Wyszukaj wydarzenie
Jeśli chcesz użyć dodatkowych opcji wyszukiwania kliknij więcej.
Białystok: Wydział Biologii, Uniwersytet w Białymstoku
|
Biotechnologia: od DNA po terapie genowe
Czym jest biotechnologia i jakie odkrycia przyczyniły się do jej dynamicznego rozwoju przez ostatnie dekady? Czy wirusy i bakterie mogą być wykorzystywane do leczenia śmiertelnych chorób? Do czego służy nam inżynieria genetyczna i co możemy stworzyć za pomocą biodrukarki 3D? Wykład przybliży największe osiągniecia biotechnologiczne ostatnich lat, a także dostarczy odpowiedzi na powyższe pytania. Wiek/poziom: szkoła średnia Miejsc: 90 Zarezerwowano: 23 Rezerwacja: Tak zobacz
|
14:00-14:45 |
wykład |
|
Fenologia symptomów chorobowych drzew wokół nas - zielone wyspy i smolistość liści klonów
Zmiany klimatyczne, które przejawiają się wyższymi średnimi temperaturami i suszą hydrologiczną wpływają również na patogeny wywołujące choroby roślin takie jak bakteria i grzyby oraz na owady. W lesie miejskim w Białymstoku (Las Zwierzyniecki) szczególnie na liściach drzew i krzewów na przestrzeni kilku ostatnich lat można zauważyć zmiany symptomów ataku patogenów i owadów. Na przykład zamiast zielonych wysp na liściach klonów obecnie można zauważyć smolistość; obydwie choroby są wywoływane przez różne gatunki grzybów.
Wiek/poziom: od 12 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
11:15-12:00 |
Wykłady on-line |
Bydgoszcz : Wydział Nauk Biologicznych, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
|
Świat mikrobów widziany pod mikroskopem
W ramach zaproponowanych zajęć uczestnikom zostaną przybliżone zarówno teoretyczne jak i praktyczne aspekty związane ze światem mikroorganizmów. Warsztaty mają na celu poszerzenie wiedzy dotyczącej mikroskopii oraz opanowanie umiejętności przeprowadzania obserwacji mikroskopowych form morfologicznych bakterii na podstawie wcześniej przygotowanych i wybarwionych przez uczestników preparatów. Wiek/poziom: 6 - 8 klasa Szkoły Podstawowej Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:30-12:30 |
warsztaty |
Gdańsk: Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański
|
Domowe specyfiki w walce z drobnoustrojami
Przedstawiony zostanie wpływ substancji dostępnych w każdym domu na zahamowanie wzrostu bakterii. Wiek/poziom: b.o. Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:00-19:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Kolorowe bakterie z Gramem
Chcesz zobaczyć, jak możemy rozróżnić bakterie pod mikroskopem? Przyjdź na nasze warsztaty i dowiedz się, czym w budowie bakterie różnią się od siebie, dlaczego niektóre z nich świecą w ciemności i po co nam fiolet krystaliczny. Sam wybarwisz bakterie i będziesz je obserwować pod mikroskopem świetlnym. Wiek/poziom: 14+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: TAK zobacz
|
15:00-16:30 |
pokazy i warsztaty |
|
Kolorowy mikroświat - poznaj postać z bajki
Obrazki namalowane za pomocą mikroorganizmów niepatogennych z wykorzystaniem biochemicznych właściwości standardowych podłóż stosowanych w diagnostyce mikrobiologicznej oraz białek fluorescencyjnych na wektorach ekspresyjnych w bakteriach E. coli. W przypadku grzybów zastosowano również podłoża wybiórczo-różnicujące. Wiek/poziom: b.o. Rezerwacja: nie zobacz
|
15:00-19:00 |
pokazy i warsztaty |
|
Kolorowe bakterie z Gramem
Chcesz zobaczyć, jak możemy rozróżnić bakterie pod mikroskopem? Przyjdź na nasze warsztaty i dowiedz się, czym w budowie bakterie różnią się od siebie, dlaczego niektóre z nich świecą w ciemności i po co nam fiolet krystaliczny. Sam wybarwisz bakterie i będziesz je obserwować pod mikroskopem świetlnym. Wiek/poziom: 14+ Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: TAK zobacz
|
17:00-18:30 |
pokazy i warsztaty |
|
Bakterie w przemyśle wydobywczym. Jak największa kopalnia miedzi zatrudniła mikroby
Nikiel, żelazo, siarka to minerały, bez których nasz świat nie mógłby funkcjonować. Niestety ich wydobycie pozostawia ślad w środowisku. Bakterie mogą przyjść na ratunek ze zrównoważoną alternatywą! Dowiedz się w jaki sposób ich niesamowite organizmy mogą to zrobić.
Link do wykładu widać tylko w podstawowym widoku Program (układ kategoriami) Wiek/poziom: 12+ Rezerwacja: Nie zobacz
|
14:30-15:00 |
wykłady online |
Gdańsk: Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii, Uniwersytet Gdański, Gdański Uniwersytet Medyczny
|
Metabolity wtórne spod strzechy
Jeśli kiedykolwiek leczyłeś przeziębienie mlekiem z czosnkiem i miodem lub herbatą z
sokiem malinowym, to nasze stanowisko jest dla Ciebie idealne! Zaprezentujemy
antybakteryjne działanie naturalnych substancji pochodzenia roślinnego, wytłumaczymy
skąd te aktywności bakteriobójcze (jak i wiele innych) wynikają, a także opowiemy o
niesamowitych substancjach, które znały i używały do leczenia już nasze prababcie.
