Wyszukaj wydarzenie
Jeśli chcesz użyć dodatkowych opcji wyszukiwania kliknij więcej.
Białystok: Wydział Biologii, Uniwersytet w Białymstoku
|
Mikroorganizmy jako narzędzie w rękach biologa molekularnego
Jakie są możliwości wykorzystania mikroorganizmów w technikach stosowanych w biologii molekularnej? - tutaj znajdziecie odpowiedź na to pytanie.
W szczególności skupimy się na produkowanych przez bakterie enzymach restrykcyjnych, które służą do cięcia materiału genetycznego w kontrolowany sposób. Przeprowadzimy symulację komputerową takiego cięcia oraz podamy liczne zastosowania, takie jak np. wykrywanie chorób uwarunkowanych mutacjami genetycznymi.
Warsztaty prowadzone są na platformie MS Teams. Link zostanie przesłany w dniach 6-7 stycznia (wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsca pod adresem noc.biologow@uwb.edu.pl).
Link do spotkania:
https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3Ad1c7ef6e2e7340f68ba7f509ac059a2f%40thread.tacv2%2F1609749120849%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%252276762ec9-1fab-4dce-86c4-ccae9ca8333d%2522%252c%2522Oid%2522%253a%252259be37cc-3863-407d-aa51-05df241a0b15%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=5fa5d65c-7025-4ea0-ac5f-554bbdca0e31&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true Wiek/poziom: 12+ Miejsc: 500 Zarezerwowano: 17 Rezerwacja: Tak zobacz
|
13:00-14:00 |
Warsztaty on line |
|
Mikroorganizmy jako narzędzie w rękach biologa molekularnego
Jakie są możliwości wykorzystania mikroorganizmów w technikach stosowanych w biologii molekularnej? - tutaj znajdziecie odpowiedź na to pytanie.
W szczególności skupimy się na produkowanych przez bakterie enzymach restrykcyjnych, które służą do cięcia materiału genetycznego w kontrolowany sposób. Przeprowadzimy symulację komputerową takiego cięcia oraz podamy liczne zastosowania, takie jak np. wykrywanie chorób uwarunkowanych mutacjami genetycznymi.
Warsztaty prowadzone są na platformie MS Teams. Link zostanie przesłany w dniach 6-7 stycznia (wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsca pod adresem noc.biologow@uwb.edu.pl).
Link do spotkania:
https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3Ad1c7ef6e2e7340f68ba7f509ac059a2f%40thread.tacv2%2F1609749156014%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%252276762ec9-1fab-4dce-86c4-ccae9ca8333d%2522%252c%2522Oid%2522%253a%252259be37cc-3863-407d-aa51-05df241a0b15%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=aa6764fa-76a4-41d6-8586-39c7625ca73c&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true Wiek/poziom: 12+ Miejsc: 500 Zarezerwowano: 11 Rezerwacja: Tak zobacz
|
14:00-15:00 |
Warsztaty on line |
|
Kapusta. Kiszona czy kwaszona? Czyli bakterie w służbie człowieka
Mikroorganizmy są wśród nas i stanowią nieodłączny element naszego otoczenia. Otaczają nas zarówno gatunki patogenne, jak i zbawiennie wpływające na funkcjonowanie organizmu oraz wykazujące właściwości konserwujące żywność – to właśnie o takich gatunkach powiem słów kilka. Dowiemy się, jak możemy wykorzystywać bakterie podczas kiszenia produktów spożywczych oraz jak ten mechanizm wygląda „od kuchni”.
Warsztaty prowadzone są na platformie MS Teams. Link zostanie przesłany w dniach 6-7 stycznia (wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsca pod adresem noc.biologow@uwb.edu.pl).
Link do spotkania:
https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3A7f24f00df12a4136b758fcc3ef331c28%40thread.tacv2%2F1609749230869%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%252276762ec9-1fab-4dce-86c4-ccae9ca8333d%2522%252c%2522Oid%2522%253a%252259be37cc-3863-407d-aa51-05df241a0b15%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=851faa87-a513-4dd0-808d-67344a40dbbd&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true
Wiek/poziom: 12+ Miejsc: 500 Zarezerwowano: 8 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:00 |
Warsztaty on line |
|
Jak pszczoły bronią się przed epidemiami?
W jaki sposób pszczoły zabezpieczają się przed wirusami i bakteriami? W jaki sposób możemy wykorzystać strategie obrony pszczół, aby wzmocnić nasz system odpornościowy?
Zapraszamy osoby zainteresowane pszczelarstwem i nie tylko, na wykład i dyskusję. Podzielimy się naszą wiedzą o produktach pszczelarskich oraz badaniami prowadzonymi na nich, jak i przedstawimy podstawowy sprzęt pszczelarski.
Warsztaty prowadzone są na platformie MS Teams. Link zostanie przesłany w dniach 6-7 stycznia (wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsca pod adresem noc.biologow@uwb.edu.pl).
Link do spotkania:
https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3A735e15961d92454b8e08a87ec89e4f21%40thread.tacv2%2F1609750120902%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%252276762ec9-1fab-4dce-86c4-ccae9ca8333d%2522%252c%2522Oid%2522%253a%252259be37cc-3863-407d-aa51-05df241a0b15%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=4c5cb4c0-1829-4354-a5d9-ad7b9d557894&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 500 Zarezerwowano: 16 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-18:00 |
Warsztaty on line |
|
COVID-19 nie był pierwszy. Epidemie, które zmieniły świat
Epidemie towarzyszyły człowiekowi od początku jego istnienia. Wraz z rozwojem osadnictwa i tworzeniem struktury społecznej, mikroorganizmy zyskały lepsze warunki do rozwoju i przenoszenia. Jednak w walce z wirusami, bakteriami i pierwotniakami nie jesteśmy całkowicie bezbronni. Szczepienia ochronne oraz antybiotyki i leki przeciwwirusowe uratowały miliony istnień ludzkich. Jak pokazuje jednak pandemia COVID-19, nadal musimy zachować czujność, bowiem walka z chorobami zakaźnymi przypomina nieustanny wyścig ewolucyjny pomiędzy mechanizmami wirulencji patogenu i zdolnościami obronnymi gospodarza.
W trakcie wykładu opowiem Państwu o tym, jak radzono sobie z epidemiami w przeszłości i jak wygląda to współcześnie.
Link do spotkania:
https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3A946209e5b4954314bcf5ac2579a4386a%40thread.tacv2%2F1609750506852%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%252276762ec9-1fab-4dce-86c4-ccae9ca8333d%2522%252c%2522Oid%2522%253a%252259be37cc-3863-407d-aa51-05df241a0b15%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=1dec7334-1964-4267-a3f4-74f078e52038&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true
Wykład prowadzony jest na platformie MS Teams. Link zostanie przesłany w dniach 6-7 stycznia (wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsca pod adresem noc.biologow@uwb.edu.pl).
Wiek/poziom: 12+ Miejsc: 500 Zarezerwowano: 33 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:00 |
Wykłady on line |
Gdańsk: Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański
|
Co bakterie robią w morzu?
