Wyszukaj wydarzenie
Jeśli chcesz użyć dodatkowych opcji wyszukiwania kliknij więcej.
Białystok: Wydział Biologii, Uniwersytet w Białymstoku
|
Mikroświat wokół nas
Bakterie występują wszędzie w naszym otoczeniu, ale także w naszym organizmie. Co o nich wiemy? Jak wyglądają? Jakie mają właściwości? Jakimi narzędziami dysponuje biolog, by skutecznie badać mikroorganizmy? O tym i wielu innych ciekawych rzeczach dowiecie się na warsztatach Mikroświat wokół nas. Zapraszamy! Wiek/poziom: 14-18 lat Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
14:00-15:00 |
zajęcia laboratoryjne |
Bydgoszcz : Wydział Nauk Biologicznych, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
|
Sinice – bakterie inne, niż wszystkie
Zapewne nie raz słyszałeś niepokojące informacje o zakazie kąpieli z powodu zakwitu sinic. Jednak czy wiesz, że bez nich nie istniałoby życie na Ziemi? Sinice to jedyna grupa fotoautotroficznych bakterii, która podczas tego procesu uwalnia tlen tak jak rośliny. Jak one wyglądają? Jakie są ich przystosowania do życia w środowisku wodnym? Tego wszystkiego dowiesz się na Wydziale Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Przy użyciu mikroskopów zapoznacie się nie tylko z sinicami, ale także z innymi glonami o różnych, ciekawych formach i kształtach. Wiek/poziom: Młodzież licealna Miejsc: 12 Zarezerwowano: 2 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:00 |
warsztaty |
|
Mikrobiologiczne tajemnice otaczającego nas środowiska
Uczestnicy będą mogli obejrzeć bakterie w postaci wyrośniętych hodowli mikrobiologicznych oraz pod mikroskopem pobranych z różnych miejsc środowiska – gleby, wody oraz powietrza. Warsztaty to również okazja do wykonania własnego posiewu mikrobiologicznego lub preparatu. Wiek/poziom: Młodzież licealna Miejsc: 10 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
warsztaty |
Gdańsk: Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański
|
Czystość mikrobiologiczna powietrza i powierzchni na Wydziale Biologii UG
Poznaj bakterie żyjące na Wydziale Biologii! Z nami dowiesz się jakie mikroorganizmy kryją się w jego zakątkach. Wiek/poziom: 10+ Rezerwacja: nie zobacz
|
15:00-19:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Domowe specyfiki w walce z drobnoustrojami
Przedstawiony zostanie wpływ substancji dostępnych w każdym domu na zahamowanie wzrostu bakterii. Wiek/poziom: b.o. Rezerwacja: nie zobacz
|
15:00-19:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Molekularna lupa
Warsztaty, `analiza genetyczna bakterii w pigułce`, a w tym: Barwienie Escherichia coli i Bacillus subtilis metodą Grama; Izolacja DNA plazmidowego z bakterii Escherichia coli; Elektroforeza na żelu agarozowym Wiek/poziom: 13+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: tak zobacz
|
15:00-17:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Poznaj kolorowe bakterie z Gramem
Chcesz zobaczyć, jak możemy rozróżnić bakterie pod mikroskopem? Przyjdź na nasze warsztaty i dowiedz się, czym w budowie bakterie różnią się od siebie, dlaczego niektóre z nich świecą w ciemności i po co nam fiolet krystaliczny. Sam wybarwisz bakterie i będziesz je obserwować pod mikroskopem świetlnym. Wiek/poziom: 14+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: tak zobacz
|
15:00-16:30 |
pokazy i warsztaty |
|
Wyprawa do wnętrza bakterii
Pokażemy jak zbudowane są mikroorganizmy towarzyszące nam na co dzień Wiek/poziom: b.o. Rezerwacja: nie zobacz
|
15:00-19:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Zjawisko bioluminescencji - wystawa artystyczna w ciemności
W trakcie pokazu postaramy się jak najlepiej przybliżyć uczestnikom zjawisko bioluminescencji w przyrodzie - od pojedynczych mikroorganizmów do całych ekosystemów. Pokaz podzielony jest na dwie części - krótkie wprowadzenie oraz wystawę odbywającą się w całkowitej ciemności. Na wystawie zaprezentujemy wykonane przez nas makiety ekosystemów oraz organizmów świecących w ciemności, a także zamknięty układ z prawdziwymi bakteriami. Wiek/poziom: 10+ Miejsc: 20 Rezerwacja: nie zobacz
|
15:00-19:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Poznaj kolorowe bakterie z Gramem
Chcesz zobaczyć, jak możemy rozróżnić bakterie pod mikroskopem? Przyjdź na nasze warsztaty i dowiedz się, czym w budowie bakterie różnią się od siebie, dlaczego niektóre z nich świecą w ciemności i po co nam fiolet krystaliczny. Sam wybarwisz bakterie i będziesz je obserwować pod mikroskopem świetlnym. Wiek/poziom: 14+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-18:30 |
pokazy i warsztaty |
|
Molekularna lupa
Warsztaty, `analiza genetyczna bakterii w pigułce`, a w tym: Barwienie Escherichia coli i Bacillus subtilis metodą Grama; Izolacja DNA plazmidowego z bakterii Escherichia coli; Elektroforeza na żelu agarozowym Wiek/poziom: 13+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: tak zobacz
|
17:15-19:15 |
pokazy i warsztaty |
|
Algi morskie: ich właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne
Algi morskie posiadają szereg właściwości, takich jak właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, które mogą wzmocnić system odpornościowy organizmu, a co za tym idzie zmniejszyć nadużywanie antybiotyków podczas infekcji bakteryjnych. W związku z tym, mogą one być szeroko stosowane jako alternatywne dodatki żywieniowe w hodowli zwierząt gospodarskich jako krok w kierunku zrównoważonej produkcji rolnej. Wiek/poziom: 15+ Miejsc: 120 Rezerwacja: nie zobacz
|
18:30-19:15 |
wykłady |
|
Mózg kontra chipsy - o naszych wyborach żywieniowych
Jak procesy zachodzące w naszym organizmie przekładają się na nasze preferencje żywieniowe? Dlaczego czekolada sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi oraz jak nasze bakterie jelitowe komunikują się z mózgiem? Wiek/poziom: 12+ Miejsc: 360 Rezerwacja: Nie zobacz
|
20:45-21:30 |
wykłady online |
Gdańsk: Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Gdański, Gdański Uniwersytet Medyczny
|
Kolorowe bakterie
Bakterie potrzebują do wzrostu różnych warunków. Zapewniają im je pożywki,
na których są one hodowane. Pożywki, ale też bakterie mogą przybierać różne
kolory, co będzie można zobaczyć na stanowisku „Kolorowe bakterie” Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-20:00 |
pokaz |
|
Zabójcze nanomaszyny
Przyjdź i poznaj możliwości niesamowitych nanomaszyn w świecie bakterii. Zapoznamy się razem z ich budową oraz funkcjonowaniem i dowiemy się czym są tailocyny - dekapitowane fagi. Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-20:00 |
pokaz |
|
Światło w ciemności, czyli rzecz o bioluminescencji