Zapraszamy do zanurzenie się w zielarskim świecie! Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-19:00 |
pokazy |
|
Ulep swoją bakterię
Zapraszamy do udziału w zajęciach "Ulep swoją bakterię"! To kreatywne warsztaty,
na których stworzysz własną, unikalną bakterię. To świetna okazja, by połączyć naukę
z zabawą, a także zgłębić wiedzę o tym, jak bakterie wpływają na nasze życie. Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-19:00 |
Stanowisko warsztatowe |
|
Bakterie bioluminescencyjne
Czy to możliwe, że na Ziemi są organizmy, które same świecą? Jaki jest mechanizm
działania bioluminescencji oraz gdzie możemy spotkać takie zjawisko? Jeśli jesteście ciekawi,
zapraszamy do naszego stanowiska na krótki wykład oraz pokaz świecących bakterii!
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:00-19:00 |
warsztaty z krótką prelekcją |
Katowice: Wydział Nauk Przyrodniczych, Instytut Biologii, Biotechnologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Śląski w Katowicach
|
Ciepło, Cieplej, Bakterie - Jak mikroorganizmy radzą sobie w wysokiej temperaturze? [1]
Mikroorganizmy potrafią przetrwać w prawie każdym środowisku. Nie straszne im zmiany temperatury, zasolenia czy brak wody. W jaki sposób bakterie mogą się chronić i w jakiej formie przeżywają w wysokiej temperaturze dowiedzą się uczestnicy zajęć. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 12 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:30 |
Laboratoria |
|
Ciepło, Cieplej, Bakterie - Jak mikroorganizmy radzą sobie w wysokiej temperaturze? [2]
Mikroorganizmy potrafią przetrwać w prawie każdym środowisku. Nie straszne im zmiany temperatury, zasolenia czy brak wody. W jaki sposób bakterie mogą się chronić i w jakiej formie przeżywają w wysokiej temperaturze dowiedzą się uczestnicy zajęć. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:30-19:30 |
Laboratoria |
|
Ciepło, Cieplej, Bakterie - Jak mikroorganizmy radzą sobie w wysokiej temperaturze? [3]
Mikroorganizmy potrafią przetrwać w prawie każdym środowisku. Nie straszne im zmiany temperatury, zasolenia czy brak wody. W jaki sposób bakterie mogą się chronić i w jakiej formie przeżywają w wysokiej temperaturze dowiedzą się uczestnicy zajęć. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:30-20:30 |
Laboratoria |
|
Planeta korzeń
Niepozorne korzenie w porównaniu do kwiatów i liści wydają się brudne, bure i nijakie. Ale nic bardziej mylnego! Wystarczy zajrzeć pod mikroskop, aby przekonać się, że korzeń to intrygujący mikrokosmos. To dom dla wyspecjalizowanych mikroorganizmów, których aktywność jest niezbędna do tego, aby rośliny przystosowały się do zmian zachodzących w środowisku, również tych wynikających ze zmian klimatycznych. Są wśród nich grzyby mykoryzowe, które tworzą w korzeniu struktury przypominające dzieła artystów sztuki współczesnej, a służą do handlu z rośliną, gdzie walutą jest cukier, a towarem sole mineralne. Ich sąsiadami są endofity, takie jak grzyby ciemnoseptalne, pomagające roślinie przetrwać trudny czas suszy, czy skażenia środowiska, bakterie promujące wzrost roślin, czy żyjące w brodawkach korzeniowych rizobia, które wiążą azot atmosferyczny. Pośród nich czają się też patogeny, np. Fusarium - grzyb, który kolorami przywodzi na myśl romantyczny zachód słońca, ale oznacza zmierzch życia dla zaatakowanej rośliny. Przyjdź i zerknij pod mikroskop, a zaczniesz inaczej myśleć o bogatym świecie pod twoimi stopami. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 200 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:30-21:30 |
Pokazy i prezentacje |
|
Positive vibes - Rośliny, Bakterie i Klimat
Mikroorganizmy i rośliny pomagają w walce ze zmianami klimatycznymi, co więcej współpracują! Słuchacze wykładu dowiedzą się jaką rolę pełnią mikroorganizmy w utrzymaniu równowagi w środowisku, poprawiając jakość powietrza, gleby i wody. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 25 Zarezerwowano: 25 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:00-17:20 |
Wykłady |
|
Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach
Zapraszamy na wystawę edukacyjną, dotyczącą problemu antybiotykoopornych szczepów bakterii. Wystawa złożona z przystępnych i atrakcyjnych graficznie plakatów w języku polskim ma na celu przedstawienie wyzwań związanych z antybiotykoopornością mikroorganizmów oraz strategii jej przeciwdziałania. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 200 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:30-21:30 |
Wystawy |
|
Superbakterie oporniaki - problem narastającej oporności na antybiotyki
Zapraszamy na wystawę edukacyjną, dotyczącą problemu antybiotykoopornych szczepów bakterii. Wystawa złożona z przystępnych i atrakcyjnych graficznie plakatów w języku polskim ma na celu przedstawienie wyzwań związanych z antybiotykoopornością mikroorganizmów oraz strategii jej przeciwdziałania. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 200 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:30-21:30 |
Wystawy |
Kielce: Instytut Biologii, Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Uniwersytet Jana Kochanowskiego
|
Nano vs Bakterie - walka pod mikroskopem fluorescencyjnym
Obserwacja preparatów mikroskopowych oraz analiza zdjęć z mikroskopu fluorescencyjnego pokazujących właściwości przeciwbakteryjne nanomateriałów.