Utrzymany w żartobliwej konwencji 15 minutowy film (animacja) opowiadający o udziale bakterii i innych mikroorganizmów w obiegu pierwiastków w środowisku morskim. Rolą filmu ma być ukazanie, że bez udziału mikroorganizmów życie w morzu nie byłoby możliwe. Jednocześnie intencją autorek jest uzmysłowienie odbiorcom, że mikroorganizmy to nie tylko źródło chorób, ale również niezbędni sprzymierzeńcy w trosce o czyste i prosperujące środowisko naturalne. Wiek/poziom: 12+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
08:00-23:50 |
Film |
|
Narysuj sobie mikroba
Mikroorganizmy, w skrócie mikroby, charakteryzują się ogromem kształtów, kolorów i dodatkowych właściwości. Wszystkie są na swój sposób piękne!! Wybierz swojego jedynego, narysuj go i pokoloruj, a przy tym posłuchaj o tym dlaczego nie wolno wkładać nie umytych palców do buzi oraz dlaczego bakterie w jelitach są naszymi przyjaciółmi! Potrzebujesz tylko kartki i kolorowych kredek. Poproś rodziców żeby przysłali nam zdjęcie powstałego arcydzieła. Na utalentowanych artystów czekają nagrody! Wiek/poziom: poniżej 7 Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-16:45 |
Warsztaty |
|
Narysuj sobie mikroba
Mikroorganizmy, w skrócie mikroby, charakteryzują się ogromem kształtów, kolorów i dodatkowych właściwości. Wszystkie są na swój sposób piękne!! Wybierz swojego jedynego, narysuj go i pokoloruj, a przy tym posłuchaj o tym dlaczego nie wolno wkładać nie umytych palców do buzi oraz dlaczego bakterie w jelitach są naszymi przyjaciółmi! Potrzebujesz tylko kartki i kolorowych kredek. Poproś rodziców żeby przysłali nam zdjęcie powstałego arcydzieła. Na utalentowanych artystów czekają nagrody! Wiek/poziom: poniżej 7 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:45 |
Warsztaty |
|
Galaktyka bakteriofagów
Bakteriofagi dla naukowców są wspaniałymi stworzeniami. Ale czy zawsze tak było? Jak każde z modelowych organizmów stosowanych w badaniach biologii molekularnej miały swoje wzloty i upadki. Nauczyły nas jednak, że w życiu niczego nie można być pewnym! Posłuchaj fascynującej historii o bakteriofagach, porażkach i sukcesach naukowców zajmujących się tymi organizmami, odkryciu cząsteczek odpowiedzialnych za dziedziczenie cech, wybranych chorobach zakaźnych, a to wszystko w kontekście... GWIEZDNYCH WOJEN!!! Wiek/poziom: 15+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
19:00-19:45 |
Wykład |
|
Stres, mikrobiota i odporność, czyli jak oś jelitowo-mózgowa wpływa na nasze zachowanie.
Liczne dowody wskazują, że związek między układem pokarmowym, mikroflorą jelitową, a mózgiem jest czynnikiem wpływającym na początek wielu zaburzeń metabolicznych i psychicznych. Złożoność tej relacji w procesie ontogenezy, a także jej wiodąca rola w kształtowaniu dobrostanu, jest przedmiotem wielu badań, zarówno szeroko pojętej neurobiologii, jak i neuropsychologii. Wykład przedstawia najnowsze osiągnięcia dotyczące wpływu stresu na mikrobiotę jelitową. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące zmian w funkcjonowaniu osi jelitowo-mózgowej w stresie oraz zależności pomiędzy jelitową florą bakteryjną a funkcjonowaniem ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto przedstawiona zostanie rola zaburzeń funkcjonowania osi jelitowo-mózgowej i bakterii jelitowych w patogenezie zaburzeń psychicznych (depresyjnych i lękowych) z uwzględnieniem ich psychoneuroimmunologicznego i psychoneuroendokrynologicznego podłoża. Wiek/poziom: 14+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
21:00-22:00 |
Wykład |
Gdańsk: Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Gdański, Gdański Uniwersytet Medyczny
|
INFORMACJA
Zapraszamy na wykłady i warsztaty na Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii UG&GUMed!
Aby obejrzeć wykłady należy korzystać z przeglądarek Gogle Chrome lub Microsoft Edge, albo zainstalowac aplikację Microsoft Teams
Warsztaty "Jak gamerzy rozwiązali zagadkę wirusa Masona-Pfizera." i "Laboratoria bakteryjne" będzie można obejrzeć w postaci streamingu na stronie wydarzenia na facebooku - https://www.facebook.com/events/185673313216817 - Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
06:00-23:00 |
Warsztaty on line |
|
Osiedle ludzka skóra + stream z laboratorium
„Podczas spotkania na żywo postaram się pokazać dlaczego mycie rąk samą wodą nie liczy się jako mycie, dlaczego posiadanie zwierzęcia w domu wzbogaca naszą odporność i z jakich najdziwniejszych miejsc bierze się mikroflora która zasiedla organizm każdego człowieka. Przyjrzymy się „brudnym” pieniądzom, oraz zastanowimy się, co do naszej flory bakteryjnej wnosi nasz telefon komórkowy?! Zapraszam :)” Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
14:00-14:30 |
Warsztaty on line |
|
Laboratoria bakteryjne
W trakcie laboratoriów przedstawimy podstawowe sposoby rozpoznawania patogenów oraz przedstawimy wam kilka z nich. Zaprezentujemy także fermentację, formy posiewu oraz postaramy się przybliżyć budowę bakterii. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-19:30 |
Warsztaty on line |
|
Ciemne i jasne strony małej czarnej
Mała czarna, ze śmietanką, latte, espresso - wszystkie te napoje łączy jedno: kawa. Kawa, która należy do najpopularniejszych używek w historii ludzkości. Można założyć z dużą precyzją, że każdy Ziemianin, niezależnie od wieku, statystycznie wypija dziennie jedną filiżankę kawy. I o tym skąd się wzięła kawa, jak ją się produkuje, jakie może mieć znaczenie dla naszego zdrowia a także jak może wpływać na niektóre bakterie będzie poświęcony ten wykład. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:20-15:50 |
Wykłady on line |
|
Najmniejsi przyjaciele człowieka
Termin "bakterie" dość jednoznacznie kojarzy się z zagrożeniem różnorodnymi chorobami. W rzeczywistości, bakterie towarzyszą nam bez przerwy i tylko w rzadkich wypadkach są przyczyną chorób. Natomiast możliwości jakie oferują są ogromne, gdyż mogą one występować w praktycznie każdym miejscu. Wykorzystaniem, między innymi, bakterii dla potrzeb człowieka zajmuje się biotechnologia. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-16:30 |
Wykłady on line |
|
Czy rządzą nami bakterie? Tajemnice ludzkiego mikrobiomu.