Czy świecące w ciemności bakterie nie brzmią magicznie? Zaskoczymy was - to nie
magia, a nauka! Na tych warsztatach nie tylko dowiecie się o zjawisku
bioluminescencji u bakterii, ale także zobaczycie je na własne oczy. Wiek/poziom: od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-20:00 |
zajęcia laboratoryjne |
Katowice: Wydział Nauk Przyrodniczych, Instytut Biologii, Biotechnologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Śląski w Katowicach
|
Czy bakterie żyją? – Czyli o tym, co potrafią mikroorganizmy [1]
Na warsztatach przyjrzymy się z bliska mikroorganizmom, dowiemy się czy potrafią – tak jak my – odżywiać się, oddychać i przekształcać swoje otoczenie. Wiek/poziom: 7+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:00 |
Warsztaty i laboratoria |
|
Czy bakterie żyją? – Czyli o tym, co potrafią mikroorganizmy [2]
Na warsztatach przyjrzymy się z bliska mikroorganizmom, dowiemy się czy potrafią – tak jak my – odżywiać się, oddychać i przekształcać swoje otoczenie. Wiek/poziom: 7+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:15-18:45 |
Warsztaty i laboratoria |
|
Czy bakterie żyją? – Czyli o tym, co potrafią mikroorganizmy [3]
Na warsztatach przyjrzymy się z bliska mikroorganizmom, dowiemy się czy potrafią – tak jak my – odżywiać się, oddychać i przekształcać swoje otoczenie. Wiek/poziom: 7+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:00-19:30 |
Warsztaty i laboratoria |
|
Czy bakterie żyją? – Czyli o tym, co potrafią mikroorganizmy [4]
Na warsztatach przyjrzymy się z bliska mikroorganizmom, dowiemy się czy potrafią – tak jak my – odżywiać się, oddychać i przekształcać swoje otoczenie. Wiek/poziom: 7+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 11 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:45-20:15 |
Warsztaty i laboratoria |
|
Bakterie wymykające się definicji
O tym, że każda reguła ma swój wyjątek słyszeliśmy wiele razy, jednak w żadnej innej dziedzinie to stwierdzenie nie jest tak prawdziwe jak w biologii. W szczególności bakterie lubią nas zaskakiwać i jakby na złość wykazywać cechy, które nie pasują do funkcjonującej definicji. Na wykładzie zostanie przybliżonych kilka przykładów mikroorganizmów, które zdecydowanie należą do bakterii, z drugiej jednak strony nie dokońca dają się zaszufladkować w ramach tego pojęcia. Wiek/poziom: 15+ Miejsc: 50 Zarezerwowano: 50 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-17:20 |
Wykłady |
|
Co potrafi komórka bakteryjna?
Napisać, że bakterie potrafią wszystko to jak nic nie napisać. Prawie tańczą, prawie śpiewają. Do tego rozmawiają i są jak oświetlona fabryka. Stosują różne strategie obronne. Jak prawdziwy snajper strzelają! Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 50 Zarezerwowano: 50 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:20 |
Wykłady |
|
Sekretne życie bakterii
Wykład będzie zawierał wiedzę z zakresu budowy komórki i fizjologii bakterii, w tym między innymi ciekawe przystosowania mikroorganizmów do życia w ekstremalnych warunkach, sposoby odżywiania. Wiek/poziom: 15+ Miejsc: 200 Zarezerwowano: 136 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:20 |
Wykłady |
|
Mikroświat – od komórki do biosfery
Interaktywna wystawa, na której będzie można poznać zróżnicowany świat mikroorganizmów. Od poznania różnorodnych form komórek bakteryjnych po dynamiczny mikroświat otaczającej nas biosfery. U nas będzie można zobaczyć m.in. różnorodne hodowle mikroorganizmów i poznać formy jakie przyjmują bakterie, odkryć fascynujący, tętniący w mikroskali świat m.in. gleby doniczkowej, dna jeziora czy ściółki leśnej.
International visitors are welcome, we speak: English and Arabic. Wiek/poziom: od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-20:15 |
Wystawy |
Kielce: Instytut Biologii, Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Jana Kochanowskiego
|
Bakterie w jamie ustnej człowieka – wrogowie czy przyjaciele
Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 40 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:45 |
wykład |
|
„Nasi mali mieszkańcy” – barwienie bakterii metodą Grama
Na naszych warsztatach, zaprezentujemy oraz wspólnie wykonamy barwienie bakterii metodą Grama. Barwienie Grama wykonuje się z użyciem płynu Lugola, w celu zróżnicowania bakterii ze względu na grubość ich ściany komórkowej, czyli na bakterie Gram (+) oraz Gram (-).
Zapisy: olaomelaniuk@interia.pl
Grupy do 4 osób.
Grupa 1 - 17.00-17.50 [BRAK MIEJSC]
Grupa 2 - 18.00-18.50 [BRAK MIEJSC]
Grupa 3 - 19.00-19.50 [BRAK MIEJSC]
Grupa 4 - 20.00-20.50 [BRAK MIEJSC]
Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 16 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-20:50 |
zajęcia laboratoryjne |
Kraków: Wydział Biologii , Uniwersytet Jagielloński
|
Niewidzialni towarzysze
Niewidzialni towarzysze – zajrzyj do świata, który nie jest widoczny na pierwszy rzut oka. Czy na czystych dłoniach obecne są jakieś bakterie? Na jakich przedmiotach jest najwięcej mikroorganizmów? Jeżeli chcesz poznać odpowiedzi na te i inne pytania, koniecznie nas odwiedź! Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:00-20:00 |
Pokazy i prezentacje |
|
O niesamowitych właściwościach mleka ludzkiego
Czy dinozaury karmiły mlekiem swoje dzieci? Dlaczego mleko foki składa się głównie z tłuszczu? Czy bakterie w mleku pomagają niemowlętom czy im szkodzą? I czy mamy przy pomocy mleka mogą sterować zachowaniem i rozwojem swoich dzieci? O tym wszystkim i jeszcze więcej można się dowiedzieć z wykładu “O niesamowitych właściwościach mleka ludzkiego” Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 100 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:45 |
Wykłady |
|
Mikrobiom – mikroorganizmy o makroznaczeniu
Mikroorganizmy rządzą światem, co do tego nie ma wątpliwości. Dla wielu zwierząt symbioza z zasiedlającymi ich ciała mikroorganizmami jest niezbędna do ich prawidłowego funkcjonowania, a niektóre nawet nie mogą bez nich żyć. Jaka jest więc rola mikrobiomu i dlaczego w wielu przypadkach stanowi on integralną część organizmu gospodarza? W trakcie wykładu odpowiemy na wiele kluczowych pytań dotyczących wpływu mikrobiomu na życie organizmów, wyjaśnimy m.in. czy mikroorganizmy mogą modulować nasze zachowanie, oraz jak funkcjonują bakterie o najmniejszych genomach na świecie. Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 100 Zarezerwowano: 56 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-17:45 |
Wykłady |
Łódź: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Łódzki
|
Bakterie – przyjaciele czy wrogowie?