ZAPISY OD 16 GRUDNIA 2024 r.
e-mail: karolina.lach@ujk.edu.pl
Grupy do 8 osób
Grupa 1 – 16:30-17:15 [BRAK MIEJSC]
Grupa 2 – 17:30-18:15 [BRAK MIEJSC]
Grupa 3 – 18:30-19:15 [BRAK MIEJSC]
Grupa 4 – 19:30-20:15 [BRAK MIEJSC]
Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 32 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:30-20:15 |
pokazy |
|
Od Mikro do Makro: rola bakterii w zmieniającym się klimacie (cz. 1, Makro)
Czy wiecie, że bakterie – niewidoczne gołym okiem – mają ogromny wpływ na naszą planetę? Występują one w przeróżnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Uczestnicy pokazu na własne oczy będą mogli się przekonać jak wyglądają hodowle drobnoustrojów, poznać ich wyjątkowe właściwości oraz sposoby przystosowania się do środowiska. Dowiedzą się również, które bakterie mogą wspierać środowisko.
- wstęp wolny, wejścia do sali co kilka minut, dla szkół w godzinach 17:00 – 18:30
Godziny wolne:
16:30 – 17:00
18:30 – 19:00
19:00 – 19:30
19:30 – 20:00
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:30-20:00 |
pokazy |
|
Od Mikro do Makro: rola bakterii w zmieniającym się klimacie (cz. 2, Mikro)
Czy wiecie, że bakterie – niewidoczne gołym okiem – mają ogromny wpływ na naszą planetę? Występują one w przeróżnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Uczestnicy pokazu na własne oczy będą mogli się przekonać jak wyglądają hodowle drobnoustrojów, poznać ich wyjątkowe właściwości oraz sposoby przystosowania się do środowiska. Dowiedzą się również, które bakterie mogą wspierać środowisko.
- wstęp wolny, wejścia do sali co kilka minut
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:30-20:00 |
pokazy |
|
Przyjaciele i wrogowie - biofilmy bakterii
Zaprezentowany zostanie wzrost bakterii na powierzchniach stałych, jego znaczenie medyczne i przemysłowe. Wiek/poziom: od 16 lat Miejsc: 40 Rezerwacja: Nie zobacz
|
16:30-17:30 |
wykład |
Kraków: Wydział Biologii , Uniwersytet Jagielloński
|
Niewidzialni towarzysze
Niewidzialni towarzysze – zajrzyj do świata, który nie jest widoczny na pierwszy rzut oka. Czy na czystych dłoniach obecne są jakieś bakterie? Na jakich przedmiotach jest najwięcej mikroorganizmów? Jak wyglądają bakterie płytki nazębnej oraz bakterie probiotyczne w jogurtach czy kiszonkach. Jeżeli chcesz poznać odpowiedzi na te i inne pytania, koniecznie nas odwiedź! Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:30-20:00 |
pokazy |
|
Żarłoczne komórki odpornościowe w walce z infekcjami.
W ramach zajęć dowiedzą się Państwo o sposobach hodowli komórek poza organizmem, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli komórek układu odpornościowego, ich funkcji oraz zdolności do rozpoznawania, pochłaniania i zabijania patogenów. Ponadto przeprowadzą Państwo obserwacje mikroskopowe komórek oraz zostaną Państwo przeszkoleni z pipetowania i przeprowadzą Państwo samodzielnie test świadczący o aktywności fagocytarnej komórek w kontakcie z bakteriami. Wiek/poziom: 15 do 18 Miejsc: 6 Zarezerwowano: 6 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:30-19:10 |
warsztaty |
|
Żarłoczne komórki odpornościowe w walce z infekcjami.