Organizm człowieka zamieszkują miliardy bakterii, większość z nich zasiedla nasze jelita. To, ile i jakich bakterii mamy w sobie i w jaki sposób się 'zachowują', często decyduje o naszym zdrowiu lub chorobie. I to zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Czy małe bakterie mogą nami 'rządzić'? Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:40-17:10 |
Wykłady on line |
|
Czy lepiej być półtora kilograma cięższym czy lżejszym? Rzecz o tym, ile bakterii nosimy w sobie
Drobnoustroje albo inaczej mikroorganizmy lub mikroby to nasi nieodłączni towarzysze od dnia narodzin aż po grób (albo nawet dłużej). Wszystkie mikroorganizmy, które zasiedlają nasze ciała i nie powodują chorób noszą nazwę flory fizjologicznej. Czym jest owa ‘flora’, gdzie w naszym organizmie się znajduje, do czego jest nam ona potrzebna, ile jej jest, na te pytania i wiele innych spróbuję odpowiedzieć w czasie wykładu. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:40-19:10 |
Wykłady on line |
Katowice: Wydział Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Śląski w Katowicach
|
Bakterie azotowe i rośliny – korzyści idealnej współpracy
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:00-06:00 |
Pokazy i prezentacje w ramach specjalnej playlisty – premiera 8 stycznia o 12:00 |
|
Bakterie jako mali detektywi, czyli rzecz o biosensorach mikrobiologicznych
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:00-06:00 |
Pokazy i prezentacje w ramach specjalnej playlisty – premiera 8 stycznia o 12:00 |
|
Bakterie vs człowiek – reportaż z pola bitwy
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:00-06:00 |
Pokazy i prezentacje w ramach specjalnej playlisty – premiera 8 stycznia o 12:00 |
|
Mistrzowie kolonizacji – bakterie tworzące mikrobiom roślin
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:00-06:00 |
Pokazy i prezentacje w ramach specjalnej playlisty – premiera 8 stycznia o 12:00 |
|
Podglądamy bakterie w akcji
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:45-19:15 |
Spotkania na żywo - 8 stycznia START o 16:00 |
Kielce: Instytut Biologii, Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Jana Kochanowskiego
|
Rola bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka
Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
20:00-20:15 |
Film |
Łódź: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Łódzki
|
"W poszukiwaniu pożytecznych mikroorganizmów - warsztaty z mikroskopowania"
Serdecznie zapraszamy na warsztaty, podczas których pokażemy przyjazne dla człowieka mikroorganizmy. Nauczymy Was jak przygotować preparaty mikroskopowe i odpowiednio je zabarwić, by móc ujrzeć te małe, niezwykłe organizmy. Dołączcie do nas a zobaczycie bakterie mieszkające w naszej jamie ustnej (naturalna mikrobiota), mikroorganizmy probiotyczne, przeprowadzające procesy fermentacji mlekowej, np. kiszenie ogórków, kapusty, powstawanie jogurtu. Te fascynujące drobnoustroje podejrzycie pod mikroskopem, z którego obraz, dzięki zamontowanej kamerze, trafi wprost do Waszych oczu. Będziecie mogli również zobaczyć drobnoustroje mniej dla nas przyjazne, wyhodowane na podłożach mikrobiologicznych, pobrane z przedmiotów, których często dotykamy, np. telefonu komórkowego, komputera czy monet. Przekonacie się także, jak dużo drobnoustrojów możemy mieć na naszych dłoniach i jak ważne jest mycie i dezynfekowanie rąk, szczególnie w czasie pandemii. Wiek/poziom: Od 7 lat Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
|
„Aromatycznie, pikantnie i … przeciwmikrobowo?”
Produkowane przez rośliny olejki eteryczne to mieszaniny lotnych, intensywnie pachnących, związków organicznych. Ludzie codziennie mniej lub bardziej świadomie korzystają z nich, najczęściej przyprawiając potrawy czy relaksując się w chmurze ulubionego aromatu. Nieczęsto pamięta się, że wiele olejków eterycznych wykazuje aktywność grzybo-, bakterio-, i wirusobójczą, czasem nawet silniejszą niż stosowane w lecznictwie antybiotyki. W ramach prezentacji zostaną pokazane testy pozwalające ocenić antymikrobowe działanie wybranych, dostępnych w handlu, olejków eterycznych w stosunku do patogenów powszechnie obecnych w naszych domach oraz w stosunku do patogenów grzybowych i bakteryjnych atakujących rośliny uprawne. Zaprezentowane zostaną metody domowego przygotowania kosmetyków z dodatkiem przeciwmikrobowych olejków oraz środków do dezynfekcji. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
|
"Magiczne mikroorganizmy w środowisku - jak je znaleźć i nawiązać współpracę"
Czy wiecie, że mikroorganizmy mogą pomóc nam w walce z zanieczyszczeniami? Na warsztatach przygotowanych przez Sekcję Ekohydrologii dowiecie się jaką rolę pełnią bakterie w ochronie środowiska, dlaczego tworzą one świetny duet z roślinami i co kryje się pod tajemniczym słowem ,,bioremediacja”. Opowiemy Wam o tym, w jaki sposób możemy wykorzystać moc mikroorganizmów, w walce z zanieczyszczeniami wody i gleby. Oprócz potężnej dawki wiedzy, każdy z Was będzie miał szansę sprawdzić swoje siły biorąc udział
w quizie z nagrodami. Wiek/poziom: VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoła średnia Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-18:00 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
|
"W poszukiwaniu pożytecznych mikroorganizmów - warsztaty z mikroskopowania"
Serdecznie zapraszamy na warsztaty, podczas których pokażemy przyjazne dla człowieka mikroorganizmy. Nauczymy Was jak przygotować preparaty mikroskopowe i odpowiednio je zabarwić, by móc ujrzeć te małe, niezwykłe organizmy. Dołączcie do nas a zobaczycie bakterie mieszkające w naszej jamie ustnej (naturalna mikrobiota), mikroorganizmy probiotyczne, przeprowadzające procesy fermentacji mlekowej, np. kiszenie ogórków, kapusty, powstawanie jogurtu. Te fascynujące drobnoustroje podejrzycie pod mikroskopem, z którego obraz, dzięki zamontowanej kamerze, trafi wprost do Waszych oczu. Będziecie mogli również zobaczyć drobnoustroje mniej dla nas przyjazne, wyhodowane na podłożach mikrobiologicznych, pobrane z przedmiotów, których często dotykamy, np. telefonu komórkowego, komputera czy monet. Przekonacie się także, jak dużo drobnoustrojów możemy mieć na naszych dłoniach i jak ważne jest mycie i dezynfekowanie rąk, szczególnie w czasie pandemii. Wiek/poziom: Od 7 lat Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:15-18:15 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
|
"Magiczne mikroorganizmy w środowisku - jak je znaleźć i nawiązać współpracę"
Czy wiecie, że mikroorganizmy mogą pomóc nam w walce z zanieczyszczeniami? Na warsztatach przygotowanych przez Sekcję Ekohydrologii dowiecie się jaką rolę pełnią bakterie w ochronie środowiska, dlaczego tworzą one świetny duet z roślinami i co kryje się pod tajemniczym słowem ,,bioremediacja”. Opowiemy Wam o tym, w jaki sposób możemy wykorzystać moc mikroorganizmów, w walce z zanieczyszczeniami wody i gleby. Oprócz potężnej dawki wiedzy, każdy z Was będzie miał szansę sprawdzić swoje siły biorąc udział
w quizie z nagrodami. Wiek/poziom: VII-VIII klasy szkoły podstawowej oraz szkoła średnia Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:15-19:15 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
|
„Aromatycznie, pikantnie i … przeciwmikrobowo?”
