Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 12 stycznia 2018

Wydział Nauk Biologicznych

Uniwersytet Wrocławski

Ul. Kuźnicza 35

50-138 Wrocław

Program    układ kategoriami    układ tabelaryczny

14:00


Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

14:45-15:45

Niezwykły sposób pozyskiwania azotu przez rośliny mięsożerne

Prowadzi: mgr Magdalena Zboińska

Jeżeli na liściu pelargonii usiądzie owad nic się nie stanie, a co by było gdyby miał on do czynienia z rosiczką? Jeżeli chcesz znaleźć odpowiedź na to pytanie, odkryć jak sprytne są rośliny mięsożerne, dowiedzieć się jak trawią zdobycz i czemu najsłynniejszy biolog w historii - Charles Darwin określił je mianem jednych z najbardziej cudownych roślin na świecie, serdecznie zapraszam na wykład.

od 12 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 126

brak miejsc

Tak

15:00


Kategoria: laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Dlaczego owoce są słodkie?

Prowadzą: mgr Aleksandra Kazienko, mgr Karol Torzewski

Podczas zajęć dzieci badają właściwości oraz poznają przykłady cukrów naturalnie występujących w przyrodzie. Uczniowie przeprowadzają doświadczenie pozwalające wykryć glukozę oraz analizują znaczenie cukrów w życiu organizmów żywych.

Od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 222

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-15:45

Jak rozpoznać osobnika na podstawie czaszki

Prowadzą: SKNN Sowa: Monika Sobecka, Angelika Kurczakowska, Natalia Mazurek

Na naszych zajęciach dowiesz się jak wykryć podobieństwa i różnice w czaszce człowieka i szympansa. Dowiesz się jak rozpoznać tylko po kościach czy człowiek był kobietą czy mężczyzną.

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 40

brak miejsc

Tak

Kategoria: Projekcja filmu

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-15:45

Meandry salamandry

Prowadzą: mgr Anna Najbar, mgr Natalia Kuśmierek

Na zajęciach zostanie wyświetlony film realizowany na zlecienie TVP pt. Meandry salamandry z cyklu Dzika Polska. Wpłyń na wodę. Pozostały czas planujemy poświęcić na dyskusję.

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala Kuntzego

27 z 30

Tak

15:45-16:30

Sekretne życie drzew

Prowadzą: mgr Anna Najbar, mgr Krzysztof Kolenda

W związku ze sporem wokół Puszczy Białowieskiej zapraszamy na film autorstwa Artura i Saturniny Homan, który będzie odkrywał przed widzem nieznany i tajemniczy świat starych drzew oraz zwierząt dzięki nim żyjących.

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala Kuntzego

15 z 30

Tak

Kategoria: warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-15:55

Pokaż mi swoje usta, a powiem Ci kim jesteś.

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Kostka: Paulina Adamczyk, Patrycja Wychowaniec

W trakcie zajęć uczestnicy zapoznają się z metodami identyfikacji na podstawie odcisku ust i analizy budowy ust. Poznają budowę anatomiczną oraz cechy pozwalające opisać odcisk ust. Następnie będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzę analizując budowę i odciski swoich ust.

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 18

brak miejsc

Tak

15:45-16:45

Dermatofity, czyli co nam rośnie na skórze, włosach i paznokciach.

Prowadzą: Dr Rafał Ogórek, SKN MYKOBIOTA: Emilia Flisowska, Karolina Filik

Uczestnicy warsztatów zostaną wprowadzeni w świat pięknych, a zarazem groźnych dermatofitów. Zaprezentujemy najczęściej występujące gatunki, objawy przez nie powodowane, metody ich identyfikacji i zwalczania oraz podpowiemy co robić, aby się nimi nie zarazić. Uczestnicy będą mogli również obejrzeć hodowle grzybów w szalkach Petriego, czy zobaczyć pod mikroskopem przygotowane przez prowadzących preparaty.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 21

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Wykorzystanie produktów pochodzenia bakteryjnego w medycynie estetycznej.