W ramach zajęć dowiedzą się Państwo o sposobach hodowli komórek poza organizmem, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli komórek układu odpornościowego, ich funkcji oraz zdolności do rozpoznawania, pochłaniania i zabijania patogenów. Ponadto przeprowadzą Państwo obserwacje mikroskopowe komórek oraz zostaną Państwo przeszkoleni z pipetowania i przeprowadzą Państwo samodzielnie test świadczący o aktywności fagocytarnej komórek w kontakcie z bakteriami. Wiek/poziom: 15 do 18 Miejsc: 6 Zarezerwowano: 6 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:20-20:00 |
warsztaty |
|
Kolejna zielona rewolucja w obliczu zmian klimatycznych
Podczas wykładu pani profesor Katarzyny Turnau dowiecie się o tym, że z powodu zmian klimatycznych konieczne są zmiany w uprawach rolniczych, w tym obniżenie zużycia nawozów i środków ochrony roślin. Stosowanie ich w nadmiarze spowodowało ograniczenie bioróżnorodności mikroorganizmów gleby, które przed wcześniejszą zieloną rewolucją odpowiedzialne były za utrzymanie interakcji roślin i mikrobioty gleby. Dziś trzeba chronić to co nam pozostało i odbudowć właściwe układy rolnictwa zrównoważonego. Wykład podsumuje wiedzę o roślinach, sprzyjajacych im grzybach i bakteriach, podkreślając naturę holobiontyczną tych organizmów. Wiek/poziom: od 14 lat Miejsc: 100 Zarezerwowano: 92 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:45 |
wykład |
Łódź: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Łódzki
|
Mali bohaterowie świata- mikroorganizmy wokół nas
Czy wiesz, że wokół nas żyją niewidzialni superbohaterowie? Mikroby to prawdziwi mistrzowie przetrwania! Na naszym pokazie odkryjesz ich tajemnice: zobaczysz, jak chronią się przed zmianami klimatu, jak człowiek wpływa na ich codzienność i jak radzą sobie w głębinach oceanu. Pokazy pozwolą wam również odpowiedzieć na pytanie - które bakterie wysłalibyście w kosmos? Przyjdź i poznaj fascynujący świat malutkich, ale niezwykle ważnych bohaterów! Wiek/poziom: od 6 lat Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-21:00 |
pokazy |
|
Supermoce drobnoustrojów - jak przetrwać w środowisku?
Odkryj fascynujący świat mikroorganizmów! Podczas warsztatów nauczysz się pobierać próbki gleby i wody oraz zajrzysz do mikroskopu, by zobaczyć bakterie, które kryją się wokół nas. Dowiesz się, jak drobnoustroje przystosowują się do życia w różnych środowiskach. Będzie to podróż do świata, którego na co dzień nie widzimy, ale który ma ogromne znaczenie dla naszego życia! Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-18:30 |
warsztaty |
|
Supermoce drobnoustrojów - jak przetrwać w środowisku?
Odkryj fascynujący świat mikroorganizmów! Podczas warsztatów nauczysz się pobierać próbki gleby i wody oraz zajrzysz do mikroskopu, by zobaczyć bakterie, które kryją się wokół nas. Dowiesz się, jak drobnoustroje przystosowują się do życia w różnych środowiskach. Będzie to podróż do świata, którego na co dzień nie widzimy, ale który ma ogromne znaczenie dla naszego życia! Wiek/poziom: od 12 lat Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:00-20:00 |
warsztaty |
Lublin: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej
|
Za drzwiami laboratorium mikrobiologicznego
Zapraszamy na warsztaty mikrobiologiczne, które otworzą przed uczestnikami drzwi do fascynującego świata mikroskopijnych form życia na Ziemi. Podczas warsztatów uczestnicy będą wykonywać wymazy z jamy ustnej, odciski dłoni na podłożu agarowym, a także barwienie komórek bakteryjnych metodą Grama. Sprawdzanie czystości mikrobiologicznej przedmiotów codziennego użytku, a także badanie naturalnych substancji, które potrafią zahamować wzrost drobnoustrojów to tylko część zaplanowanych zajęć w ramach warsztatów. Serdecznie zachęcamy do udziału! Wiek/poziom: od 10 lat Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:30 |
Laboratoria/Warsztaty |
|
Światło i kolory w mikrobiologii
Wokół nas żyje niezliczona ilość bakterii. Wśród nich znajdują się liczne gatunki pożyteczne, jak również stanowiące potencjalne zagrożenie dla człowieka. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się jak wyglądają bakterie, jakie mają właściwości, czym różnią się od siebie. Zaobserwują zjawisko bioluminescencji u bakterii oraz poznają naturalne antyseptyki. Dowiedzą się także jakimi narzędziami dysponuje mikrobiolog, aby skutecznie badać mikroorganizmy. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 15 Zarezerwowano: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:30 |
Laboratoria/Warsztaty |
|
Za drzwiami laboratorium mikrobiologicznego
Zapraszamy na warsztaty mikrobiologiczne, które otworzą przed uczestnikami drzwi do fascynującego świata mikroskopijnych form życia na Ziemi. Podczas warsztatów uczestnicy będą wykonywać wymazy z jamy ustnej, odciski dłoni na podłożu agarowym, a także barwienie komórek bakteryjnych metodą Grama. Sprawdzanie czystości mikrobiologicznej przedmiotów codziennego użytku, a także badanie naturalnych substancji, które potrafią zahamować wzrost drobnoustrojów to tylko część zaplanowanych zajęć w ramach warsztatów. Serdecznie zachęcamy do udziału! Wiek/poziom: od 10 lat Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:30-18:00 |
Laboratoria/Warsztaty |
|
Światło i kolory w mikrobiologii
