynostradzie, z niezwykłymi opowieściami przyrodniczymi (Olsztyn)
Na Łynostradzie, poczynając od dawnego Jeziora Płociduga aż do Parku Centralnego, szukaj karteczek z QR Kodami i przyrodniczymi opowieściami. Miłego spaceru.
Gra terenowa dostępna będzie aż do wiosny br. Można wybrać się na spacer z telefonem komórkowych w dowolnym czasie i wiele razy, za każdym razem zapoznając się z innymi opowieściami. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
06:00-23:00 |
Gry terenowe |
|
Gra terenowa z QR kodami "Poszukiwany - poszukiwana"
Gra terenowa "Poszukiwany - poszukiwana" ma charakter podchodów z kodami QR. Aby odnaleźć Zaginionego lub Zaginioną trzeba zdobyć wskazówki. Nie będzie to jednak proste. Podpowiedź, jak dotrzeć do celu można dostać tylko mierząc się z zadaniami, które wymyślili mykolodzy z Katedry Mikrobiologii i Mykologii. Kto będzie najmądrzejszy, najszybszy i najsprawniejszy, pierwszy dowie się, kim jest tytułowy Poszukiwany/Poszukiwana :). Można się bawić w grupie lub samemu. Teren wokół Centrum Biologii.
Potrzebne telefony komórkowe ze skanerem kodów QR i dostęp do internetu
Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
09:00-22:00 |
Gry terenowe |
Poznań: Wydział Biologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
|
Owad jako model do badań nad odpornością na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
Owady można wykorzystać jako model do badań procesów odporności na mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że funkcja immunokompetentnych komórek hemolimfy owadów jest bardzo zbliżona do funkcji krwinek odpowiadających za rozpoznawanie oraz zwalczanie bakterii i wirusów u człowieka, oraz że organizm owada zwalcza patogeny podobnie jak organizm człowieka. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:30 |
Warsztat |
|
Owad jako model do badań nad odpornością na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
Owady można wykorzystać jako model do badań procesów odporności na mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że funkcja immunokompetentnych komórek hemolimfy owadów jest bardzo zbliżona do funkcji krwinek odpowiadających za rozpoznawanie oraz zwalczanie bakterii i wirusów u człowieka, oraz że organizm owada zwalcza patogeny podobnie jak organizm człowieka. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:45-17:15 |
Warsztat |
|
Owad jako model do badań nad odpornością na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
Owady można wykorzystać jako model do badań procesów odporności na mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że funkcja immunokompetentnych komórek hemolimfy owadów jest bardzo zbliżona do funkcji krwinek odpowiadających za rozpoznawanie oraz zwalczanie bakterii i wirusów u człowieka, oraz że organizm owada zwalcza patogeny podobnie jak organizm człowieka. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:00 |
Warsztat |
|
Od fatalnego zauroczenia do zdrady: SARS-CoV-2 a mitochondria
Gwałtowny rozwój pandemii COVID-19 sprawił, że uczeni zaczęli bliżej analizować funkcjonowania komórki w trakcie infekcji beta-koronawirusem. Jednym z przedziałów komórkowych, na który SARS-CoV-2 wydaje się wywierać bardzo duży wpływ, są mitochondria. Na wykładzie przedstawię te niedawno odkryte zależności. Mitochondria są nie tylko 'siłowniami' energetycznymi komórki, ale również miejscem intensywnych przemian metabolicznych, uczestniczą też w sygnalizacji komórkowej. Złożoność funkcjonowania mitochondriów sprawia jednak, że zabójczy koronawirus jest w stanie zdradliwie obejść te funkcje, zmodyfikować metabolizm energetyczny komórki, procesy apoptozy i starzenia, modulując odpowiedź immunologiczną i fatalnie pogłębiając objawy COVID-19. Wyjaśnię również związek pomiędzy infekcją SARS-CoV-2 a znanymi chorobami mitochondrialnymi. Wiek/poziom: Liceum, Dorośli Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:45 |
