Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 12 stycznia 2018

Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Ul. Konstantynów 1

20-708 Lublin

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 Pokazy / prezentacje


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Czy gleba oddycha?

Prowadzą: dr Anna Szafranek-Nakonieczna, dr Anna Pytlak, mg Weronika Goraj, dr Agnieszka Kuźniar, dr Agnieszka Wolińska

Oddychanie jest nam niezbędne do życia, bez tlenu jesteśmy w stanie przetrwać tylko kilka minut. To czym oddychamy to powietrze i mimo że go nie widzimy to potrzebujemy go by żyć chociaż nie wszystkie jego składniki mają wyłącznie pozytywy wpływ na nasze środowisko. Powietrze wpływa na nasze samopoczucie, kiedy jest zanieczyszczone podrażnia błony śluzowe nosa i gardła, jesteśmy bardziej podatni na choroby, gdy zawiera zbyt mało tlenu możemy odczuwać zmęczenie, cierpieć na bóle głowy. Jak „zobaczyć” składniki powietrza i precyzyjnie określić ich ilość? Jedną z możliwości jest zastosowanie chromatografii gazowej. Na naszych zajęciach sprawdzimy co się „kryje” w powietrzu. Ile produkujemy dwutlenku węgla? Czy gleba oddycha, a jeśli tak to czy każda równie intensywnie?

szkoła ponadgimnazjalna

Instytut Biotechnologii sala 1.09

brak miejsc

Tak

16:00-17:00

Wyścig zbrojeń w skali mikro – czym walczymy z bakteriami. Koń trojański - w walce z bakteriami.

Prowadzą: dr Agnieszka Kuźniar, dr. Anna Pytlak, dr Agnieszka Wolińska, dr Anna Szafranek – Nakonieczna, mgr Weronika Goraj, mgr Anna Sochaczewska

Choroby wywołane przez mikroorganizmy, to ogromny problem. Dzięki osiągnięciom współczesnej medycyny, w szczególności odkryciu antybiotyków, możemy dziś skutecznie leczyć wiele z nich. Zastosowanie antybiotyków niesie jednak szereg zagrożeń wynikających np. z możliwości wystąpienia reakcji alergicznych, niepożądanych skutków ubocznych czy rozwojem szczepów opornych. Bezpieczną alternatywą dla antybiotyków są występujące w wielu artykułach spożywczych substancje bakteriostatyczne. Celem pokazu jest zaprezentowanie roli jaką odgrywa równowaga mikrobiologiczna w zachowaniu zdrowia oraz przybliżenie produktów, które wspierają reakcje obronne organizmu. Cześć doświadczalna obejmować będzie obserwacje mikroskopowe przeżywalności bakterii (barwienie fluorescencyjne) po dodaniu antybiotyków oraz ekstraktów z roślin (np. cebuli, czosnku, chilli).

dzieci 3-10 lat

Instytut Biotechnologii sala 0.07

20 z 20

Tak

17:00-18:00

Hodowla komórek ssaków w warunkach in vitro

Prowadzi: dr Iwona Zwolak

Prezentacja na temat hodowli komórek ssaków. Uczestnicy zapoznają się z naczyniami hodowlanymi, pożywkami oraz sprzętem niezbędnym do prowadzenia hodowli komórek zwierzęcych. Na pokazie będzie można obejrzeć pod mikroskopem świetlnym komórki ssaków z hodowli in vitro oraz zapoznać się z procedurami hodowli in vitro (pasaż komórek, liczenie komórek, oznaczanie żywotności).

szkoła ponadgimnazjalna, dorośli

Pracownia Stresu Oksydacyjnego ICBN 3.13

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Oznaczanie wybranych parametrów biochemicznych w płynach ustrojowych

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Ścibior, dr Joanna Kurus, mgr Dorota Gołębiowska

W ramach projektu uczestnikom zostanie pokazana Pracownia Stresu Oksydacyjnego, w której prowadzone są badania w dwóch modelach doświadczalnych: w modelu in vivo oraz in vitro. W ramach projektu zostaną zaprezentowane wybrane analizy biochemiczne w materiale biologicznym oraz działanie klatki metabolicznej dla szczura.