Wokół nas żyje niezliczona ilość bakterii. Wśród nich znajdują się liczne gatunki pożyteczne, jak również stanowiące potencjalne zagrożenie dla człowieka. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się jak wyglądają bakterie, jakie mają właściwości, czym różnią się od siebie. Zaobserwują zjawisko bioluminescencji u bakterii oraz poznają naturalne antyseptyki. Dowiedzą się także jakimi narzędziami dysponuje mikrobiolog, aby skutecznie badać mikroorganizmy. Wiek/poziom: bez ograniczeń Miejsc: 15 Zarezerwowano: 1 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-19:00 |
Laboratoria/Warsztaty |
|
Tajemnice natury-biochemiczna podróż do wnętrza komórki
Serdecznie zapraszamy na warsztaty Tajemnice natury-biochemiczna podróż do wnętrza komórki! W trakcie tych zajęć odkryjemy tajemnice nauki i technologii związanych z żywnością. Przeprowadzimy chromatograficzny rozdział barwników z liści oraz dowiemy się jak wykrywać bakterie kwasu mlekowego w jogurtach i produktach mlecznych. Nie zabraknie także fascynującego doświadczenia izolacji DNA z owoców, a na koniec przeprowadzimy destylację olejków roślinnych. Dołącz do nas, aby zgłębić naukową stronę jedzenia i zdobyć unikalne umiejętności podczas tych niezwykłych warsztatów! Wiek/poziom: od 13 do 17 lat Miejsc: 14 Zarezerwowano: 7 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:30-19:30 |
Laboratoria/Warsztaty |
|
Za drzwiami laboratorium mikrobiologicznego
Zapraszamy na warsztaty mikrobiologiczne, które otworzą przed uczestnikami drzwi do fascynującego świata mikroskopijnych form życia na Ziemi. Podczas warsztatów uczestnicy będą wykonywać wymazy z jamy ustnej, odciski dłoni na podłożu agarowym, a także barwienie komórek bakteryjnych metodą Grama. Sprawdzanie czystości mikrobiologicznej przedmiotów codziennego użytku, a także badanie naturalnych substancji, które potrafią zahamować wzrost drobnoustrojów to tylko część zaplanowanych zajęć w ramach warsztatów. Serdecznie zachęcamy do udziału! Wiek/poziom: od 10 lat Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:00-19:30 |
Laboratoria/Warsztaty |
|
Niewidzialni sprzymierzeńcy- jak działa mikrobiom człowieka
Czy wiesz, że w Twoim ciele mieszka bilionowy świat mikroskopijnych organizmów, które wpływają na Twoje zdrowie, nastrój, a nawet decyzje żywieniowe? Na tym wykładzie odkryjesz fascynujące tajemnice ludzkiego mikrobiomu - niewidzialnej społeczności bakterii, wirusów i grzybów, które tworzą ekosystem kluczowy dla Twojego życia. Dowiesz się, jak dieta, stres czy antybiotyki zmieniają równowagę tego mikroświata i co możesz zrobić, by wspierać swoje wewnętrzne laboratorium. To podróż, która zmieni Twoje spojrzenie na siebie samego - od wewnątrz! Po zakończeniu wykładu (w dodatkowym czasie) prowadzący chętnie odpowie na pytania od uczestników zadane na czacie Pytania mozna będzie zadawać w trakcie całego wykładu.
Link do wykładu: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3acoZRRYMC_A_RdWPVsvgs0Lz6ntj2dGJ1ajyPFFAVLdA1%40thread.tacv2/1735835626370?context=%7b%22Tid%22%3a%2280dbd34a-9b20-490b-ac49-035af103ab2b%22%2c%22Oid%22%3a%222d8c82a6-20ca-4f82-a96a-69b9197eb714%22%7d Wiek/poziom: od 7 lat Miejsc: 1000 Rezerwacja: Nie zobacz
|
10:00-10:45 |
Wykłady on-line |
Lublin: Wydział Medyczny, Instytut Nauk Biologicznych, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
|
Mikroby dla ludzkości: jak wykorzystać bakterie?
Mikroby dla ludzkości: jak wykorzystać bakterie? Dołącz do fascynującego świata mikroorganizmów i odkryj, jak możemy wykorzystać ich potencjał dla dobra ludzkości! Podczas warsztatów zgłębimy tajniki biotechnologii, izolując enzym inwertazę z komórek drożdży Wiek/poziom: 15 do 18 Miejsc: 8 Zarezerwowano: 5 Rezerwacja: Tak zobacz
|
13:20-15:00 |
warsztaty |
Olsztyn: Wydział Biologii i Biotechnologii, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
|
Zielone technologie - produkcja biopolimerów z odpadów
Uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się ze specyfiką pracy biotechnologa. Będą mieli okazję zobaczyć jak prowadzi się procesy biotechnologiczne w bioreaktorach oraz jak wyglądają „zestresowane” bakterie produkujące cenne biopolimery. Ponadto, uczestnicy dowiedzą się które właściwości bakteryjnych polimerów warunkują ich zastosowanie w przemyśle. Podczas spotkania pokażemy biopolimery wyprodukowane przez bakterie hodowane z wykorzystaniem odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Wiek/poziom: liceum i dorośli Miejsc: 15 Rezerwacja: Nie zobacz
|
13:00-15:00 |
pokazy |
|
Unikalne polimery produkowane przez zestresowane bakterie odżywiające się odpadami
Tworzywa sztuczne, potocznie zwane plastikami, wykorzystuje się niemalże we wszystkich gałęziach przemysłu. Są to najbardziej uniwersalne i wielofunkcyjne materiały w światowej gospodarce, których powszechne użycie jest uciążliwe dla środowiska i niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Dlatego też, naukowcy poszukują nowych związków pochodzenia naturalnego, które mogłyby zastąpić obecnie stosowane polimery syntetyczne. Uczestnicy spotkania będą mieli możliwość zapoznania się z procesami mikrobiologicznymi prowadzonymi w kierunku produkcji cennych aplikacyjnie związków. Ponadto, dowiedzą się czy generowane przez człowieka odpady mogą zostać wykorzystane przez bakterie do wytworzenia wartościowych polimerów do zastosowań w przemyśle opakowaniowym, medycznym czy też farmaceutycznym.