Wykład |
|
Mikroorganizmy przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka
Jelito człowieka stanowi najbardziej zagęszczony, bioróżnorodny i szybko zmieniający się bakteryjny ekosystem. Wykazano, że w jelicie jest 10-krotnie więcej bakterii niż komórek w naszym organizmie. Wspólny genom wszystkich komensalnych bakterii jelitowych zwany jest mikrobiomem. Mikroorganizmy te m.in. oprócz funkcji wytwarzania witamin, modulują odporność w obrębie błon śluzowych jelita oraz wpływają na rozwój mikrokrążenia jelitowego gospodarza. Mikrobiom jelitowy jest niezbędną składową organizmu człowieka konieczną do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia, a zmniejszenie bioróżnorodności mikroorganizmów ujemnie wpływa na kondycję zdrowotną gospodarza i może przyczynić do rozwoju chorób. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-18:45 |
Wykład |
|
Koronawirus kontra cukrzyca
To, że osoby mające choroby współistniejące wykazują cięższy przebieg COVID-19 jest już powszechnie wiadome. Ostatnie doniesienia naukowe wskazują jednak na to, że infekcja SARS-CoV-2 nie tylko poważnie zagraża życiu chorych na cukrzycę, ale może również ją wywoływać u zdrowych osób. Na wykładzie skupimy się na powiązaniu obu chorób oraz molekularnym podłożu działania wirusa w komórkach trzustki. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Rezerwacja: Nie zobacz
|
19:00-20:00 |
Wykład |
Rzeszów: Instytut Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski
|
Pokazy/Prezentacje
Udostępniane za pośrednictwem bezpośredniego streamingu na stronę Facebooka Instytutu Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego lub jako wcześniej nagrane materiały.
W przekazach przewidziane są następujące tytuły:
14:00 - 14:15 Biochemiczne czary mary (PART I)
- pokaz kolorowych doświadczeń z pogranicza biologii i chemii
Prowadzący: Michał Przywara; Dominika Stachnio; Ewa Mil; Agnieszka Janeczko
Opiekunowie naukowi: dr Sabina Bednarska
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
14:15 - 14:30 Ile tęczy jest w glebie?
Prowadzący: dr Iwona Makuch – Pietraś
Zakład Ochrony Przyrody i Ekologii Krajobrazu
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska
14:30 - 14:45 Tajemnice życia owadów zachowane w bursztynie
Prowadzący: dr hab. Iwona Kania – Kłosok, prof. UR; dr Wiktoria Jordan-Stasiło
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
14:45 - 15:00 Czy lód się zawsze topi?
- pokaz dotyczący sublimacji
Prowadzący: Daniel Partyka; Mateusz Sobota
Opiekunowie naukowi: dr inż. Roman Maślanka
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:00 - 15:15 Co jest potrzebne roślinom do życia? –
Prowadzący: mgr Michał Dziubek
Pracownia Fizjologii i Ekologii Roślin
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:15 - 15:30 Kolorowy świat roślin - barwniki roślinne - pokaz izolacji i wykorzystania naturalnych barwników występujących w roślinach
Prowadzący: mgr inż. Magdalena Piziak; Gabriela Wójtowicz
Zakład Botaniki
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:30 - 15:45 Biochemiczne czary mary (PART II)
- pokaz kolorowych doświadczeń z pogranicza biologii i chemii
Prowadzący: Michał Przywara; Dominika Stachnio; Ewa Mil; Agnieszka Janeczko
Opiekunowie naukowi: dr Sabina Bednarska
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:45 - 16:00 Ślady życia prehistorycznych owadów zapisane w osadach
Prowadzący: dr hab. Iwona Kania – Kłosok, prof. UR; dr Wiktoria Jordan-Stasiło
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
16:00 - 16:15 Magiczna chemia
Prowadzący: dr inż. Anna Górka; dr inż. Magdalena Słowik-Borowiec; mgr inż. Paulina Książek;
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
16:15 - 16:30 DNA-Przepis na życie
Prowadzący: dr Maria Romerowicz-Misielak; dr Katarzyna Kozioł; mgr Sławomir Nowak
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
16:30 - 16:45 Bakterie i jak je znaleźć?