Czy bakterie są naszym sprzymierzeńcem czy wrogiem? Na to pytanie postaramy się Wam odpowiedzieć podczas naszego pokazu. Przedstawimy pozytywne oraz negatywne oddziaływania bakterii na otaczające nas środowisko, którego nieodłącznym elementem jest człowiek. Pokażemy standardowe metody badań wykorzystywane przez mikrobiologów. Zobaczycie, czy bakterie potrafią świecić. Zapraszamy! Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-21:00 |
Pokazy |
|
Komórkowy świat i tajemnice światła.
Poprzez praktyczne doświadczenia i interaktywne zajęcia zgłębimy procesy życiowe na poziomie komórkowym oraz nauczymy się korzystania z podstawowego sprzętu laboratoryjnego.
Omówimy i zaobserwujemy różnice w budowie komórek zwierzęcych, roślinnych i bakteryjnych poprzez obserwacje mikroskopowe poprzedzone samodzielnym wykonaniem i wybarwieniem preparatów przez uczestników.
Uczestnicy będą mieli możliwość zmierzenia pochłaniania światła przez wybrane roztwory barwne wykorzystywane w badaniach komórkowych i dowiedzą się, dlaczego barwa pochłaniana jest inna od obserwowanej przez oko ludzkie.
Wiek/poziom: 13-17 lat Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-18:00 |
Warsztaty |
|
Odkryj świat komórek.
Warsztaty dają możliwość uczestnikom obcowania z niezwykłym światem niewidzialnym gołym okiem. Młodzi odkrywcy zapoznają się z budową komórek zwierzęcych, roślinnych i bakteryjnych poprzez rozwiązywanie zagadek biologicznych, własnoręczne modelowanie komórek i obserwacje mikroskopowe. Wiek/poziom: 8-14 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-17:45 |
Warsztaty |
|
Bakterie wśród nas.
Zapraszamy na warsztaty, w trakcie których będziecie mogli poznać środowiska zamieszkiwane przez mikroorganizmy. Przeprowadzicie proste doświadczenia z zakresu mikrobiologii środowiskowej, wykonacie preparaty mikroskopowe oraz posiewy mikrobiologiczne. Zyskacie możliwość zaobserwowania otaczających nas bakterii, a także sprawdzenia swojej wiedzy w quizie! Wiek/poziom: 6-10 lat Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-19:30 |
Warsztaty |
|
Odkryj świat komórek.
Warsztaty dają możliwość uczestnikom obcowania z niezwykłym światem niewidzialnym gołym okiem. Młodzi odkrywcy zapoznają się z budową komórek zwierzęcych, roślinnych i bakteryjnych poprzez rozwiązywanie zagadek biologicznych, własnoręczne modelowanie komórek i obserwacje mikroskopowe. Wiek/poziom: 8-14 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:45 |
Warsztaty |
|
Komórkowy świat i tajemnice światła.
Poprzez praktyczne doświadczenia i interaktywne zajęcia zgłębimy procesy życiowe na poziomie komórkowym oraz nauczymy się korzystania z podstawowego sprzętu laboratoryjnego.
Omówimy i zaobserwujemy różnice w budowie komórek zwierzęcych, roślinnych i bakteryjnych poprzez obserwacje mikroskopowe poprzedzone samodzielnym wykonaniem i wybarwieniem preparatów przez uczestników.
Uczestnicy będą mieli możliwość zmierzenia pochłaniania światła przez wybrane roztwory barwne wykorzystywane w badaniach komórkowych i dowiedzą się, dlaczego barwa pochłaniana jest inna od obserwowanej przez oko ludzkie.
Wiek/poziom: 13-17 lat Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:15-19:15 |
Warsztaty |
|
Odkryj świat komórek.
Warsztaty dają możliwość uczestnikom obcowania z niezwykłym światem niewidzialnym gołym okiem. Młodzi odkrywcy zapoznają się z budową komórek zwierzęcych, roślinnych i bakteryjnych poprzez rozwiązywanie zagadek biologicznych, własnoręczne modelowanie komórek i obserwacje mikroskopowe. Wiek/poziom: 8-14 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:00-19:45 |
Warsztaty |
Lublin: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej
|
Wiem, co jem. Warsztaty praktyczne dla młodzieży
Serdecznie zapraszamy na warsztaty Wiem, co jem! W trakcie tych zajęć odkryjemy tajemnice nauki i technologii związanych z żywnością. Nauczymy się podstaw pipetowania oraz dowiemy się jak wykrywać bakterie kwasu mlekowego w jogurtach i produktach mlecznych. Nie zabraknie także fascynującego doświadczenia izolacji DNA z owoców. Dołącz do nas, aby zgłębić naukową stronę jedzenia i zdobyć unikalne umiejętności podczas tych niezwykłych warsztatów! Wiek/poziom: od 13 lat Miejsc: 14 Zarezerwowano: 11 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-20:00 |
Laboratoria/Warsztaty/Pokazy |
|
Roślina i jej niewidzialni partnerzy
1. Zespół mikroorganizmów zasiedlających powierzchnię oraz tkanki roślin. Bakterie i grzyby występujące w glebie przylegającej do korzeni oraz zasiedlane korzenie, pędy, liście, kwiaty, owoce i nasiona. 2. Korzyści wynikające z zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy: wiązanie azotu atmosferycznego, wspomaganie tworzenia symbiozy roślin z grzybami (mykoryzy), wspomaganie wzrostu roślin poprzez produkcję fitohormonów, związków ułatwiających pobieranie żelaza (sideroforów), enzymów, związków zwiększających rozpuszczalność mineralnych form fosforu (np. kwasów organicznych, chelatorów), związków hamujących wzrost patogenów (np. antybiotyków), związków podnoszących odporność roślin na patogeny (np. fitoaleksyn) 3. Zastosowanie mikroorganizmów w rolnictwie (bionawozy, biologiczna ochrona roślin przed chorobami) oraz w ochronie środowiska (fitoremediacja terenów zanieczyszczonych metalami ciężkimi i związkami ropopochodnymi). Wiek/poziom: od lat 10 Miejsc: 80 Zarezerwowano: 7 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:30-16:15 |
Wykłady |
Lublin: Wydział Medyczny, Instytut Nauk Biologicznych, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
|
Przepis na kombuchę - eliksir długowieczności (edycja I)
Historia przygotowania napoju kombucha sięga prawdopodobie II wieku i związana jest z Chinami. Napój ten nazywany był eliksirem wiecznego życia lub herbatą nieśmiertelności. Kombuchę przygotowuje się prowadząc fermentację słodzonej herbaty wykorzystując grzybka herbacianego, który w istocie nie jest grzybem - tylko rodzajem symbiotycznej kolonii drożdży i bakterii. Wskutek fermentacji, powstaje lekko musujący, kwasowo-orzeźwiający napój o korzystnym działaniu na florę jelit. Kombucha dostarcza cennych witamin, składników mineralnych oraz kwasów organicznych. Podczas zajęć laboratoryjnych uczestnicy zapoznają się z procedurą przygotowania napoju kombucza. Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Zarezerwowano: 5 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-12:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Kolorowy mikroświat: sekrety barwienia bakterii i obserwacje mikroorganizmów pod mikroskopem
Zapraszamy na pasjonujące warsztaty mikrobiologiczne, podczas których uczestnicy będą mieli okazję bliżej przyjrzeć się fascynującemu światu bakterii. Te niezwykłe mikroorganizmy spotykane są w glebie, wodzie, powietrzu, a nawet wewnątrz naszego ciała. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli samodzielnie przygotować preparaty mikroskopowe, wykonać barwienie i obserwować pod mikroskopem różnorodne kształty bakterii, takie jak np. ziarniaki, pałeczki czy paciorkowce. To niepowtarzalna okazja na zrozumienie jaką rolę pełnią bakterie w różnych środowiskach, a także jak wpływają na nasze zdrowie. To również szansa na rozwinięcie swoich umiejętności laboratoryjnych. Dołączcie do naszych warsztatów i odkryjcie niezwykły świat bakterii! Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 8 Rezerwacja: TAK zobacz
|
12:30-14:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Podstawy identyfikacji gatunkowej bakterii techniką MALDI-TOF
Technika MALDI TOF (z ang. Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry) umożliwia szybką i wiarygodną identyfikację rodzajową i/lub gatunkową mikroorganizmów. Odpowiednio przygotowana próbka biologiczna jest pokrywana specjalną matrycą, a następnie na nią kierowany jest impuls laserowy, co powoduje odparowanie próbki i jonizację cząsteczek białek. Powstałe jony są następnie analizowane pod kątem stosunku masy cząsteczkowej do ich ładunku z wykorzystaniem analizatora czasu przelotu. Identyfikacja opiera się na porównaniu widma mas zebranego dla badanej próbki (profilu białkowego) z widmem referencyjnym dostępnym w bazie danych. W trakcie zajęć laboratoryjnych uczestnicy poznają podstawy metodyki identyfikacji gatunkowej bakterii techniką MALDI-TOF oraz będą mieli okazję sampodzielnie wykonać analizy. Materiałem badawczym będą izolaty kolonii bakterii wyhodowane z próbek pobranych z różnych elementów wyposażenia publicznych placów zabaw z terenu miasta Lublina. Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 7 Rezerwacja: Tak zobacz
|
14:00-14:45 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Bakterie na placach zabaw - jak szybko zidentyfikować występujące tam gatunki?