gomnazjum, szkoła ponadgimnazjalna, dorośli

Pracownia Stresu Oksydacyjnego ICBN 3.09

brak miejsc

Tak

 Warsztaty/Laboratoria


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

KOLOROWE LABORATORIUM

Prowadzą: Anna Borówka, Magdalena Rycyk, Dagmara Zimmerman-Rysz

Uczestnicy będą mieli okazję bliższego poznania ciekawych i kolorowych zjawisk, jakie zachodzą w otaczającym świecie. Zapoznają się z ich mechanizmem, przeprowadzając odpowiednie „badania”. Będą eksperymentować z substancjami, które dostępne są na co dzień w domu, więc doświadczenia te z powodzeniem da się powtórzyć w domowym zaciszu.

szkoła podstawowa

Instytut Biotechnologii sala 3.13

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Kolorowy świat roślin

Prowadzą: mg Mariusz Spaczyński, mgr Paweł Patrzylas

Świat roślin to wiele ciekawych, syntetyzowanych przez nie, związków chemicznych. Najbardziej widowiskowymi są barwniki. Wśród nich są chlorofile, o których można śmiało powiedzieć, że warunkują życie na naszej planecie. W zielonych częściach roślin towarzyszą im karotenoidy, dość powszechnie występujące również w owocach i warzywach. Najbardziej znany wśród karotenoidów β-karoten jest prekursorem witaminy A. Antocyjany to barwniki warunkujące czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie kwiatów, owoców a czasem nawet liści i łodyg. Występują w owocach czarnego bzu, borówki czernicy, porzeczki czarnej, czy czerwonych winogron. Są wykorzystywane przez człowieka zarówno jako barwniki jak i leki.
Podczas naszych zajęć uczestnicy będą mogli poznać roślinne barwniki i ich właściwości przeprowadzając min. ich rozdział metodą chromatografii cienkowarstwowej.

Instytut Biotechnologii sala 2.14

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Domowe laboratorium kosmetyczne

Prowadzą: dr Aleksandra Seta-Koselska, Małgorzata Cofór, Agnieszka Żaba

Kosmetyki dostępne w drogeriach bardzo często zawierają substancje konserwujące, syntetyczne barwniki i zapachy, które mogą powodować podrażnienia skóry lub alergie. Własnoręczne przygotowanie kremu, maści czy balsamu pozwala na pełną kontrolę składu kosmetyku i jakości surowców, a także umożliwia indywidualizację produktu do potrzeb użytkownika. Tworzenie własnych kosmetyków nie jest trudne, na początek wystarczy kilka składników z apteki lub sklepu zielarskiego oraz sprzęt dostępny w niemal każdej kuchni. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić krem, maść czy musujące kule do kąpieli, zapraszamy na nasze warsztaty. Robienie własnych naturalnych kosmetyków to pasjonujące hobby oraz dobry sposób na skuteczną pielęgnację skóry.

szkoła ponadgimnazjalna

Instytut Biotechnologii sala 2.13

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Doświadczenia prosto z kuchni i piórnika

Prowadzi: Agata Sumara

Każdy z nas kilka razy dziennie przebywa w kuchni, a nawet nie zdaje sobie sprawy ile ciekawych przedmiotów go otacza. Jak w łatwy sposób można wyczarować piękne kolory, sprawić aby nasze naczynia wypełniła niezliczona ilość skaczących bąbelków. Gdy już znudzi nam się korzystanie ze skarbów lodówki, zawsze możemy wykorzystać inne przedmioty znajdujące się w domu jak na przykład atrament. Sprawimy, że kolory będą znikać i ponownie się pojawiać, a to za sprawą kilku magicznych składników. Zajęcia mają charakter praktyczny, więc każdy będzie mógł się poczuć jak prawdziwy naukowiec !

szkoła podstawowa

Instytut Biotechnologii sala 4.07

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

Drobnoustroje w żywności

Prowadzą: dr inż. Andrea Baier, mgr Ewa Gizińska

Drobnoustroje wykorzystywane są w przemyśle do wytwarzania różnego rodzaju produktów spożywczych. Ich zastosowanie powoduje poprawienie jakości żywności poprzez wzrost wartości odżywczych w tym witamin, kwasu mlekowego, cukrów prostych, aminokwasów i fermentują laktozę. Przy udziale drobnoustrojów dodatkowo poprawią się właściwości organoleptyczne żywności oraz ich trwałość.
Mikroorganizmy takie jak wiele rodzajów bakterii, drożdże i pleśnie są używane w czasie wytwarzania produktów mlecznych i wędlin, w piekarstwie, w fermentacji do produkcji kwasów i alkoholi.
Z drugiej stronie drobnoustroje mogą powodować psucie się żywności co stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Uczestnicy projektu poznają drobnoustroje wykorzystywane w produkcji żywności i samodzielnie przygotują preparat mikroskopowy.

gomnazjum, szkoła ponadgimnazjalna, dorośli

Instytut Biotechnologii sala 3.07

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

Sprawdź sam! - czy bakterie można zobaczyć gołym okiem?