Rezerwacja: Kup bilet: https://www.kortosfera.uwm.edu.pl/
"w tym dniu kupicie bilety -50% od regularnej ceny biletu"
Wiek/poziom: bez ograniczeń Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:30 |
wykład |
Opole: Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski
|
Władcy mikroświata: tajemnice baterii, wirusów i grzybów
Opowiemy o roli mikroorganizmów w przyrodzie, ich wpływ na zdrowie człowieka oraz znaczenie w medycynie i biotechnologii. Przyjrzymy się, jak bakterie, wirusy i grzyby kształtują nasze życie, zarówno jako sprzymierzeńcy, jak i potencjalne zagrożenia. Dla słuchających to będzie podróż do świata niewidzialnych organizmów, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie Ziemi i nas samych. Wiek/poziom: 12+ Miejsc: 15 Zarezerwowano: 4 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:30-20:30 |
Wykład |
|
Jak bakterie i wirusy bronią się przed zmianami środowiska?
Wykład wprowadzający do świata wirusów i bakterii. Następnie zajęcia laboratoryjne na których pokazane zostanie jak możemy zobaczyć bakterie, gdzie możemy je znaleźć oraz jakie mechanizmy obronne wykształciły drobnoustroje aby przetrwać w różnych środowiskach. Wiek/poziom: 10-16 lat Miejsc: 10 Zarezerwowano: 10 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-16:45 |
Wykład z pokazem laboratoryjnym |
Poznań: Wydział Biologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
|
Jak je dorwać? Izolacja zabójców bakterii”
Jeśli interesuje Cię mikroświat i chcesz odkrywać tajemnice, które kryją się dookoła nas, zapraszamy na wyjątkowe zajęcia! Dowiesz się, czym są bakteriofagi – wirusy, które infekują bakterie. Samodzielnie pobierzesz próbki i spróbujesz odkryć te niezwykłe „twory”. To szansa, aby zanurzyć się w fascynujący świat mikrobiologii i zobaczyć, jak działają laboratoria wirusologiczne! Wiek/poziom: Liceum Miejsc: 3 Zarezerwowano: 3 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-18:00 |
Laboratorium |
|
Jak je dorwać? Izolacja zabójców bakterii”
Jeśli interesuje Cię mikroświat i chcesz odkrywać tajemnice, które kryją się dookoła nas, zapraszamy na wyjątkowe zajęcia! Dowiesz się, czym są bakteriofagi – wirusy, które infekują bakterie. Samodzielnie pobierzesz próbki i spróbujesz odkryć te niezwykłe „twory”. To szansa, aby zanurzyć się w fascynujący świat mikrobiologii i zobaczyć, jak działają laboratoria wirusologiczne! Wiek/poziom: Liceum Miejsc: 4 Zarezerwowano: 4 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:00-21:00 |
Laboratorium |
|
NOWA RZECZYWISTOŚĆ – JAK UŻYWAJĄC ALGORYTMÓW JESTEŚMY W STANIE POKAZAĆ PROCESY BIOLOGICZNE?
Zapraszamy do poznania tajników symulacji procesów Biologicznych. Pokażemy wam stworzoną przez nas symulację, która odwzoruje naturalne oddziaływania Bakterii i Bakteriofagów – swoich naturalnych wrogów. Bakteriofagi są to wirusy, które infekują bakterie. Zaprezentujemy też inne symulacje, odwzorowujące procesy Biologiczne i chętnie opowiemy: jak tworzy się takie symulacje, jak działają oraz do czego można je wykorzystać. Jeśli interesuję Cię Biologia i programowanie, zapraszamy do nas! – Sekcja Oprogramowania Biologicznego. Wiek/poziom: Klasy 7-8 Miejsc: 5 Zarezerwowano: 4 Rezerwacja: Tak zobacz
|
17:55-18:40 |
warsztat (symulacja) |
|
NOWA RZECZYWISTOŚĆ – JAK UŻYWAJĄC ALGORYTMÓW JESTEŚMY W STANIE POKAZAĆ PROCESY BIOLOGICZNE?
Zapraszamy do poznania tajników symulacji procesów Biologicznych. Pokażemy wam stworzoną przez nas symulację, która odwzoruje naturalne oddziaływania Bakterii i Bakteriofagów – swoich naturalnych wrogów. Bakteriofagi są to wirusy, które infekują bakterie. Zaprezentujemy też inne symulacje, odwzorowujące procesy Biologiczne i chętnie opowiemy: jak tworzy się takie symulacje, jak działają oraz do czego można je wykorzystać. Jeśli interesuję Cię Biologia i programowanie, zapraszamy do nas! – Sekcja Oprogramowania Biologicznego. Wiek/poziom: Liceum Miejsc: 10 Zarezerwowano: 9 Rezerwacja: Tak zobacz
|
18:50-19:35 |
warsztat (symulacja) |
|
NOWA RZECZYWISTOŚĆ – JAK UŻYWAJĄC ALGORYTMÓW JESTEŚMY W STANIE POKAZAĆ PROCESY BIOLOGICZNE?
