Prof. dr hab. Ryszard Laskowski w swoim wykładzie opowie o tym, że aby wyżywić ponad 8 miliardów ludzi (a będzie nas więcej!) niezbędna jest efektywna produkcja dużych ilości żywności. Wymaga to wprowadzania nowych, bardziej produktywnych, odmian roślin uprawnych oraz skutecznej ochrony plonów przed szkodnikami. Ludzie robią to od wieków: nowe odmiany są uzyskiwane głównie na drodze selekcji prowadzonej pod kątem pożądanych cech roślin uprawnych, zaś przez gradacjami szkodników próbujemy chronić nasze plony stosując rozmaite substancje chemiczne. Problem w tym, że selekcja jest procesem bardzo powolnym i nie zawsze prowadzącym do uzyskania oczekiwanych rezultatów. Z kolei substancje chemiczne stosowane do ochrony plonów - pestycydy - są toksyczne nie tylko dla szkodników, ale też dla wszystkich innych zwierząt, z człowiekiem na czele. Rozwiązaniem tego problemu mogą być nowoczesne metody produkcji organizmów transgenicznych, czyli zawierających geny pochodzące od więcej niż jednego gatunku. W czasie wykładu będzie się można dowiedzieć, która z tych opcji jest bardziej obiecująca oraz jakie zagrożenia kryją się za alternatywnymi rozwiązaniami.
Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 100 Zarezerwowano: 77 Rezerwacja: Tak zobacz