Produkowane przez rośliny olejki eteryczne to mieszaniny lotnych, intensywnie pachnących, związków organicznych. Ludzie codziennie mniej lub bardziej świadomie korzystają z nich, najczęściej przyprawiając potrawy czy relaksując się w chmurze ulubionego aromatu. Nieczęsto pamięta się, że wiele olejków eterycznych wykazuje aktywność grzybo-, bakterio-, i wirusobójczą, czasem nawet silniejszą niż stosowane w lecznictwie antybiotyki. W ramach prezentacji zostaną pokazane testy pozwalające ocenić antymikrobowe działanie wybranych, dostępnych w handlu, olejków eterycznych w stosunku do patogenów powszechnie obecnych w naszych domach oraz w stosunku do patogenów grzybowych i bakteryjnych atakujących rośliny uprawne. Zaprezentowane zostaną metody domowego przygotowania kosmetyków z dodatkiem przeciwmikrobowych olejków oraz środków do dezynfekcji. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:00-20:00 |
Pokazy/Warsztaty on-line |
Lublin: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej
|
Bakterie chorobotwórcze lepiej zapobiegać niż leczyć - spotkanie z autorem
piątek
18.00-19.00 - https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ae85a6f07c38e42a9a9b4c65f8a78d8ee%40thread.tacv2/1609847585648?context=%7b%22Tid%22%3a%2280dbd34a-9b20-490b-ac49-035af103ab2b%22%2c%22Oid%22%3a%22e8773f37-9e44-4bcb-8fa7-0555b4ca3e7d%22%7d
Wiek/poziom: od lat 15 Rezerwacja: Nie zobacz
|
06:00-06:00 |
Spotkanie z autorem |
|
Bakterie chorobotwórcze lepiej zapobiegać niż leczyć
Nagranie dostępne od piątku 8.01 od godziny 12.00 do niedzieli 10.01 do godziny 20.00 - bezpośredni kontakt z autorem - sprawdź w sekcji "Spotkanie z autorem"
Prezentacja wybranych grup bakterii chorobotwórczych, ich morfologii oraz charakterystycznych cech diagnostycznych
https://www.youtube.com/watch?v=e4GWffilfdo&list=PLv0ZOq98dPGcfq6YcOW5kRE-TFFiJPVJZ&index=3 Wiek/poziom: od lat 15 Rezerwacja: Nie zobacz
|
06:00-06:00 |
Wykłady i pokazy w formie nagrań |
Olsztyn: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
|
Top model w nauce - organizmy modelowe w badaniach naukowych
Uczestnicy w wieku 12-17 lat
Wykład na MS Teams, Zgłoszenia: anna.leska@uwm.edu.pl
Zastanówmy się - czy w laboratorium również istnieją modele? A jeżeli tak to po jakie modele naukowcy sięgają najczęściej i dlaczego?
Czym charakteryzują się organizmy modelowe? Czy i dlaczego powinny nam się podobać?
Czym zaskarbiły sobie popularność wśród badaczy? W jakich przełomowych odkryciach uczestniczyły, jakie zagadki pomogły rozwikłać?
Na te i wiele innych pytań uzyskacie odpowiedź!
Od bakterii Escherichia coli po przedstawiciela naczelnych – makaka: fascynujące osiągnięcia naukowe z organizmami modelowymi w roli głównej.
Wiek/poziom: Od 12 lat Rezerwacja: Tak zobacz
|
13:30-14:15 |
Wykłady on line |
Opole: Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski
|
Bakterie na okrągło - o plazmidach słów kilka
Zapoznanie z plazmidami. Czym są, do czego służą i jak są zbudowane. Niektóre antybiotyki przestają działać. Czy jest to wina leków? A może bakterie mają na nie sprytny sposób? O antybiotykooporności. Modyfikacje genetyczne bakterii-co, jak i dlaczego? Produkty pochodzące z drobnoustrojów GMO i ich pozyskiwanie.
Zapraszamy do uważnego wysłuchania naszego wykładu, ponieważ zakończony on będzie konkursem z atrakcyjnymi nagrodami!
Zajęcia prowadzone na platformie MS Teams. 1 rezerwacja = dostęp na 1 urządzeniu. Rezerwacja jest konieczna do uzyskania linku z dostępem do spotkania. Link będzie przesłany przed rozpoczęciem spotkania na podany adres e-mail.
Rezerwacje można zgłaszać na adres prowadzącego zajęcia: ksapon@uni.opole.pl Wiek/poziom: Liceum, Dorośli Miejsc: 25 Zarezerwowano: 2 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-19:00 |
Wykład/Quiz |
|
Bakterie na okrągło - o plazmidach słów kilka
Zapoznanie z plazmidami. Czym są, do czego służą i jak są zbudowane. Niektóre antybiotyki przestają działać. Czy jest to wina leków? A może bakterie mają na nie sprytny sposób? O antybiotykooporności. Modyfikacje genetyczne bakterii-co, jak i dlaczego? Produkty pochodzące z drobnoustrojów GMO i ich pozyskiwanie.
Zapraszamy do uważnego wysłuchania naszego wykładu, ponieważ zakończony on będzie konkursem z atrakcyjnymi nagrodami!
Zajęcia prowadzone na platformie MS Teams. 1 rezerwacja = dostęp na 1 urządzeniu. Rezerwacja jest konieczna do uzyskania linku z dostępem do spotkania. Link będzie przesłany przed rozpoczęciem spotkania na podany adres e-mail.
Rezerwacje można zgłaszać na adres prowadzącego zajęcia: ksapon@uni.opole.pl Wiek/poziom: Liceum, Dorośli Miejsc: 25 Zarezerwowano: 3 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:00-20:00 |
Wykład/Quiz |
Poznań: Wydział Biologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
|
Czy `poznańska Pyra` ma wrogów?
Należący do rodziny psiankowatych ziemniak (Solanum tuberosum L.), to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju, a zwłaszcza w Wielkopolsce. Mimo długoletniej tradycji i niesłabnącej popularności uprawa ziemniaka nie jest zadaniem łatwym, gdyż zanim ?pyra? trafi na nasze stoły musi przejść długą drogę, podczas której czekają na nią liczne zagrożenia ze strony patogenicznych mikroorganizmów. Zastanawiasz się, jakie są najczęstsze choroby ziemniaka? Czy groźniejsze dla upraw są wirusy, bakterie, grzyby, a może lęgniowce? Jak rozpoznawać i rozróżniać objawy chorób wywoływanych przez te patogeny? Na te wszystkie pytania poznasz odpowiedzi podczas naszych warsztatów. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Miejsc: 10 Zarezerwowano: 9 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:45 |
Warsztat |
|
Owad jako model do badań nad odpornością na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
Owady można wykorzystać jako model do badań procesów odporności na mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że funkcja immunokompetentnych komórek hemolimfy owadów jest bardzo zbliżona do funkcji krwinek odpowiadających za rozpoznawanie oraz zwalczanie bakterii i wirusów u człowieka, oraz że organizm owada zwalcza patogeny podobnie jak organizm człowieka. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:30 |
Warsztat |
|
Szkielet - co mogą Nam powiedzieć kości
Warsztaty odbędą się w dwóch częściach.