Prowadzi: mgr Justyna Rewak

Wykład ma na celu pokazanie, że również medycyna estetyczna jest dziedziną, w której zastosowanie znalazły produkty pochodzenia bakteryjnego. Omówione zostaną sposoby otrzymywania dwóch najbardziej popularnych substancji, wskazania do ich podawania i zagrożenia z nimi związane.

od 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 104

30

Nie

Kategoria: wykład, pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Kleszcze - pasożyty człowieka i zwierząt

Prowadzi: dr hab. Dorota Kiewra dr Kinga Plewa-Tutaj mgr Aleksandra Czułowska mgr Dagmara Dyczko mgr Remigiusz Zieliński

W czasie wykładu zostaną omówione podstawowe zagadnienia dotyczące biologii i ekologii kleszczy ze szczególnym uwzględnieniem miejsc ich występowania, rozwoju, zdolności przenoszenia patogenów, a także metod profilaktyki przeciw chorobom odkleszczowym. W czasie pokazu każdy będzie miał okazję oglądnąć okazy różnych gatunków kleszczy.

od 9 lat

"Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 33 (wykład); 153 (pokaz)"

brak miejsc

Tak

Kategoria: Wykład, pokaz, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-16:30

Podążaj moim śladem…tropienie zwierząt

Prowadzą: SKN Teriologów: Damian Celiński, Monika Wołczecka, Zofia Zalejska, Martyna Stęc

Niektóre zwierzęta, są skryte, płochliwe i aktywne przede wszystkim w nocy a przez to nieuchwytne i bardzo trudne do obserwowania dla przeciętnego człowieka. Jak badać organizmy, które tak dobrze kryją się przed naszym wzrokiem? Na szczęście pozostawiają po sobie najróżniejsze ślady, takie jak odciski łap, odchody, czy pozostałości po posiłku. Wprawny obserwator może uzyskać wiele informacji o zwierzętach, które je zostawiają. Przyjdź i zobacz jak wygląda warsztat detektywa-biologa, dowiedz się, co oznaczają niecodziennie słyszane nazwy, takie jak sznurowanie, czy spałowanie a na koniec wykonaj gipsowy odlew tropów różnych gatunków ssaków!

od 10 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, s. 202

brak miejsc

Tak

Kategoria: wystawa

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:00-20:00

Profesor Zebra i doktor Rybka, czyli zwierzęta w badaniach naukowych

Prowadzą: Dr Joanna Niedbalska-Tarnowska, Dr Magda Dubińska-Magiera, Dr Arnold Garbiec, Dr Marta Migocka-Patrzałek, Magdalena Elias, Julia Dziubek, Gabriela Chojnicka, Angelika Miler

Dzięki humorystycznym rysunkom zwiedzający wystawę poznają organizm modelowy jakim jest ryba danio pręgowane. Naukowe komentarze umożliwią odbiorcom zapoznanie się z wieloma ciekawostkami dotyczącymi zastosowania zwierząt w badaniach naukowych m. in. hodowlą, zastosowaniem linii transgenicznych, edycją genomu oraz różnicami między badaniami in vitro i in vivo. Przekonajcie się sami, że do nauki można podejść z uśmiechem. Zapraszamy!

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21 Hol, I piętro

200

Nie

16:00


Kategoria: laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-19:00

Ile DNA skrywa w sobie ogórek?

Prowadzą: mgr Karolina Małas, Małgorzata Nowogórska, Patryk Szczech, Angelika Jackowska, Magdalena Jaroszyńska, Karolina Ferdyn, Katarzyna Grad, Monika Sobol, Klaudia Kwaśniewska, Sylwia Biały

Różne organy ogórka będą ucierane w buforze ekstrakcyjnym. Za pomocą wirówki oddzielimy i oczyścimy DNA od innych związków komórkowych. Ilość wyizolowanego DNA oznaczymy za pomocą spektrofotometru.

od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 318

brak miejsc

Tak

16:00-19:00

Ile DNA skrywa w sobie ogórek?

Prowadzą: dr hab. Magdalena Migocka, Szymon Targowski, Michał Humiński, Tomasz Sobczak, Kacper Szczepski, Jacek Staszewski, Kacper Zbieralski

Różne organy ogórka będą ucierane w ciekłym azocie oraz specjalnym buforze ekstrakcyjnym. Za pomocą wirówki oddzielimy i oczyścimy DNA od innych związków komórkowych. Ilość wyizolowanego DNA oznaczymy za pomocą spektrofotometru.

od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 309

brak miejsc

Tak

16:00-17:00

Dlaczego owoce są słodkie?