Zapraszamy do poznania tajników symulacji procesów Biologicznych. Pokażemy wam stworzoną przez nas symulację, która odwzoruje naturalne oddziaływania Bakterii i Bakteriofagów – swoich naturalnych wrogów. Bakteriofagi są to wirusy, które infekują bakterie. Zaprezentujemy też inne symulacje, odwzorowujące procesy Biologiczne i chętnie opowiemy: jak tworzy się takie symulacje, jak działają oraz do czego można je wykorzystać. Jeśli interesuję Cię Biologia i programowanie, zapraszamy do nas! – Sekcja Oprogramowania Biologicznego. Wiek/poziom: Liceum Miejsc: 3 Zarezerwowano: 3 Rezerwacja: Tak zobacz
|
19:45-20:30 |
warsztat (symulacja) |
Szczecin: Instytut Biologii, Uniwersytet Szczeciński
|
ZOO bakteryjne - wady i zalety
Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać. REZERWACJA: TAK
k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl
Wiek/poziom: liceum Miejsc: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
15:00-16:00 |
warsztaty |
|
ZOO bakteryjne - wady i zalety
Świat drobnoustrojów jest niewyobrażalny. Mikroorganizmy, które bytują na nas i w nas są dla oka niewidoczne. Nie zdajemy sobie sprawy jak bakterie pomagają nam każdego dnia. W czasie warsztatów chcemy pokazać pożyteczną stronę działalności mikrobów i jakie ma to znaczenie w życiu codziennym. Warsztaty będą zawierały elementy mikrobiologii i biotechnologii. Pokażemy, jak się izoluje bakterie i jak wyglądają, kiedy zostają pobrane ze środowiska naturalnego. Odpowiemy na pytanie jak możemy je wykorzystać. REZERWACJA: TAK
k.widoniak@samorzad.usz.edu.pl
Wiek/poziom: liceum Miejsc: 15 Rezerwacja: Tak zobacz
|
16:00-17:00 |
warsztaty |
Toruń: Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych, Uniwersytet Mikołaja Kopernika
|
Świat bakterii na wyciągnięcie ręki
Na tych wyjątkowych zajęciach laboratoryjnych uczestnicy wcielą się w rolę prawdziwych naukowców! Będą mogli samodzielnie wykonać wymaz z ust, przygotować próbkę i zajrzeć pod mikroskop, by odkryć niewidzialny świat mikroorganizmów żyjących na co dzień w jamie ustnej. Następnie zbadają bakterie mlekowe obecne w produktach fermentowanych, takich jak jogurt, kefir czy kiszona kapusta. Dowiedzą się, jak te przyjazne bakterie wspierają nasze zdrowie i dlaczego warto je spożywać. To zajęcia pełne ciekawostek, które pozwolą odkryć tajemnice mikroświata! Wiek/poziom: klasy 7-8 szkoły podstawowej, liceum Miejsc: 12 Zarezerwowano: 12 Rezerwacja: Tak zobacz
|
11:00-11:45 |
zajęcia laboratoryjne |
Warszawa: Wydział Biologii i Nauk o Środowisku, Uniwerystet Kardynała Stefana Wyszyńskiego
|
W świecie bakterii i kolorów czyli barwienie mikrorganizmów
W trakcie zajęć przedstawimy krótki wstęp teoretyczny na temat barwienia mikroorganizmów i rodzajów ich barwienia. Podczas zajęć poznasz podstawowe techniki barwienia np. Barwinie grama. Podczas części praktycznej uczestnicy będą mogli sami wykonać bawienie i zaobserwować bakterie pod mikroskopem (barwienie pozytywne i negatywne). W czasie zajęć poznasz jak zróżnicowany jest świat mikroorganizmów. Wiek/poziom: szkoła podstawowa - klasy 7 i 8 Miejsc: 20 Zarezerwowano: 20 Rezerwacja: Tak zobacz
|
10:30-11:45 |
warsztaty z krótką prelekcją |
|
Nasi wrogowie i sprzymierzeńcy w świecie drobnoustrojów
Mikroorganizmy są fascynująco różnorodną grupą - znajdziemy tutaj i bakterie wywołujące straszliwe choroby, i tak lubiane przez Polaków grzyby jadalne. Z drobnoustrojami mamy do czynienia w każdej sekundzie naszego dnia: część z nich jest nam niezbędna, część ułatwia (lub umila!) nam życie, a od części z nich lepiej trzymać się z daleka! Podczas wykładu poznasz bakteryjnych i grzybowych reprezentantów każdej z tych grup oraz dowiesz się, jak można w domowych warunkach obserwować efekty ich działań. Wiek/poziom: szkoła średnia Miejsc: 60 Rezerwacja: Nie zobacz
|
13:00-14:30 |
wykład, dyskusja |
Wrocław: Wydział Nauk Biologicznych, Uniwersytet Wrocławski
|
Bakterie - wszechobecni towarzysze naszej codzienności
Czy macie ochotę odkryć niezwykły mikroświat, który na co dzień pozostaje niewidoczny? Dołączcie do nas i poznajcie fascynujący świat bakterii! W trakcie spotkania zapoznacie się z krótką prezentacją dotyczącą bakterii, zaobserwujecie ich wzrost na przeróżnych podłożach i będziecie mogli samodzielnie wykonać posiewy mikrobiologiczne z wybranych przez siebie miejsc. Zapraszamy serdecznie! REZERWACJA MIEJSC: sara.jablonska@uwr.edu.pl Wiek/poziom: młodzież w wieku licealnym Miejsc: 12 Rezerwacja: + zobacz
|
15:00-17:00 |
laboratorium |
|
Bakterie. Super-mikroorganizmy gotowe na wszystko
Zapraszamy do poznania fascynującego świata mikrobiologii w dobie zmian klimatu. Uczestnicy naszych laboratoriów poznają miejsce występowania bakterii oraz ich przystosowania do zmieniającego się środowiska. Nauczą się również przygotowywać preparaty mikroskopowe według metody barwienia Grama (wykorzystanie odczynników: fiolet krystaliczny, płyn Lugola, fuksyna, żywe kultury bakterii, takie jak E. coli, S. aureus, w czasie zajęć prowadzący przeprowadzą etap utrwalania, zakładający kontakt z ogniem). Uczestnikom zostaną zapewnione środki ochrony - rękawiczki i fartuchy. REZERWACJA MIEJSC: 331531@uwr.edu.pl Wiek/poziom: liceum, technikum Miejsc: 12 Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:30-17:00 |
laboratorium |
|
Bakterie - czym są i jak radzą sobie w środowisku?