Pierwsza - teoretyczna - obejmuje ciekawostki dotyczące wykopalisk oraz historii gatunku Homo sapiens sapiens.
Ponadto, w nawiązaniu do tematu przewodniego tegorocznej Nocy Biologów - w prezentacji krótko przedstawimy związek człowieka z bakteriami.
Druga część - praktyczna - obejmuje szczegóły budowy szkieletu. Uczestnicy dowiedzą się czego możemy się dowiedzieć dysponując szkieletem ludzkim. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
Warsztat |
|
Owad jako model do badań nad odpornością na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
Owady można wykorzystać jako model do badań procesów odporności na mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że funkcja immunokompetentnych komórek hemolimfy owadów jest bardzo zbliżona do funkcji krwinek odpowiadających za rozpoznawanie oraz zwalczanie bakterii i wirusów u człowieka, oraz że organizm owada zwalcza patogeny podobnie jak organizm człowieka. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:45-17:15 |
Warsztat |
|
Czy `poznańska Pyra` ma wrogów?
Należący do rodziny psiankowatych ziemniak (Solanum tuberosum L.), to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju, a zwłaszcza w Wielkopolsce. Mimo długoletniej tradycji i niesłabnącej popularności uprawa ziemniaka nie jest zadaniem łatwym, gdyż zanim ?pyra? trafi na nasze stoły musi przejść długą drogę, podczas której czekają na nią liczne zagrożenia ze strony patogenicznych mikroorganizmów. Zastanawiasz się, jakie są najczęstsze choroby ziemniaka? Czy groźniejsze dla upraw są wirusy, bakterie, grzyby, a może lęgniowce? Jak rozpoznawać i rozróżniać objawy chorób wywoływanych przez te patogeny? Na te wszystkie pytania poznasz odpowiedzi podczas naszych warsztatów. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Miejsc: 10 Zarezerwowano: 8 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-17:45 |
Warsztat |
|
Szkielet - co mogą Nam powiedzieć kości
Warsztaty odbędą się w dwóch częściach.
Pierwsza - teoretyczna - obejmuje ciekawostki dotyczące wykopalisk oraz historii gatunku Homo sapiens sapiens.
Ponadto, w nawiązaniu do tematu przewodniego tegorocznej Nocy Biologów - w prezentacji krótko przedstawimy związek człowieka z bakteriami.
Druga część - praktyczna - obejmuje szczegóły budowy szkieletu. Uczestnicy dowiedzą się czego możemy się dowiedzieć dysponując szkieletem ludzkim. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:15-18:15 |
Warsztat |
|
Owad jako model do badań nad odpornością na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
Owady można wykorzystać jako model do badań procesów odporności na mikroorganizmy szkodliwe dla człowieka. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, że funkcja immunokompetentnych komórek hemolimfy owadów jest bardzo zbliżona do funkcji krwinek odpowiadających za rozpoznawanie oraz zwalczanie bakterii i wirusów u człowieka, oraz że organizm owada zwalcza patogeny podobnie jak organizm człowieka. Wiek/poziom: b/o Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:00 |
Warsztat |
|
Czy `poznańska Pyra` ma wrogów?
Należący do rodziny psiankowatych ziemniak (Solanum tuberosum L.), to jedno z najważniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju, a zwłaszcza w Wielkopolsce. Mimo długoletniej tradycji i niesłabnącej popularności uprawa ziemniaka nie jest zadaniem łatwym, gdyż zanim ?pyra? trafi na nasze stoły musi przejść długą drogę, podczas której czekają na nią liczne zagrożenia ze strony patogenicznych mikroorganizmów. Zastanawiasz się, jakie są najczęstsze choroby ziemniaka? Czy groźniejsze dla upraw są wirusy, bakterie, grzyby, a może lęgniowce? Jak rozpoznawać i rozróżniać objawy chorób wywoływanych przez te patogeny? Na te wszystkie pytania poznasz odpowiedzi podczas naszych warsztatów. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Miejsc: 10 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:45 |
Warsztat |
|
Sąd nad bakteriami - czy bakterie są nam potrzebne?
Przyjrzymy się bliżej znaczeniu bakterii w naszym życiu w formie ciekawej zabawy. Nie zabraknie też propozycji samodzielnych eksperymentów, które wywołają wiele radości.
Na spotkanie przygotujcie:
-talerzyk
-olej
- pipetę lub słomkę
-wodę z barwnikami lub pomieszaną z farbkami (3 kolory, wystarczy około 5ml każdego koloru)
-wodę z czerwonym barwnikiem lub farbką (około 10 ml) w szklance
-kwasek cytrynowy
-sodę oczyszczoną
- szklankę
- wodę w dzbanku
Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 1-3, Klasa 4-6 Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:30-19:30 |
Warsztat/Wykład |
|
Świat bez wirusów byłby światem bez człowieka - wirusy w ewolucji, wirusy w ekologii i wirusy symbiotyczne
O roli wirusów w ewolucji życia i człowieka, o wiriosferze opiekującej się ziemską fotosyntezą i o wirusach wspomagających życie bakterii, grzybów, roślin i zwierząt. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-19:00 |
Wyklad/Dyskusja |
|
Mikroorganizmy przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka
Jelito człowieka stanowi najbardziej zagęszczony, bioróżnorodny i szybko zmieniający się bakteryjny ekosystem. Wykazano, że w jelicie jest 10-krotnie więcej bakterii niż komórek w naszym organizmie. Wspólny genom wszystkich komensalnych bakterii jelitowych zwany jest mikrobiomem. Mikroorganizmy te m.in. oprócz funkcji wytwarzania witamin, modulują odporność w obrębie błon śluzowych jelita oraz wpływają na rozwój mikrokrążenia jelitowego gospodarza. Mikrobiom jelitowy jest niezbędną składową organizmu człowieka konieczną do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia, a zmniejszenie bioróżnorodności mikroorganizmów ujemnie wpływa na kondycję zdrowotną gospodarza i może przyczynić do rozwoju chorób. Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-18:45 |
Wykład |
|
Paprotka z katarem - mikroorganizmy w świecie roślin
Wirusy, bakterie i grzyby atakują nie tylko ludzi, ale też rośliny! Ich układ obronny potrafi sobie poradzić z niejednym patogenem za pomocą barier fizycznych i chemicznych. Czy rośliny lepiej radzą sobie z zakażeniami, niż ludzie? Czy możemy wykorzystać patogeny roślin na naszą korzyść? I dlaczego naukowcy moczą korzenie roślin w wodzie z bakteriami? Tego wszystkiego dowiecie się na prelekcji Sekcji kultur in vitro KNP UAM! Wiek/poziom: Szkoła podstawowa: Klasa 7-8, Liceum Rezerwacja: Nie zobacz
|
19:00-19:45 |
Wykład |
|
Wybrane gatunki bakterii powodujących zakażenia szpitalne
Zakażenia szpitalne, czyli takie, do których dochodzi podczas hospitalizacji, to poważny problem w służbie zdrowia. Do najważniejszych czynników etiologicznych zakażeń szpitalnych zalicza się takie gatunki bakterii jak: Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumanii, Staphylococcus aureu. Szczepy tych drobnoustrojów, izolowane z zakażeń szpitalnych, są często oporne na antybiotyki i mogą wywoływać ogniska epidemiczne. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
19:00-20:00 |
Wykład |
Rzeszów: Instytut Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Rzeszowski
|
Quizy interaktywne
Możliwość samodzielnego rozwiązywania przygotowanych quizów, do których odpowiednie linki zostaną udostępnione na stronie internetowej Nocy Biologów i Uniwersytetu Rzeszowskiego.