– pokaz dotyczący izolowania bakterii oraz ich identyfikacji
Prowadzący: mgr Edyta Zagrobelna; mgr Katarzyna Struś
Katedra Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii
Instytut Technologii Żywności i Żywienia
16:45 - 17:00 Zrób to sam i eksperymentuj z nami
– pokaz prostych doświadczeń z pogranicza biologii i chemii możliwych do przeprowadzenia w domu z wykorzystaniem materiałów ogólnodostępnych
Prowadzący: Martyna Materowska; Kinga Goleń; Aleksandra Kuta
Opiekunowie naukowi: dr inż. Roman Maślanka; dr Sabina Bednarska
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
PODANE GODZINY POSZCZEGÓLNYCH POKAZÓW SĄ ORIENTACYJNE !!!
TEMATYKA ZAJĘĆ MOŻE ULEC MODYFIKACJOM
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
14:00-17:00 |
Pokazy on-line |
|
Jak zaświecić komórkę – czyli fluorescencja w odkrywaniu tajemnic komórki
Warsztaty mikroskopowe on-line z udostępnieniem na żywo widoku z programu mikroskopowego i obserwacją obiektów w czasie rzeczywistym. Wiek/poziom: Szkoła średnia Miejsc: 50 Zarezerwowano: 47 Rezerwacja: Tak zobacz
|
14:00-14:30 |
Warsztaty on line |
|
Jak zaświecić komórkę – czyli fluorescencja w odkrywaniu tajemnic komórki
Warsztaty mikroskopowe on-line z udostępnieniem na żywo widoku z programu mikroskopowego i obserwacją obiektów w czasie rzeczywistym. Wiek/poziom: Szkoła średnia Miejsc: 50 Zarezerwowano: 49 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:30-16:00 |
Warsztaty on line |
Toruń: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
|
Obrazowanie mikroskopowe komórek nowotworowych
Powstawanie i rozwój nowotworów związane są z zaburzeniami regulacji kluczowych procesów biologicznych w komórkach. Uczestnicy zapoznają się z metodami mikroskopowymi badań molekularnych markerów użytecznych w diagnostyce i opracowywaniu nowych form terapii nowotworów oraz w ocenie prognozy dla pacjentów.
Osoby biorące udział w warsztatach zapoznają się z technikami tworzenia trójwymiarowych obrazów komórek i fragmentów tkanek. Obrazowanie obiektów w preparatach zostanie przeprowadzone z zastosowaniem zmotoryzowanego systemu mikroskopowego, również z wykorzystaniem zjawisk fluorescencji oraz polaryzacji. Używając mikroskopu wyposażonego w kamerę cyfrową będzie możliwa obserwacja przez uczestników warsztatów wyznakowanych histochemicznie komórek nawet w całym przekroju przez guz nowotworowy.
Wiek/poziom: liceum Miejsc: 100 Zarezerwowano: 65 Rezerwacja: Tak zobacz
|
14:00-15:00 |
Warsztaty on line |
|
Deoksyrybonukleinowe Do It Yourself
DNA, nośnik informacji genetycznej, obecny jest w komórkach wszystkich organizmów, w niemal każdym miejscu na naszej planecie. Mimo to, rzadko spotykamy się twarzą w twarz z cząsteczką DNA i nie dzieje się tak dlatego, że DNA jest trudne do znalezienia lub wyizolowania. W trakcie zajęć uczestnicy poznają budowę DNA i poziomy organizacji materiału genetycznego,
a także dowiedzą się, jak wyizolować DNA w warunkach domowych.