Prowadzą: mgr Aleksandra Kazienko, mgr Karol Torzewski

Podczas zajęć dzieci badają właściwości oraz poznają przykłady cukrów naturalnie występujących w przyrodzie. Uczniowie przeprowadzają doświadczenie pozwalające wykryć glukozę oraz analizują znaczenie cukrów w życiu organizmów żywych.

Od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 222

brak miejsc

Tak

16:30-18:30

My i one, czyli jak współgrać z bakteriami, by długo żyć

Prowadzą: Międzywydziałowe Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów: Fabian Pikuła, Eliza Kramarska, Patrycja Rudy, Grzegorz Stroka

Uczestnik dowie sie, jaki wpływ na zdrowie i długość życia mają dobre bakterie, jak i dlaczego warto o nie dbać. A także, jak z nimi pracować w labolatorium.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 23

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:45

Rośliny w kuchni

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Systematyków Roślin: Kacper Bonter, Karol Bubel, Piotr Burczyk, mgr Zbigniew Łobas, Adrianna Marzec, Daniel O Connell, Klara Stryjewska, Victoria Wilicka, mgr Elżbieta Żołubak, Hanna Gałdyn, Aleksandra Barszczewska, Barbara Ławicka

Rośliny, dzięki swej ogromnej różnorodności, znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Już od starożytności człowiek wykorzystywał ich korzenie, łodygi, liście czy owoce ze względu na specyficzne walory smakowe, zapachowe oraz barwę. Dalekie wyprawy dały ludzkości niezwykłe bogactwo ziół, warzyw, owoców i przypraw. Podczas warsztatów zabierzemy Cię w podróż przez smaki i zapachy świata roślin. Dowiesz się jak dany gatunek smakuje, skąd pochodzi, jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni.

8 do 15 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 408, piętro III

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-16:55

Pokaż mi swoje usta, a powiem Ci kim jesteś.

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Kostka: Paulina Adamczyk, Patrycja Wychowaniec

W trakcie zajęć uczestnicy zapoznają się z metodami identyfikacji na podstawie odcisku ust i analizy budowy ust. Poznają budowę anatomiczną oraz cechy pozwalające opisać odcisk ust. Następnie będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzę analizując budowę i odciski swoich ust.

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 18

brak miejsc

Tak

16:00-17:30

Warsztaty paleontologiczne

Prowadzą: dr Adrian Marciszak, mgr Urszula Ratajczak, mgr Adam Kotowski, Adam Drozd, Alicja Rogala, Krzysztof Fluder, Michał Pietruszewski, Kseniia Birkel, Damian Motyl

Nauka przebierania, preparacji oraz oznaczania materiału

od 12 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, s. 110

brak miejsc

Tak

16:00-17:00

Genetycy na tropie zbrodni

Prowadzą: mgr. Seweryn Mucha, Ewa Pilarczyk, Karol Siberna, Ida Kuła

Dzięki postępowi w medycynie, technologii i informatyce niemalże wszystko na miejscu popełnienia przestępstwa może stać się potencjalnym dowodem. Analiza materiału genetycznego jest najpowszechniejszą metodą stosowaną w kryminalistyce w celu identyfikacji ofiary jak i przestępcy. Odkryjemy tajemnicę i wcielimy się we współczesnego Sherlocka Holmesa, udowadniając tym samym powszechnie znaną prawdę, że nie ma zbrodni doskonałej.

od 14 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21 s. 204, II p

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Prysły zmysły

Prowadzą: SKNN Sowa: Gabriela Stępień, Aleksandra Kropczyk

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 40

brak miejsc

Tak

16:30-17:15

Co kryje się w sowich wypluwkach?