DLA UCZESTNIKÓW Z NAJWIĘKSZĄ LICZBĄ PUNKTÓW I NAJSZYBSZYM CZASEM ROZWIĄZANIA PRZEWIDYWANE SĄ ATRAKCYJNE NAGRODY Z LOGIEM UR!!!
!!! UWAGA DLA OSÓB ROZWIĄZUJĄCYCH QUIZY !!!
Ze względu na fakt, że dla najlepiej i najszybciej rozwiązujących quizy osób przewidziane są nagrody rzeczowe, przed rozpoczęciem rozwiązywania proszę zarejestrować się na stronie Nocy Biologów podając imię, nazwisko, adres mailowy.
Przy rozwiązywaniu quizów zapisywać swój nick jako imię i nazwisko - pozwoli to na identyfikację osób i umożliwi przekazanie ewentualnych nagród.
Trzy poziomy trudności:
- poniżej 10 lat
- od 10 do 15 lat
- powyżej 15 lat (szkoła średnia)
W planach quizy dotyczące m.in.:
- Układu hormonalnego człowieka (HormON i hormOFF, czyli pobudzaj i hamuj)
- Zagadnień przyrodniczych dla najmłodszych (Jakie to zwierzę ?)
- Świata mikroorganizmów (Wirusy i bakterie - malutkie a groźne)
- Owadów (Modele i modelki w świecie owadów)
- oraz wiele wiele innych
Przygotowujący quizy: Gabriela Świniuch, Maria Kuchtar, Zuzanna Chłodnicka, Kacper Adamiec, Olga Orzechowska
Studenci kierunku Biologia
Adrianna Ważna, Aleksandra Moskal, Wiktor Nowak, Patrycja Michalik
Studenci kierunku Biotechnologia
Wiek/poziom: Bez ograniczeń (quizy o różnym poziomie trudności) Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:00-18:00 |
Gry i quizy |
|
Pokazy/Prezentacje
Udostępniane za pośrednictwem bezpośredniego streamingu na stronę Facebooka Instytutu Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego lub jako wcześniej nagrane materiały.
W przekazach przewidziane są następujące tytuły:
14:00 - 14:15 Biochemiczne czary mary (PART I)
- pokaz kolorowych doświadczeń z pogranicza biologii i chemii
Prowadzący: Michał Przywara; Dominika Stachnio; Ewa Mil; Agnieszka Janeczko
Opiekunowie naukowi: dr Sabina Bednarska
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
14:15 - 14:30 Ile tęczy jest w glebie?
Prowadzący: dr Iwona Makuch – Pietraś
Zakład Ochrony Przyrody i Ekologii Krajobrazu
Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska
14:30 - 14:45 Tajemnice życia owadów zachowane w bursztynie
Prowadzący: dr hab. Iwona Kania – Kłosok, prof. UR; dr Wiktoria Jordan-Stasiło
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
14:45 - 15:00 Czy lód się zawsze topi?
- pokaz dotyczący sublimacji
Prowadzący: Daniel Partyka; Mateusz Sobota
Opiekunowie naukowi: dr inż. Roman Maślanka
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:00 - 15:15 Co jest potrzebne roślinom do życia? –
Prowadzący: mgr Michał Dziubek
Pracownia Fizjologii i Ekologii Roślin
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:15 - 15:30 Kolorowy świat roślin - barwniki roślinne - pokaz izolacji i wykorzystania naturalnych barwników występujących w roślinach
Prowadzący: mgr inż. Magdalena Piziak; Gabriela Wójtowicz
Zakład Botaniki
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:30 - 15:45 Biochemiczne czary mary (PART II)
- pokaz kolorowych doświadczeń z pogranicza biologii i chemii
Prowadzący: Michał Przywara; Dominika Stachnio; Ewa Mil; Agnieszka Janeczko
Opiekunowie naukowi: dr Sabina Bednarska
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
15:45 - 16:00 Ślady życia prehistorycznych owadów zapisane w osadach
Prowadzący: dr hab. Iwona Kania – Kłosok, prof. UR; dr Wiktoria Jordan-Stasiło
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
16:00 - 16:15 Magiczna chemia
Prowadzący: dr inż. Anna Górka; dr inż. Magdalena Słowik-Borowiec; mgr inż. Paulina Książek;
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
16:15 - 16:30 DNA-Przepis na życie
Prowadzący: dr Maria Romerowicz-Misielak; dr Katarzyna Kozioł; mgr Sławomir Nowak
Katedra Biotechnologii
Instytut Biologii i Biotechnologii
16:30 - 16:45 Bakterie i jak je znaleźć?
– pokaz dotyczący izolowania bakterii oraz ich identyfikacji
Prowadzący: mgr Edyta Zagrobelna; mgr Katarzyna Struś
Katedra Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii
Instytut Technologii Żywności i Żywienia
16:45 - 17:00 Zrób to sam i eksperymentuj z nami
– pokaz prostych doświadczeń z pogranicza biologii i chemii możliwych do przeprowadzenia w domu z wykorzystaniem materiałów ogólnodostępnych
Prowadzący: Martyna Materowska; Kinga Goleń; Aleksandra Kuta
Opiekunowie naukowi: dr inż. Roman Maślanka; dr Sabina Bednarska
Zakład Biochemii i Biologii Komórki
Instytut Biologii i Biotechnologii
PODANE GODZINY POSZCZEGÓLNYCH POKAZÓW SĄ ORIENTACYJNE !!!
TEMATYKA ZAJĘĆ MOŻE ULEC MODYFIKACJOM
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
14:00-17:00 |
Pokazy on-line |
Toruń: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
|
Mikroorganizmy – przyjaciele i wrogowie człowieka
Uczestnicy poznają pracę mikrobiologa, poznają zasady przygotowywania preparatów mikrobiologicznych. Zaobserwują bakterie i grzyby rozwijające się na podłożach mikrobiologicznych wyizolowane z żywności oraz skóry i błon śluzowych człowieka. Poznają pozytywny i negatywny wpływ drobnoustrojów towarzyszących człowiekowi na jego zdrowie i życie codzienne. Wiek/poziom: dla klas IV-VI (10-12 lat) Miejsc: 100 Zarezerwowano: 13 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
Pokazy on-line |
|
Czy bakterie mogą być organizmami społecznymi ?