Place zabaw mogą być miejscem, gdzie dzieci narażone są na kontakt z różnymi patogenami, w tym bakteriami chorobotwórczymi. Podczas zajęć laboratoryjnych uczestnicy będą mogli samodzielnie przeprowadzić identyfikację bakterii wyhodowanych z próbek pobranych z różnych elementów wyposażenia publicznych placów zabaw z terenu miasta Lublina. Próbki pobierano m.in. z piaskownicy, elementów metalowych zjeżdżalni, huśtawek, uchwytów bujaków i ławek. Identyfikacja gatunkowa będzie prowadzona technika MALDI TOF (z ang. Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry) w oparciu o analizę profilu białkowego - charakterystycznego dla danego gatunku bakterii (tzw. molekularnego odcisku palca). Wiek/poziom: od 15 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 6 Rezerwacja: TAK zobacz
|
15:00-15:45 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Przepis na kombuchę - eliksir długowieczności (edycja II)
Historia przygotowania napoju kombucha sięga prawdopodobie II wieku i związana jest z Chinami. Napój ten nazywany był eliksirem wiecznego życia lub herbatą nieśmiertelności. Kombuchę przygotowuje się prowadząc fermentację słodzonej herbaty wykorzystując grzybka herbacianego, który w istocie nie jest grzybem - tylko rodzajem symbiotycznej kolonii drożdży i bakterii. Wskutek fermentacji, powstaje lekko musujący, kwasowo-orzeźwiający napój o korzystnym działaniu na florę jelit. Kombucha dostarcza cennych witamin, składników mineralnych oraz kwasów organicznych. Podczas zajęć laboratoryjnych uczestnicy zapoznają się z procedurą przygotowania napoju kombucza. Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Zarezerwowano: 5 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Od małej komórki do dużego problemu, czyli wpływ zakażeń dróg rodnych na zdrowie kobiety
Dbałość o zdrowie kobiety powinno być wielokierunkowe. Trudno ująć całą problematykę w jednym wykładzie, lecz celem prelegentów jest by przedstawić choć niektóre aspekty, m.in. dobre obyczaje, higienę pracy i rekreację, samoobronę i zapobieganie chorobom. Jako, że prelegenci zajmują się naukami medycznymi i naukami o zdrowiu, głównym zagadnieniem będzie radzenie sobie z problemami zdrowotnymi. W tym dniu szczególnie - zakażeniami dróg rodnych wywoływanymi przez bakterie i grzyby, które są częstym problemem zdrowotnym u kobiet dorosłych. Wczesne rozpoznawanie i leczenie zmniejszają ryzyko powikłań. W wykładzie zostaną omówione objawy zakażeń dróg rodnych (w tym rodzaje upławów), potencjalne problemy wtórne u kobiet nieciężarnych i ciężarnych (m.in. zapalenie przydatków, choroba zapalna miednicy, niepłodność, poród przedwczesny) oraz u noworodków (zakażenie wrodzone). A wszystko to w przyjaznej atmosferze tworzonej przez studentów medycyny, członków Studenckiego Koła Naukowego przy Instytucie Nauk o Zdrowiu KUL, i opiekunów ich prac. Wiek/poziom: uczniowie szkół średnich klas IV Miejsc: 20 Zarezerwowano: 2 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:30 |
zajęcia laboratoryjne |
Olsztyn: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
|
Czy możliwe jest życie bez bakterii?
Z perspektywy przeciętnego człowieka bakterie kojarzą się najczęściej negatywnie – jako organizmy powodujące choroby ludzi, zwierząt i roślin. Wiele osób ma jednak świadomość pewnych korzyści płynących z występowania bakterii, np. przy wytwarzaniu produktów spożywczych (kefir, jogurt, ser, kiszona kapusta i ogórki) lub związanych z ich pozytywnym wpływem na ekosystemy (obieg biogennych pierwiastków, procesy glebotwórcze). Ze względu na niepozorne rozmiary organizmy te są jednak często niezauważane lub ignorowane, co jest dużym błędem i może mieć poważne konsekwencje. Od kilku dekad bowiem gwałtownie rośnie liczba badań, których wyniki wskazują jednoznacznie na bardzo ścisły związek różnych mikroorganizmów z naszym ciałem, nie tylko wpływający w istotnym stopniu na nasze zdrowie fizyczne ale również psychiczne. Bakterie towarzyszą nam wiernie od narodzin aż do śmierci, a ogólna liczba tych organizmów związana z przeciętnym człowiekiem jest 10-krotnie wyższa niż liczba komórek budujących jego ciało. Zasiedlają one poszczególne narządy i wszystkie zakamarki ludzkiego ciała, w których tworzą specyficzne zgrupowania złożone z setek, lub nawet tysięcy gatunków. Podobnie jak różnimy się między sobą wieloma cechami morfologicznymi i osobowościowymi, odróżnia nas również nasz osobisty, niepowtarzalny mikrobiom. Czy możliwe jest życie bez niego? Kiedy może nam zaszkodzić? Czy troszcząc się swój mikrobiom możemy sobie pomóc? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można będzie usłyszeć uczestnicząc zdanie w wykładzie podczas kolejnej już Nocy Biologów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, w piątek 12 stycznia 2024 r. o godzinie 15.00 Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 200 Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:00-16:30 |
wykład |
|
Mikroorganizmy gołym okiem
Mikroorganizmy są wszechobecne czy tego chcemy czy nie. Są ważnym elementem wszystkich ekosystemów i towarzyszą człowiekowi w każdym aspekcie życia. Czasem są pożyteczne i pożądane, a czasem stanowią problem. Pomimo, że są to organizmy bardzo małe, to jeśli się je namnoży w laboratorium, można je zobaczyć i przekonać się na własne oczy, że są prawdziwe. Zapraszamy na wystawę mikroorganizmów złapanych do probówki.