Prowadzą: mgr Natalia Kuśmierek, mgr Krzysztof Kolenda, mgr Tomasz Skawiński

Na zajęciach dowiemy się co to są wypluwki, jak są produkowane oraz co mówią nam o sowim menu. Uczestnicy nauczą się preparować z wypluwek elementy kostne i za ich pomocą oznaczać ofiary sów.

od 8 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala Kuntzego

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Smog na pierwiaski

Prowadzi: mgr Emil Paluch

Podczas wykładu będzie można dowiedzieć się czym jest, jak powstaje smog oraz jakie związki chemiczne może on zawierać. Zostanie poruszony także aspekt monitoringu czystości powietrza m.in. we Wrocławiu. Serdecznie zapraszam wszytskich głodnych wiedzy.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 104

30

Nie

16:30-18:00

Czemu kaktus wygląda jak kaktus, czyli jak rośliny przystosowują się do środowiska

Prowadzi: mgr Magdalena Zboińska

Czy zastanawiałeś się kiedyś czemu kaktusy kłują, jak wyglądają figowce dusiciele, czy rośliny mogą rosnąć w całości pod ziemią, w jaki sposób porusza się mimoza, czy suche rośliny mogą ożyć lub czemu Twoje storczyki mają dziwne, srebrne korzenie? Odpowiedzi na te i inne intrygujące Cię pytania uzyskasz na wykładzie dotyczącym przystosowań roślin ro środowiska.

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 DSW - Duża Sala Wykładowa (1 piętro)

80

Nie

Kategoria: Wykład, pokaz, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:30-18:00

Podążaj moim śladem…tropienie zwierząt

Prowadzą: SKN Teriologów: Damian Celiński, Monika Wołczecka, Zofia Zalejska, Martyna Stęc

Niektóre zwierzęta, są skryte, płochliwe i aktywne przede wszystkim w nocy a przez to nieuchwytne i bardzo trudne do obserwowania dla przeciętnego człowieka. Jak badać organizmy, które tak dobrze kryją się przed naszym wzrokiem? Na szczęście pozostawiają po sobie najróżniejsze ślady, takie jak odciski łap, odchody, czy pozostałości po posiłku. Wprawny obserwator może uzyskać wiele informacji o zwierzętach, które je zostawiają. Przyjdź i zobacz jak wygląda warsztat detektywa-biologa, dowiedz się, co oznaczają niecodziennie słyszane nazwy, takie jak sznurowanie, czy spałowanie a na koniec wykonaj gipsowy odlew tropów różnych gatunków ssaków!

od 10 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, s. 202

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład, pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Kolacja ze stawonogami

Prowadzą: Anna Janiczek, Weronika Korzeniowska

Co raz częściej mówi się o tym, że w przyszłości będziemy zmuszeni do spożywania owadów. Czy podejrzenia te są prawdą? Czy faktycznie musimy być zmuszeni aby wprowadzić do swojej diety te małe organizmy? Na kolacji będzie można się dowiedzieć czy przygotowywanie potraw przyrządzonych ze stawonogów jest trudne, jaki mają smak i wartość odżywczą. Zapraszamy wszystkich, którzy pragną poznać nowe smaki oraz zainteresowanych nietypową kuchnią.

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala seminayjna ZEB (Zakład Ekologii Behawioralnej)

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:30-21:30

Ocena wieku i płci człowieka na podstawie materiału kostnego

Prowadzi: mgr Malwina Madalińska

Uczniowie zapoznają się z budową wybranych kości szkieletu człowieka, mogą ich dotknąć oraz w grupach próbują określić płeć i wiek kości. Materiał do zajęć pochodzi ze stanowisk wykopaliskowych Uniwersytetu Wrocławskiego.

od 13 lat

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 4

brak miejsc

Tak

17:00


Kategoria: laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Doświadczalna podróż w mikroświat

Prowadzą: Międzywydziałowe Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów: Julia Kilisch, Paulina Domagała, Marta Jaworska

Uczestnicy będą brać udział w pełnej niespodzianek podróży w świat mikroorganizmów. Przybliżymy Wam tajemnice bakterii, drożdży i innych mikrobów prezentując wiele ciekawych eksperymentów. Jednym z nich będzie ukazanie aktywności katalazy w produkcji pasty dla słonia.