Zajęcia laboratoryjne przeznaczone dla młodzieży zaciekawionej mikroświatem - tym jak wygląda, jak funkcjonuje i jak się adaptuje do zmieniających się warunków. Zajęcia rozpoczną się od prelekcji, na której przedstawimy podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii. to jak bakterie wyglądają, jak żyją oraz jak się bronią przed niesprzyjającym środowiskiem. Drugą część będą stanowiły zajęcia laboratoryjne na których nasi goście na własne oczy będą mogli zobaczyć bakterie bakterię, wykonać własne posiewy oraz przeprowadzić obserwacje mikroskopowe. REZERWACJA MIEJSC: 324320@uwr.edu.pl Wiek/poziom: liceum, technikum Miejsc: 10 Rezerwacja: Nie zobacz
|
17:00-19:00 |
laboratorium |
|
Bakterie - wszechobecni towarzysze naszej codzienności
Czy macie ochotę odkryć niezwykły mikroświat, który na co dzień pozostaje niewidoczny? Dołączcie do nas i poznajcie fascynujący świat bakterii! W trakcie spotkania zapoznacie się z krótką prezentacją dotyczącą bakterii, zaobserwujecie ich wzrost na przeróżnych podłożach i będziecie mogli samodzielnie wykonać posiewy mikrobiologiczne z wybranych przez siebie miejsc. Zapraszamy serdecznie! REZERWACJA MIEJSC: sara.jablonska@uwr.edu.pl Wiek/poziom: młodzież w wieku licealnym Miejsc: 12 Rezerwacja: + zobacz
|
17:30-19:30 |
laboratorium |
|
Roślinne czary-mary
Rośliny to prawdziwe fabryki chemiczne, a różnorodność produkowanych przez nie substancji jest imponująca. Rośliny wytwarzają je przede wszystkim na własny użytek, np. aby zwabić owady przenoszące pyłek lub w obronie przed atakiem roślinożerców, bakterii i grzybów. Jednakże ze względu na wyjątkowe właściwości substancji roślinnych, człowiek od wieków je wykorzystuje, aby się leczyć, upiększać czy delektować smakiem. Zapraszamy na zajęcia pełne roślinnej magii. Uczestnicy zapoznają się z różnorodnością metabolitów roślinnych, zaobserwują wyjątkowe właściwości wybranych substancji oraz samodzielnie dokonają identyfikacji niektórych z nich. REZERWACJA MIEJSC: anna.wdowikowska@uwr.edu.pl Wiek/poziom: od 10 do 15 lat Miejsc: 12 Rezerwacja: + zobacz
|
17:30-19:00 |
laboratorium |
|
Medycyna naturalna w zmieniającym się świecie
Co wspólnego ma herbata zimowa, kanapka z czosnkiem i zmiany klimatyczne ? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu przed odkryciem antybiotyków (najskuteczniejszych leków w walce z bakteriami) infekcję zwalczano naturalnymi sposobami. Od tysięcy lat wykorzystywanymi środkami leczniczymi były zioła, owoce i warzywa. Mogłoby nam się wydawać, że dane stare czasy minęły. Jednak ostatnimi czasy obserwujemy spadek skuteczności stosowanych obecnie leków na bakterie. Konieczny więc może być powrót do dawnych sposobów leczenia. Jednak jak dane naturalne związki, takie jak imbir, czosnek, zioła, herbata i wiele innych mogą wyleczyć chorobę ? I co najważniejsze: Jak mogą walczyć ze zmianami klimatu ? REZERWACJA MIEJSC: 321927@uwr.edu.pl Wiek/poziom: od lat 14 Miejsc: 12 Rezerwacja: Nie zobacz
|
15:45-16:30 |
warsztaty |