dr Ewa Sucharzewska, dr Elżbieta Ejdys, dr hab. Anna Biedunkiewicz,
dr hab. Sylwia Lew, prof. UWM, mgr Kamila Kulesza
Studenci I roku II° kierunku mikrobiologia (część bakteriologiczna): Inga Cichońska, Karolina Długińska, Maciej Florek, Kamil Gawlik, Wiktoria Hibner, Iga Jasińska, Martyna Kowalska, Paulina Kruszewska, Izabela Lipska, Piotr Radomski, Joanna Romańska, Nikola Sajnóg, Kamil Tyborowski, Ewa Wasilewska .
Studenci ze Studenckiego Koła Naukowego Mykologów przy Wydziale Biologii i Biotechnologii (część mykologiczna): Urszula Grykin, Dominika Ziplińska, Piotr Radomski, Zuzanna Majerkiewicz, Aniela Szymanek .
W tym samym czasie w sali nie może być więcej niż 12 osób
Rezerwacja miejsc: e-mail elzbieta.ejdys@uwm.edu.pl Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-15:00 |
wystawa |
|
Mikroorganizmy gołym okiem
Mikroorganizmy są wszechobecne czy tego chcemy czy nie. Są ważnym elementem wszystkich ekosystemów i towarzyszą człowiekowi w każdym aspekcie życia. Czasem są pożyteczne i pożądane, a czasem stanowią problem. Pomimo, że są to organizmy bardzo małe, to jeśli się je namnoży w laboratorium, można je zobaczyć i przekonać się na własne oczy, że są prawdziwe. Zapraszamy na wystawę mikroorganizmów złapanych do probówki.
dr Ewa Sucharzewska, dr Elżbieta Ejdys, dr hab. Anna Biedunkiewicz,
dr hab. Sylwia Lew, prof. UWM, mgr Kamila Kulesza
Studenci I roku II° kierunku mikrobiologia (część bakteriologiczna): Inga Cichońska, Karolina Długińska, Maciej Florek, Kamil Gawlik, Wiktoria Hibner, Iga Jasińska, Martyna Kowalska, Paulina Kruszewska, Izabela Lipska, Piotr Radomski, Joanna Romańska, Nikola Sajnóg, Kamil Tyborowski, Ewa Wasilewska . Studenci ze Studenckiego Koła Naukowego Mykologów przy Wydziale Biologii i Biotechnologii (część mykologiczna): Urszula Grykin, Dominika Ziplińska, Piotr Radomski, Zuzanna Majerkiewicz, Aniela Szymanek .
W tym samym czasie w sali nie może być więcej niż 12 osób
Rezerwacja miejsc: e-mail elzbieta.ejdys@uwm.edu.pl Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-20:00 |
wystawa |
Opole: Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski
|
Mikroorganizmy w życiu człowieka
Celem prezentacji jest pokazanie, że mikroorganizmy mogą mieć różne oblicza, czyli sprzyjać nam lub stanowić zagrożenie. Będzie okazja zobaczyć jak hoduje się bakterie czy grzyby, jakie mikroorganizmy występują na skórze człowieka i przedmiotach np. komórka, komputer oraz jakie mikroorganizmy mogą występować w powietrzu czy żywności.
Jedyna okazja zobaczyć okiem mikroskopu „niewidoczny świat” mikroorganizmów. Wiek/poziom: Od klasy V wzwyż Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:45 |
Pokaz w laboratorium |
|
Mikroorganizmy w życiu człowieka
Celem prezentacji jest pokazanie, że mikroorganizmy mogą mieć różne oblicza, czyli sprzyjać nam lub stanowić zagrożenie. Będzie okazja zobaczyć jak hoduje się bakterie czy grzyby, jakie mikroorganizmy występują na skórze człowieka i przedmiotach np. komórka, komputer oraz jakie mikroorganizmy mogą występować w powietrzu czy żywności.
Jedyna okazja zobaczyć okiem mikroskopu „niewidoczny świat” mikroorganizmów. Wiek/poziom: Od klasy V wzwyż Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-17:45 |
Pokaz w laboratorium |
|
Mikroorganizmy w życiu człowieka
Celem prezentacji jest pokazanie, że mikroorganizmy mogą mieć różne oblicza, czyli sprzyjać nam lub stanowić zagrożenie. Będzie okazja zobaczyć jak hoduje się bakterie czy grzyby, jakie mikroorganizmy występują na skórze człowieka i przedmiotach np. komórka, komputer oraz jakie mikroorganizmy mogą występować w powietrzu czy żywności.
Jedyna okazja zobaczyć okiem mikroskopu „niewidoczny świat” mikroorganizmów. Wiek/poziom: Od klasy V wzwyż Miejsc: 12 Zarezerwowano: 2 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-18:45 |
Pokaz w laboratorium |
|
Skąd wiemy, że bakterie i wirusy istnieją? Jak zobaczyć mikroświat gołym okiem
Wykład wprowadzający do świata wirusów i bakterii. Następnie zajęcia laboratoryjne, na których pokazane zostanie, jak możemy zobaczyć bakterie nie korzystając z mikroskopu, gdzie możemy je znaleźć i czy trzeba być specjalistą żeby określić nazwę bakterii? Wiek/poziom: 10-16 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 6 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:45 |
Wykład z pokazem laboratoryjnym |
Poznań: Wydział Biologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
|
Nowa rzeczywistość – jakie procesy biologiczne jesteśmy w stanie odtworzyć z użyciem algorytmów?
Zapraszamy do poznania tajników symulacji procesów biologicznych. Pokażemy Wam stworzoną przez nas symulację, która odwzoruje naturalne oddziaływania Bakterii i Bakteriofagów – swoich naturalnych wrogów. Wiek/poziom: 12+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-21:00 |
symulacja |
|
Tajemnice życia wewnątrz pióra
Podczas obserwacji ptaków w karmniku większość z nas wie, że pióra ptaków pełnią ważne funkcje: chronią przed warunkami środowiska, maskują, pozwalają na wabienie partnerów i oczywiście umożliwiają latanie. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że dolna część pióra, która jest umieszczona w ciele ptaka (czyli dutka), może być ciepłym „mieszkaniem” dla maleńkich, ośmionożnych stawonogów - roztoczy dutkowych. Podczas warsztatów przybliżymy temat tych niezwykłych bezkręgowców i wyjaśnimy jak przy udziale bakterii "samice rządzą" tym mikroświatem. Wiek/poziom: Klasy 4-6 Miejsc: 4 Zarezerwowano: 4 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
warsztat |
Rzeszów: Instytut Biologii, Uniwersytet Rzeszowski
|
"Gramatyka bakterii: jak odróżnić je pod mikroskopem?"
Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:00 |
B. Warsztaty/Laboratoria |
Słupsk: Instytut Biologii, Akademia Pomorska w Słupsku
|
Antybiotyki – dobrodziejstwo czy przekleństwo naszych czasów?
Wykład poruszy aktualną tematykę dotyczącą skuteczności antybiotyków, celowości ich stosowania, a także wzrastającego niebezpieczeństwa ze strony bakterii charakteryzujących się antybiotykoopornością.
kontakt: piotr.perlinski@upsl.edu.pl, marta.zdanowicz@upsl.edu.pl Wiek/poziom: szkoły ponadpodstawowe, dorośli Miejsc: 50 Rezerwacja: Tak zobacz
|
09:00-09:55 |
wykład |
|
„Jadalne komórki bakterii”, czyli co warto wiedzieć o bakteriach fermentacji mlekowej
Wykład przybliży uczestnikom grupę bakterii fermentacji mlekowej wykorzystywaną do produkcji żywności. Zostanie przedstawiona charakterystyka tych bakterii, przedstawiciele, wykorzystanie w przemyśle oraz wpływ na zdrowie fermentowanych produktów mlecznych i preparatów probiotycznych.
kontakt: marta.zdanowicz@upsl.edu.pl Wiek/poziom: szkoły ponadpodstawowe, dorośli Miejsc: 50 Rezerwacja: Tak zobacz
|
12:00-12:55 |
wykład |
Szczecin: Instytut Biologii, Uniwersytet Szczeciński
|
Pokaz pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w:
/1/ „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” IB US
Dr hab. Beata Hukowska-Szematowicz, prof. US
Mgr Ewa Ostrycharz
Koło Naukowe Bakteriologów i Wirusologów „Pathogens BV”
2/ W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US
Dr Alicja Trzeciak-Ryczek
Dr Agata Wszołek
Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki-
pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych.
KONIECZNA REZERWACJA: beata.hukowska-szematowicz@usz.edu.pl
Wiek/poziom: liceum Miejsc: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
10:00-11:00 |
pokaz |
|
Pokaz pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w:
/1/ „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” IB US
Dr hab. Beata Hukowska-Szematowicz, prof. US
Mgr Ewa Ostrycharz
Koło Naukowe Bakteriologów i Wirusologów „Pathogens BV”
2/ W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US
Dr Alicja Trzeciak-Ryczek
Dr Agata Wszołek
Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki-
pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych.
KONIECZNA REZERWACJA: beata.hukowska-szematowicz@usz.edu.pl
Wiek/poziom: liceum Miejsc: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-12:00 |
pokaz |
|
Pokaz pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w:
/1/ „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” IB US
Dr hab. Beata Hukowska-Szematowicz, prof. US
Mgr Ewa Ostrycharz
Koło Naukowe Bakteriologów i Wirusologów „Pathogens BV”
2/ W Pracowni Metagenomiki i Proteomiki IB US
Dr Alicja Trzeciak-Ryczek
Dr Agata Wszołek
Zapoznanie ze specyfiką pracy biologa/mikrobiologa/biotechnologa w „Laboratorium Biologii Infekcyjnej i Molekularnej oraz Immunologii” oraz Pracowni Metagenomiki i Proteomiki-
pokaz zaplecza badawczego, stosowanych technik badawczych i sposobów rozpowszechniania wyników badań naukowych.
KONIECZNA REZERWACJA: beata.hukowska-szematowicz@usz.edu.pl
Wiek/poziom: liceum Miejsc: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
12:00-13:00 |
pokaz |
|
Mikroby w służbie człowieka
Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Razem sprawdzimy ich właściwości i poznamy najbardziej pożyteczne gatunki.
Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać.
KONIECZNA REZERWACJA: n.gurgacz@samorzad.usz.edu.pl
504207451
Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
10:00-11:00 |
warsztaty |
|
Mikroby w służbie człowieka
Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Razem sprawdzimy ich właściwości i poznamy najbardziej pożyteczne gatunki.
Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać.
KONIECZNA REZERWACJA: n.gurgacz@samorzad.usz.edu.pl
504207451
Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-11:00 |
warsztaty |
|
Mikroby w służbie człowieka
Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Razem sprawdzimy ich właściwości i poznamy najbardziej pożyteczne gatunki.
Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać.
KONIECZNA REZERWACJA: n.gurgacz@samorzad.usz.edu.pl
504207451
Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:00 |
warsztaty |
Toruń: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
|
GFP – świecące białko
Białka są jedną z najważniejszych i najliczniejszych grup cząsteczek biologicznych. Żeby je lepiej poznać, trzeba je najpierw wyodrębnić z mieszaniny tysięcy innych białek. Na zajęciach poznamy metodę pozwalającą oczyścić białko z lizatu bakteryjnego. Doświadczenie przeprowadzimy na białku zielonej fluorescencji GFP, które świeci się na zielono pod wpływem promieniowania UV. Wiek/poziom: Młodzież licealna Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
09:30-10:30 |
zajęcia laboratoryjne |
|
mikroBiologia w Makroświecie
Podczas tych warsztatów dowiecie się czym zajmuje się mikrobiologia. Poznacie podstawową klasyfikację mikroorganizmów, ich rolę w przyrodzie oraz ich wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Ponadto, zapoznacie się z technikami hodowli wykorzystywanymi w laboratorium mikrobiologicznym. Zajęcia te będą skupiać się na praktycznych aspektach hodowli bakterii w laboratorium. Uczestnicy poznają różne podłożach wzrostowe, techniki aseptyczne oraz sami wykonają izolację kolonii bakteryjnych. Wiek/poziom: klasy 7-8 szkoły podstawowej, liceum Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
10:00-10:45 |
zajęcia laboratoryjne |
|