Prowadzą: mgr Weronika Goraj, Kinga Proc, dr Agnieszka Kuźniar, dr Anna Pytlak, dr Anna Szafranek-Nakonieczna, Artur Banach, Andrzej Górski

Jeśli zastanawiasz się:
- czy bakterie można zobaczyć gołym okiem?
- jak rosną bakterie?
- jak wykonać posiew bakterii?
- jak wyglądają bakterie znajdujące się na naszej skórze, w ślinie, w glebie, czy w jogurcie?
Zapraszamy na nasze warsztaty. Celem zajęć będzie przybliżenie uczestnikom tajemnic świata mikroorganizmów oraz możliwość obserwacji różnych kolonii bakteryjnych.

szkoła podstawowa, gimnazjum

Instytut Biotechnologii sala 0.13

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

Laboratorium maturzysty

Prowadzi: Radosław Mencfel

Matura z biologii to dzisiaj nie tylko sprawdzanie teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim sprawdzian rozumienia podstawowych procesów biologicznych, dlatego w testach coraz więcej pytań dotyczy doświadczeń. Każde z takich doświadczeń składa się z podstawowych określonych przez metodologię nauk etapów. Dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi na tego typu pytania ważne są umiejętności obserwacji i wyciągania właściwych wniosków i co równie istotne umiejętnego ich formułowania. Dlatego zapraszamy tegorocznych maturzystów do naszego laboratorium, gnie będą mogli samodzielnie wykonać kilka wybranych doświadczeń typowych dla testu maturalnego od etapu problemu badawczego (a może hipotezy – rozmiecie różnicę) do końcowego wniosku (a może tezy? :) ).

szkoła ponadgimnazjalna

Instytut Biotechnologii sala 2.08

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

LABORATORIUM MATURALNE - CHEMIA

Prowadzą: Anna Borówka, Agata Sumara, Kamil Chudzik

Zbliża się czas egzaminów maturalnych. Aby dobrze się do nich przygotować, trzeba powtórzyć i usystematyzować zdobyte dotąd wiadomości. Uczniowie mający zamiar zdawać na maturze chemię będą mieli podczas warsztatów możliwość przypomnienia sobie niektórych doświadczeń, najczęściej pojawiających się w arkuszach maturalnych. Przećwiczą opisywanie przebiegu eksperymentu, formułowanie obserwacji i wniosków. Część doświadczeń sami zaplanują i wykonają. Taka powtórka przed maturą na pewno się przyda :).

szkoła ponadgimnazjalna

Instytut Biotechnologii sala 3.13

brak miejsc

Tak

18:00-20:00

Enzymy od brudnej roboty

Czym są enzymy, jak działają oraz czy można sterować ich aktywnością? Czy enzymy rzeczywiście mają wpływ na usuwanie brudu? Doświadczenia przeprowadzane w czasie trwania warsztatów pomogą znaleźć odpowiedzi na te pytania. Dodatkowo będziecie mogli zbadać aktywność enzymu wykorzystywanego w usuwaniu zanieczyszczeń – amylazy, a także porównać aktywność enzymatyczną różnych środków piorących dostępnych na rynku.

gomnazjum, szkoła ponadgimnazjalna, dorośli

Instytut Biotechnologii sala 4.07

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Laboratorium maturzysty

Prowadzi: Radosław Mencfel

Matura z biologii to dzisiaj nie tylko sprawdzanie teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim sprawdzian rozumienia podstawowych procesów biologicznych, dlatego w testach coraz więcej pytań dotyczy doświadczeń. Każde z takich doświadczeń składa się z podstawowych określonych przez metodologię nauk etapów. Dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi na tego typu pytania ważne są umiejętności obserwacji i wyciągania właściwych wniosków i co równie istotne umiejętnego ich formułowania. Dlatego zapraszamy tegorocznych maturzystów do naszego laboratorium, gnie będą mogli samodzielnie wykonać kilka wybranych doświadczeń typowych dla testu maturalnego od etapu problemu badawczego (a może hipotezy – rozmiecie różnicę) do końcowego wniosku (a może tezy? :) ).

szkoła ponadgimnazjalna

Instytut Biotechnologii sala 2.08

brak miejsc

Tak

Odwiedzin: 2032646 | Ostatnia aktualizacja: 2017-11-12, 15:34  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.