Wiek/poziom: klasy VII-VIII (13-15) i młodzież licealna Miejsc: 100 Zarezerwowano: 50 Rezerwacja: Tak zobacz
|
13:00-13:45 |
Wykłady on line |
|
Asy wywiadu – geny reporterowe GUS i GFP u roślin
Celem wykładu będzie omówienie budowy i ekspresji genu w komórce roślinnej oraz poznanie dwóch genów reporterowych u roślin – GUS i GFP, umożliwiających wizualną ekspresję genu czyli odpowiedzenie na pytanie w jakich organach, tkankach badany gen podlega ekspresji. Pozwoli uświadomić ich znaczenie i możliwości obserwowania interesującego nas białka w komórce. Przedstawiony zostanie film – ekspresja genu oraz zdjęcia roślin transgenicznych, które zawierają geny markerowe ułatwi zrozumienie tak trudnych procesów odbywających się w każdej komórce Wiek/poziom: klasy VII-VIII (13-15) i młodzież licealna Miejsc: 100 Zarezerwowano: 16 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:30-16:15 |
Wykłady on line |
|
Oko w oko z DNA
Jak wygląda DNA w komórce? Z książek wiemy, że DNA w komórkach organizmów żywych jest dwuniciowym łańcuchem tworzącym helisę. Wiadomo również, że DNA jest bardzo upakowany w komórce: w jednym jądrze komórkowym jego długość wynosi ok. 2 m, a całkowita długość DNA w genomie wynosi aż kilka milionów kilometrów. Logicznym wydaje się więc, że DNA wyizolowany z komórki ludzkiej może być widoczny gołym okiem. Na wykładzie zostanie omówiona jedna z najbardziej tradycyjnych, lecz efektownych technik izolacji manualnej DNA. Dzięki wykładowi będzie można dowiedzieć się więcej o właściwościach biochemicznych DNA, a na koniec zobaczyć gołym okiem jak faktycznie wygląda wyizolowany DNA z komórki. Wiek/poziom: młodzież licealna Miejsc: 100 Zarezerwowano: 52 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:30-17:00 |
Wykłady on line |
|
Czy bakterie mogą być organizmami społecznymi ?
Kiedy myślimy o bakteriach wyobrażamy sobie przede wszystkim pojedyncze komórki, które pragną za wszelką cenę zaspokoić swoje potrzeby. Zastanawialiście się kiedykolwiek czy te najprostsze organizmy zdolne są do wzajemnej komunikacji i współpracy ? Wbrew powszechnym opinią w naturalnym środowisku mikroorganizmy rzadko występują jako wolno żyjące jednostki. Najczęściej tworzą skupiska o zorganizowanej strukturze i skomplikowanych relacjach, przypominając prymitywny wielokomórkowy organizm. Jeżeli jesteś ciekawy co mikroorganizmy potrafią zdziałać w grupie, przyjdź na wykład. Wiek/poziom: klasy VII-VIII (13-15), młodzież licealna, dorośli Miejsc: 100 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:00 |
Wykłady on line |
|
„Mam tę moc!” – komórki macierzyste i ich możliwości
Każdy z Was słyszał na pewno o komórkach macierzystych – niezwykłych komórkach zdolnych do „samoodnawiania” i regeneracji uszkodzeń. Od kilku dekad fascynują one naukowców, lekarzy oraz zwykłych ludzi. Skąd możemy pozyskać komórki macierzyste? Co potrafią? Dlaczego są tak niezwykłe? Wyniki badań nad komórkami macierzystymi wskazują na ich wysoki potencjał terapeutyczny i możliwość zastosowania w medycynie regeneracyjnej. Jak zatem możemy wykorzystać ich moc? Czy są naszym sposobem na długowieczność? Wiek/poziom: klasa IV i powyżej Miejsc: 100 Zarezerwowano: 42 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:30 |
Wykłady on line |