Pozornie niepozorne drobinki – czyli bakteriobójcze właściwości nanosrebra
Prawie 100 lat temu, wraz z przypadkowym odkryciem penicyliny, dokonanym przez bakteriologa i lekarza Aleksandra Fleminga rozpoczęła się współczesna era antybiotyków. Od tego wydarzenia do podania leku pierwszemu pacjentowi minęło blisko 15 lat. Przez kolejne prace naukowców nie ustawały, odkryto szereg substancji czynnych wobec bakterii chorobotwórczych, określanych jako „cudowne środki”. Faktycznie w pierwszych latach stosowania antybiotyków były one skuteczne. A dziś… wiek XXI nazywany jest erą poantybiotykową, gdzie zgodnie z przewidywaniami Fleminga z 1945, drobnoustroje wykształciły oporność, a antybiotyki są coraz częściej nieskuteczne w leczeniu infekcji. Czy remedium na to zjawisko mogą być nanocząstki srebra? Tego dowiecie się na zajęciach „Pozornie niepozorne drobinki – czyli bakteriobójcze właściwości nanosrebra” Wiek/poziom: Młodzież licealna Miejsc: 8 Zarezerwowano: 2 Rezerwacja: Tak zobacz
|
10:00-10:45 |
zajęcia laboratoryjne |
|
GFP – świecące białko
Białka są jedną z najważniejszych i najliczniejszych grup cząsteczek biologicznych. Żeby je lepiej poznać, trzeba je najpierw wyodrębnić z mieszaniny tysięcy innych białek. Na zajęciach poznamy metodę pozwalającą oczyścić białko z lizatu bakteryjnego. Doświadczenie przeprowadzimy na białku zielonej fluorescencji GFP, które świeci się na zielono pod wpływem promieniowania UV. Wiek/poziom: Młodzież licealna Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-12:00 |
zajęcia laboratoryjne |
|
mikroBiologia w Makroświecie
Podczas tych warsztatów dowiecie się czym zajmuje się mikrobiologia. Poznacie podstawową klasyfikację mikroorganizmów, ich rolę w przyrodzie oraz ich wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Ponadto, zapoznacie się z technikami hodowli wykorzystywanymi w laboratorium mikrobiologicznym. Zajęcia te będą skupiać się na praktycznych aspektach hodowli bakterii w laboratorium. Uczestnicy poznają różne podłożach wzrostowe, techniki aseptyczne oraz sami wykonają izolację kolonii bakteryjnych. Wiek/poziom: klasy 7-8 szkoły podstawowej, liceum Miejsc: 12 Zarezerwowano: 4 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-11:45 |
zajęcia laboratoryjne |
Warszawa: Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
|
(Nie)ładne mikroby wokół nas
Chcecie zobaczyć, jak wyglądają różne mikroorganizm? Dowiedzieć się, jak mycie rąk pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób? Czy wiedzieliście o istnieniu sztuki malowania bakteriami? A może ciekawi was, ile mikroorganizmów znajduje się na przedmiotach codziennego użytku? Przyjdźcie na stoisko Koła Naukowego Mikrobiologii UW i przekonajcie się sami! Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-20:00 |
Grupa 1 Stoiska warsztatowe |
|
Nowoczesne metody eliminacji bakterii patogennych w akwakulturach
Na stoisku można zapoznać się z modelem ryby Danio rerio powszechnie stosowanym w badaniach biologicznych, jak również przeprowadzić proste eksperymenty dotyczące akwakultur i opracowywanych substancji przeciwbakteryjnych. Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Tak zobacz
|
21:00-23:30 |
Grupa 2 Stoiska warsztatowe |
|
Na co komu dziś enzymy psychrofilne?
Gleba Arktyki zawiera bakterie psychrofilne, które całkiem dobrze funkcjonują w środowisku nieprzyjaznym człowiekowi. Ich metabolizm podtrzymują enzymy zdolne do katalizowania reakcji chemicznych nawet w mroźnym środowisku. Niektóre z tych enzymów przydatne są w różnych gałęziach gospodarki. To właśnie z tego powodu prowadzi się bioprospekcję psychrofilnych enzymów, czyli poszukiwania enzymów aktywnych w chłodzie w celu ich zastosowania w przemyśle, rolnictwie, czy badaniach biomedycznych. Wiek/poziom: od 14 lat Rezerwacja: Tak zobacz
|
21:30-21:50 |
Grupa 2 Wykłady |
|
Antybiotykooporność - pełzająca pandemia XXI wieku
Jeśli nie antybiotyki, to co? Naukowcy pracują nad wieloma alternatywnymi metodami walki z bakteriami, m.in. nad enzybiotykami - bakteriobójczymi enzymami. Wiek/poziom: od 18 lat, dorośli Rezerwacja: Tak zobacz
|
22:00-22:20 |
Grupa 2 Wykłady |
|
Czy oczyszczone ścieki mogą wciąż zagrażać naszemu zdrowiu? Rola DNA pochodzącego z oczyszczalni ścieków w rozprzestrzenianiu się genów oporności na antybiotyki.
Wykład poświęcony jest pokazaniu potencjału DNA, pochodzącego z oczyszczalni ścieków i niezwiązanego z komórkami bakteryjnymi, w rozprzestrzenianiu się genów antybiotykooporności. Wiek/poziom: od 16 lat Rezerwacja: Tak zobacz
|
22:30-22:50 |
Grupa 2 Wykłady |
|
Niebo minimalistów – jak koncept minimalnych genomów pozwala zgłębiać tajemnice życia i rewolucjonizuje biologię syntetyczną
Godziny szczytu w galerii handlowej w centrum miasta. Wypatrując kolegów w tłumie, przeklinasz się w myśli za taki wybór miejsca na spotkanie. O ile łatwiej byłoby spotkać się w mniej zatłoczonym miejscu! Podobny rozgardiasz panuje we wnętrzu komórek. Nie wszystkie geny obecne w bakteriach, które naukowcy chcą przekształcać w mikroskopijne fabryki produkujące cenne substancje, są tym organizmom niezbędne do przetrwania – a zarazem zwiększają ich złożoność, czyniąc trudniejszymi do badań i iście inżynieryjnej pracy. Podczas wykładu podsumowane zostaną toczące się już od pewnego czasu badania nad redukcją genomów pewnych ważnych dla biotechnologii organizmów, które dają nadzieję na odkrycie tajemnic stojących za fundamentalnymi aspektami życia. Wiek/poziom: od 16 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
21:50-22:10 |
Online |
|
Na co komu dziś enzymy psychrofilne?