Kiedy myślimy o bakteriach wyobrażamy sobie przede wszystkim pojedyncze komórki, które pragną za wszelką cenę zaspokoić swoje potrzeby. Zastanawialiście się kiedykolwiek czy te najprostsze organizmy zdolne są do wzajemnej komunikacji i współpracy ? Wbrew powszechnym opinią w naturalnym środowisku mikroorganizmy rzadko występują jako wolno żyjące jednostki. Najczęściej tworzą skupiska o zorganizowanej strukturze i skomplikowanych relacjach, przypominając prymitywny wielokomórkowy organizm. Jeżeli jesteś ciekawy co mikroorganizmy potrafią zdziałać w grupie, przyjdź na wykład. Wiek/poziom: klasy VII-VIII (13-15), młodzież licealna, dorośli Miejsc: 100 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:00 |
Wykłady on line |
Warszawa: Wydział Biologii i Nauk o Środowisku, Uniwerystet Kardynała Stefana Wyszyńskiego
|
Jak zrobić fluorescencyjne bakterie?
Jak zrobić fluorescencyjne bakterie to prezentacja w której zawarta będzie część teoretyczna: czym właściwie jest fluorescencja i dowiemy się o transformacji bakterii. Następnie w formie praktycznej będzie pokazany i opisany przebieg takiego eksperymentu. W trakcie będzie można zadawać pytania. Wiek/poziom: od lat 15 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-18:00 |
prezentacja teoretyczna i praktyczna, dyskusja |
|
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w życiu człowieka
Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-16:50 |
Prezentacja teroretyczna + quiz |
|
"Niewidzialni pasażerowie na gape - bakterie w miejscach publicznych. Czy odkażanie rąk ma sens? Jak zrobić dobry posiew?"
Mikroorganizmy w przestrzeni publicznej. Wykonanie posiewów i innych czynności laboratoryjnych. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:30-19:30 |
zajęcia zdalne |
Zielona Góra: Wydział Nauk Biologicznych, Uniwersytet Zielonogórski
|
Tajemnice żab
Żaby a ogólniej płazy bezogonowe kryją wiele tajemnic. Wszyscy wiemy że ropuchy są trujące ale płazy te mogą także stanowić źródło leków dla człowieka za sprawą symbiotycznych mikroorganizmów żyjących na ich skórze. Sądzi się że mikroorganizmy takie mogą syntezować bakteriobójcze, antygrzybiczne i antywirusowe związki chemiczne. Opowiem też o wielu innych ciekawostkach – o żabach szybujących, krzyczących, biegających, wspinających się po szkle, kopiących, znoszących przymrozki, mających pazury, „włosy”, przezroczystą skórę, trujący skrzek czy magazyn wody pod skórą. Uczestnicy i uczestniczki dowiedzą się jaka jest najrzadsza a jaka największa żaba, która żaba opiekuje się potomstwem a która zapada w letarg w zastygłym kokonie i skąd nazwę swoją wziął gardłoród i grzbietoród. Wiek/poziom: Od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-16:45 |
Pokazy on-line |
|
Tajemnice żab
Żaby a ogólniej płazy bezogonowe kryją wiele tajemnic. Wszyscy wiemy że ropuchy są trujące ale płazy te mogą także stanowić źródło leków dla człowieka za sprawą symbiotycznych mikroorganizmów żyjących na ich skórze. Sądzi się że mikroorganizmy takie mogą syntezować bakteriobójcze, antygrzybiczne i antywirusowe związki chemiczne. Opowiem też o wielu innych ciekawostkach – o żabach szybujących, krzyczących, biegających, wspinających się po szkle, kopiących, znoszących przymrozki, mających pazury, „włosy”, przezroczystą skórę, trujący skrzek czy magazyn wody pod skórą. Uczestnicy i uczestniczki dowiedzą się jaka jest najrzadsza a jaka największa żaba, która żaba opiekuje się potomstwem a która zapada w letarg w zastygłym kokonie i skąd nazwę swoją wziął gardłoród i grzbietoród. Wiek/poziom: Od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:45 |
Pokazy on-line |
|
Bakterie w służbie człowieka – zastosowania w farmacji i medycynie
Celem projektu jest zapoznanie uczestników z różnymi możliwościami wykorzystania bakterii w celach służących człowiekowi, głównie związanymi z zastosowaniem ich w farmacji i medycynie. Podczas wykładu będziemy starali się odpowiedzieć na następujące pytania:
-Dlaczego istnienie bakterii jest ważne dla człowieka?
-Do czego człowiek jest w stanie „zmusić” bakterie?
-Czy istnieją granice wykorzystania bakterii w farmacji i medycynie?
Wiek/poziom: 14+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-16:55 |
Wykłady on line |
|
Zdrowie zaczyna się w brzuchu
W czasie wykładu zostanie przedstawiony, zarówno pod względem struktury, jak i funkcji, mikrobiom człowieka. Prezentacja skupiać się będzie na mikroorganizmach jelitowych, zarówno probiotycznych - sprzyjających zdrowiu, jak i oportunistycznych, stanowiących zagrożenie dla zdrowia. Omówione zostaną główne funkcje mikroflory. Szczególna uwaga zostanie poświęcona roli bakterii jelitowych w immunomodulacji - budowaniu i pobudzaniu układu odpornościowego oraz wpływie na oś jelito-mózg. Ponadto podkreślony zostanie wpływ diety oraz stylu życia na skład mikroflory jelitowej. Wiek/poziom: Od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:45 |
Wykłady on line |
|
Bakterie w służbie człowieka – zastosowania w farmacji i medycynie
Celem projektu jest zapoznanie uczestników z różnymi możliwościami wykorzystania bakterii w celach służących człowiekowi, głównie związanymi z zastosowaniem ich w farmacji i medycynie. Podczas wykładu będziemy starali się odpowiedzieć na następujące pytania:
-Dlaczego istnienie bakterii jest ważne dla człowieka?
-Do czego człowiek jest w stanie „zmusić” bakterie?
-Czy istnieją granice wykorzystania bakterii w farmacji i medycynie?