Gleba Arktyki zawiera bakterie psychrofilne, które całkiem dobrze funkcjonują w środowisku nieprzyjaznym człowiekowi. Ich metabolizm podtrzymują enzymy zdolne do katalizowania reakcji chemicznych nawet w mroźnym środowisku. Niektóre z tych enzymów przydatne są w różnych gałęziach gospodarki. To właśnie z tego powodu prowadzi się bioprospekcję psychrofilnych enzymów, czyli poszukiwania enzymów aktywnych w chłodzie w celu ich zastosowania w przemyśle, rolnictwie, czy badaniach biomedycznych. Wiek/poziom: od 16 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
22:10-22:30 |
Online |
Wrocław: Wydział Nauk Biologicznych, Uniwersytet Wrocławski
|
Bakterie - niewidzialni lokatorzy
Ludzkość dowiedziała się o istnieniu bakterii dopiero w XVII wieku. Od tego czasu naukowcy poznali lepiej te mikroorganizmy, badając ich strukturę, aktywność, strategię przetrwania. Co to jednak wnosi w życie zwykłego człowieka? Większość ludzi nie ma świadomości, że na co dzień godzi się na niewidzialnych lokatorów, którymi są właśnie bakterie. Gdzie możemy je spotkać? Jakie stwarzają zagrożenie? W jakich miejscach najchętniej mieszkają? Jak je eksmitować? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy podczas tegorocznej Nocy Biologów, zapraszamy! Rezerwacja miejsc: 331531@uwr.edu.pl Wiek/poziom: kl. 8 SP, szkoły ponadpodstawowe Miejsc: 12 zobacz
|
12:00-14:00 |
laboratorium |
|
Bakterie - niewidzialni lokatorzy
Ludzkość dowiedziała się o istnieniu bakterii dopiero w XVII wieku. Od tego czasu naukowcy poznali lepiej te mikroorganizmy, badając ich strukturę, aktywność, strategię przetrwania. Co to jednak wnosi w życie zwykłego człowieka? Większość ludzi nie ma świadomości, że na co dzień godzi się na niewidzialnych lokatorów, którymi są właśnie bakterie. Gdzie możemy je spotkać? Jakie stwarzają zagrożenie? W jakich miejscach najchętniej mieszkają? Jak je eksmitować? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy podczas tegorocznej Nocy Biologów, zapraszamy! Rezerwacja miejsc: 331531@uwr.edu.pl Wiek/poziom: kl. 8 SP, szkoły ponadpodstawowe Miejsc: 12 zobacz
|
14:00-16:00 |
laboratorium |
|
Mikroświat w naszym ciele
Mikroorganizmy obecne w ludzkim organizmie stanowią fascynujące i istotne zagadnienie dziedziny mikrobiologii. Z myślą o tym, serdecznie zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie, poświęcone roli dobrych bakterii w florze fizjologicznej człowieka. Podczas tych zajęć uczestnicy będą mieli unikalną okazję przyjrzeć się bakteriom na różnych podłożach mikrobiologicznych, eksplorując ich różnorodność i znaczenie dla zdrowia ludzkiego organizmu. Poprzez prezentacje oraz praktyczne pokazy, będziemy badać mikrokosmos ludzkiego ciała i zrozumieć, jak te mikroorganizmy wpływają na naszą codzienną kondycję. Na zakończenie spotkania, zachęcamy uczestników do interaktywnego doświadczenia. Każdy z uczestników będzie miał możliwość zrobienia wymazu wybranej części ciała, a następnie przygotowania barwionego preparatu. To doskonała okazja, by z bliska przyjrzeć się mikroorganizmom obecnym na naszej skórze czy innych obszarach ciała, zdobywając unikalną wiedzę na temat mikrobiomu człowieka. Dołącz do nas, aby zgłębić fascynujący świat mikroorganizmów i zrozumieć, jak ważna jest równowaga w naszym mikrobiomie dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu! Rezerwacja miejsc: sebastian.olejniczak2@uwr.edu.pl Wiek/poziom: liceum Miejsc: 12 Rezerwacja: @ zobacz
|
15:00-17:00 |
laboratorium |
|
Mikroświat w naszym ciele
Mikroorganizmy obecne w ludzkim organizmie stanowią fascynujące i istotne zagadnienie dziedziny mikrobiologii. Z myślą o tym, serdecznie zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie, poświęcone roli dobrych bakterii w florze fizjologicznej człowieka. Podczas tych zajęć uczestnicy będą mieli unikalną okazję przyjrzeć się bakteriom na różnych podłożach mikrobiologicznych, eksplorując ich różnorodność i znaczenie dla zdrowia ludzkiego organizmu. Poprzez prezentacje oraz praktyczne pokazy, będziemy badać mikrokosmos ludzkiego ciała i zrozumieć, jak te mikroorganizmy wpływają na naszą codzienną kondycję. Na zakończenie spotkania, zachęcamy uczestników do interaktywnego doświadczenia. Każdy z uczestników będzie miał możliwość zrobienia wymazu wybranej części ciała, a następnie przygotowania barwionego preparatu. To doskonała okazja, by z bliska przyjrzeć się mikroorganizmom obecnym na naszej skórze czy innych obszarach ciała, zdobywając unikalną wiedzę na temat mikrobiomu człowieka. Dołącz do nas, aby zgłębić fascynujący świat mikroorganizmów i zrozumieć, jak ważna jest równowaga w naszym mikrobiomie dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu! Rezerwacja miejsc: sebastian.olejniczak2@uwr.edu.pl Wiek/poziom: liceum Miejsc: 12 Rezerwacja: @ zobacz
|
17:00-19:00 |
laboratorium |
|
Molekularne nożyczki
Celem zajęć będzie poznanie właściwości kwasów nukleinowych. Na zajęciach uczestnicy dowiedzą się czym jest DNA plazmidowe, poznają techniki izolacji oraz detekcji materiału genetycznego DNA. Dodatkowo uczestnicy zajęć będą mieli okazję własnoręcznie wyizolować DNA plazmidowe z bakterii, poddać materiał trawieniu z zastosowaniem enzymów restrykcyjnych. Efekty doświadczenia uczestnicy zajęć będą mieli możliwość obserwować dzięki przeprowadzonemu rozdziałowi trawionego DNA na żelu agarozowym i detekcji w świetle UV. Rezerwacja miejsc: 321911@uwr.edu.pl Wiek/poziom: liceum Miejsc: 12 zobacz
|
17:00-20:00 |
laboratorium |
|
Mikroświat w naszym ciele
Mikroorganizmy obecne w ludzkim organizmie stanowią fascynujące i istotne zagadnienie dziedziny mikrobiologii. Z myślą o tym, serdecznie zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie, poświęcone roli dobrych bakterii w florze fizjologicznej człowieka. Podczas tych zajęć uczestnicy będą mieli unikalną okazję przyjrzeć się bakteriom na różnych podłożach mikrobiologicznych, eksplorując ich różnorodność i znaczenie dla zdrowia ludzkiego organizmu. Poprzez prezentacje oraz praktyczne pokazy, będziemy badać mikrokosmos ludzkiego ciała i zrozumieć, jak te mikroorganizmy wpływają na naszą codzienną kondycję. Na zakończenie spotkania, zachęcamy uczestników do interaktywnego doświadczenia. Każdy z uczestników będzie miał możliwość zrobienia wymazu wybranej części ciała, a następnie przygotowania barwionego preparatu. To doskonała okazja, by z bliska przyjrzeć się mikroorganizmom obecnym na naszej skórze czy innych obszarach ciała, zdobywając unikalną wiedzę na temat mikrobiomu człowieka. Dołącz do nas, aby zgłębić fascynujący świat mikroorganizmów i zrozumieć, jak ważna jest równowaga w naszym mikrobiomie dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu! Rezerwacja miejsc: sebastian.olejniczak2@uwr.edu.pl Wiek/poziom: liceum Miejsc: 12 Rezerwacja: @ zobacz
|
19:00-21:00 |
laboratorium |
|
Przedziwny świat bakterii
Poznaj tajemniczy świat drobnoustrojów, które żyją tam gdzie byś tego nie podejrzewał/podejrzewała. Rezerwacja miejsc: 314474@uwr.edu.pl Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 15 Rezerwacja: @ zobacz
|
16:00-17:30 |
warsztaty |
|
Przedziwny świat bakterii
Poznaj tajemniczy świat drobnoustrojów, które żyją tam gdzie byś tego nie podejrzewał/podejrzewała. Rezerwacja miejsc: 314474@uwr.edu.pl Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 15 Rezerwacja: @ zobacz
|
17:45-19:15 |
warsztaty |
|
Przedziwny świat bakterii
Poznaj tajemniczy świat drobnoustrojów, które żyją tam gdzie byś tego nie podejrzewał/podejrzewała. Rezerwacja miejsc: 314474@uwr.edu.pl Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 15 Rezerwacja: @ zobacz
|
19:30-21:00 |
warsztaty |
|
Czy pomagamy bakteriom ewoluować?
Zapraszamy Państwa na opowieść o tym, jak człowiek pomaga ewoluować bakteriom. Będziemy poruszać temat wielolekooporności, jej skutków oraz jak możemy zapobiegać temu zjawisku. Wiek/poziom: od 16 lat Miejsc: 40 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-17:40 |
wykład on-line |