Wiek/poziom: 14+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-18:55 |
Wykłady on line |
|
Zdrowie zaczyna się w brzuchu
W czasie wykładu zostanie przedstawiony, zarówno pod względem struktury, jak i funkcji, mikrobiom człowieka. Prezentacja skupiać się będzie na mikroorganizmach jelitowych, zarówno probiotycznych - sprzyjających zdrowiu, jak i oportunistycznych, stanowiących zagrożenie dla zdrowia. Omówione zostaną główne funkcje mikroflory. Szczególna uwaga zostanie poświęcona roli bakterii jelitowych w immunomodulacji - budowaniu i pobudzaniu układu odpornościowego oraz wpływie na oś jelito-mózg. Ponadto podkreślony zostanie wpływ diety oraz stylu życia na skład mikroflory jelitowej. Wiek/poziom: Od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
18:00-18:45 |
Wykłady on line |
Zielona Góra: , Centrum Nauki Keplera – Centrum Przyrodnicze
|
„Kolumna Winogradskiego” – dokumentacja hodowli bakterii
Materiały dostępne będą na stronie: http://centrumprzyrodnicze.pl/noc-biologow-2021/ oraz na koncie Facebook: https://www.facebook.com/cnkcentrumprzyrodnicze/
Nasza planeta i wszystko co na niej istnieje, łącznie z ludźmi, uczestniczy w wielkim cyklu biogeochemicznym. Pierwiastki które kiedyś tworzyły skały, dziś mogą być na przykład częścią naszego organizmu. Najważniejszym elementem tego cyklu są mikroorganizmy (mikroskopijne glony, bakterie, mikrogrzyby), które przeobrażają materię organiczną w nieorganiczną i włączają w łańcuchy troficzne pierwiastki pochodzące z materii nieorganicznej, a także zamieniają energię słoneczną w pokarm dla innych organizmów.
W naszym eksperymencie pokażemy jak wykonać proste urządzenie do hodowli mikroorganizmów – przygotujemy kolumnę, którą po raz pierwszy w latach osiemdziesiątych XIX wieku stworzył Siergiej Winogradski. Jest ona wersją zamkniętego mini ekosystemu, będącego odniesieniem do naszej planety, a mikroorganizmy odgrywają kluczową rolę w tym eksperymencie! Nie zobaczymy bakterii gołym okiem, ale zobaczymy efekty ich działania. Zobaczymy jak jedne z najstarszych organizmów na Ziemi przeobrażają środowisko, w którym żyją i do przeżycia wykorzystują to co je otacza. Zobaczymy jak bakterie beztlenowe i tlenowe specjalizują się i współpracują ze sobą oraz przekonamy się, że tak naprawę bakterie radzą sobie doskonale bez nas.
Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
12:00-13:00 |
Film |
|
„‘Dobre’ bakterie w akwarium” – film edukacyjny
Materiały dostępne będą na stronie: http://centrumprzyrodnicze.pl/noc-biologow-2021/ oraz na koncie Facebook: https://www.facebook.com/cnkcentrumprzyrodnicze/
Czy wiecie, że istnieją też „dobre” bakterie”? Poznacie je oglądając nasz film o dobrych bakteriach nitryfikacyjnych w akwarium. Niewidoczne, a odgrywające ważną rolę mikroorganizmy, wykonują ogromną pracę dbając o czystość wody i podłoża. Zamykają obieg materii i pozwalają utrzymać równowagę biologiczną w naszym podwodnym ogrodzie. O ich rozwój musimy zatroszczyć się jeszcze zanim pojawią się w akwarium zwierzęta. Bakterie te, pomimo niewielkich rozmiarów, są potężnym czynnikiem kształtującym środowisko przyrodnicze, w tym również w tak małym ekosystemie, jakim jest akwarium. Ponieważ krążenie pierwiastków biogennych jest ściśle sprzężone z wieloma gatunkami mikroorganizmów, bez tych ostatnich żaden zbiornik wodny nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
13:00-14:00 |
Film |
|
„Gleba – fabryka życia’’- film edukacyjny
Materiały dostępne będą na stronie: http://centrumprzyrodnicze.pl/noc-biologow-2021/ oraz na koncie Facebook: https://www.facebook.com/cnkcentrumprzyrodnicze/
Zdrowie gleby zależy od tętniącego życiem, szeregu różnych podziemnych form życia, począwszy od bakterii i grzybów, po malutkie owady, dżdżownice i krety. Pod naszymi stopami złożona zbiorowość organizmów glebowych „haruje“ dzień i noc w niesamowitym i skoordynowanym wysiłku podtrzymującym życie na Ziemi - bezpieczeństwo żywnościowe. Gra ona kluczową rolę w łagodzeniu zmian klimatycznych, magazynowaniu i oczyszczaniu wody, dostarczaniu antybiotyków oraz zapobieganiu erozji. Dobre warunki bytowania wszystkich roślin oraz zwierząt lądowych zależą od złożonych procesów, jakie zachodzą w glebie. Na naszych barkach spoczywa odpowiedzialność za zachowanie jakości gleby, zanim żyjące w niej gatunki oraz ich delikatne środowisko zostaną utracone. Rolnicy, opiekujący się znaczną częścią gruntów, mogą odegrać kluczową rolę w ochronie różnorodności biologicznej gleby. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:00-16:00 |
Film |
|
„Energia z bakterii” – film z eksperymentem
Materiały dostępne będą na stronie: http://centrumprzyrodnicze.pl/noc-biologow-2021/ oraz na koncie Facebook: https://www.facebook.com/cnkcentrumprzyrodnicze/
W poszukiwaniu alternatywnych źródeł energii, naukowcy, m.in. z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej, pracują nad eksperymentalną metodą, dzięki której będzie można uzyskać prąd elektryczny z bakterii i odpadów. Postanowiliśmy na małą skalę przeprowadzić taki eksperyment. Zobaczycie ile prądu „wyprodukują” nasze bakterie. Technologia uzyskiwania energii z bakterii i śmieci ma pozwolić obniżyć koszty eksploatacji w stosunku do innych metod pozyskiwania energii. Metoda ta umożliwi przekształcenie tego, co jest marnowane w postaci odpadów w energię elektryczną i użyteczne związki chemiczne. Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-17:00 |
Film |
|
„Boom tlenowy z bakteriami w tle” – gra edukacyjna z elementami kodowania
Materiały dostępne będą na stronie: http://centrumprzyrodnicze.pl/noc-biologow-2021/ oraz na koncie Facebook: https://www.facebook.com/cnkcentrumprzyrodnicze/
Przygotowana gra edukacyjna uczy programowania/kodowania i logicznego myślenia. Dzięki niej dowiemy się w jaki sposób mikroorganizmy przyczyniły się do rozwoju życia na Ziemi. Nasza gra przeprowadzi Was przez etapy powstawania atmosfery tlenowej. Dla ułatwienia proponujemy obejrzenie filmu o tym wydarzeniu, dzięki czemu sprawdzicie w jakiej kolejności powinny być ułożone punkty w grze. Jeśli macie ozoboty to super - będziecie mogli je wykorzystać. Jednak nie są one niezbędne, bo równie dobrze możecie przeprowadzić tę grę analogowo.
Instrukcja gry:
1. Wydrukuj kartę do gry.
2. Zeskanuj kod QR i obejrzyj film.
3. Na podstawie animacji ustal kolejność etapów powstawania atmosfery tlenowej.
4. Przy pomocy załączonych kodów uzupełnij trasę o komendy dla ozobota (potrzebujesz cztery kolory pisaków: zielony, czerwony, niebieski i czarny).
5. Sprawdź poprawność trasy z filmem instruktażowym.
Wiek/poziom: b/o Rezerwacja: Nie zobacz
|
14:00-15:00 |
Gry i quizy |