12 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 16

brak miejsc

Tak

17:00-18:15

Mały naukowiec

Prowadzą: mgr Katarzyna Mizio, mgr Mateusz Berezowski, mgr Seweryn Mucha

Mali naukowcy nauczą się jak domowymi sposobami wyizolować DNA i zwiedzą laboratorium genetyki molekularnej.

7 do 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 420

brak miejsc

Tak

17:00-18:00

Dlaczego owoce są słodkie?

Prowadzą: mgr Aleksandra Kazienko, mgr Karol Torzewski

Podczas zajęć dzieci badają właściwości oraz poznają przykłady cukrów naturalnie występujących w przyrodzie. Uczniowie przeprowadzają doświadczenie pozwalające wykryć glukozę oraz analizują znaczenie cukrów w życiu organizmów żywych.

Od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 222

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Nietypowe pasożyty i ich strategie ataku na żywiciela

Prowadzi: mgr Izabella Myśliwy mgr Ewa Pyrka mgr Kinga Leśniańska

Poznamy interesujące pasożyty, nieomawiane zazwyczaj na lekcjach biologii. Ich strategie ataku na żywiciela bywają genialne i zarazem przerażające. Jeśli dotychczas świat pasożytów Was nie zafascynował, po tych zajęciach może się to zmienić.

od 10 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 21

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-17:45

Rośliny w kuchni

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Systematyków Roślin: Kacper Bonter, Karol Bubel, Piotr Burczyk, mgr Zbigniew Łobas, Adrianna Marzec, Daniel O Connell, Klara Stryjewska, Victoria Wilicka, mgr Elżbieta Żołubak, Hanna Gałdyn, Aleksandra Barszczewska, Barbara Ławicka

Rośliny, dzięki swej ogromnej różnorodności, znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Już od starożytności człowiek wykorzystywał ich korzenie, łodygi, liście czy owoce ze względu na specyficzne walory smakowe, zapachowe oraz barwę. Dalekie wyprawy dały ludzkości niezwykłe bogactwo ziół, warzyw, owoców i przypraw. Podczas warsztatów zabierzemy Cię w podróż przez smaki i zapachy świata roślin. Dowiesz się jak dany gatunek smakuje, skąd pochodzi, jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni.

8 - 15 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 408, piętro III

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokazy z dyskusją

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Rośliny - naturalna moc przeciw bakteriom

Prowadzą: dr Katarzyna Guz-Regner, doktoranci ZM, studenci I i II stopnia Mikrobiologii

Czy rośliny mogą być źródłem naturalnych antybiotyków? I dlaczego w dobie współczesnej zachodniej medycyny, niektóre rośliny przeżywają ponownie swój renesans w profilaktyce zdrowotnej u ludzi. Pokazy wpływu ekstraktów pochodzenia roślinnego na spadek aktywności życiowej bakterii w metodach płytkowach przekonają niedowiarków co do skuteczności roślin w walce z bakteriami.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 22

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:30

Mikroświat roślin

Prowadzą: mgr Mateusz Bartz, mgr Magdalenia Biedroń, mgr Aleksandra Słupianek, SKN Biologii Eksperymentalnej Roślin (Anna Dudzik, Patrycja Dudek, Aleksandra Józefiak)

Zapraszamy do mikroświata roślin. Na warsztatach umożliwimy Ci pracę z mikroskopem, dzięki czemu poznasz jego budowę i działanie. Zaprezentujemy metodę tworzenia preparatów mikroskopowych i nauczymy Cię jak samodzielnie wykonać taki preparat. Poznasz wybrane elementy anatomii i fizjologii roślin. Przyjrzysz się pracy botanika od strony eksperymentalnej. Przyjdź i poznaj niewidoczne gołym okiem życie komórek roślinnych.

od 16 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 319

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

Co szumi w naszym ciele-czyli o krwi słów kilka

Prowadzi: SKNN Sowa: Natalia Dziubyna

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 319

9 z 25

Tak

17:15-18:00

Co kryje się w sowich wypluwkach?

Prowadzą: mgr Natalia Kuśmierek, mgr Krzysztof Kolenda, mgr Tomasz Skawiński

Na zajęciach dowiemy się co to są wypluwki, jak są produkowane oraz co mówią nam o sowim menu. Uczestnicy nauczą się preparować z wypluwek elementy kostne i za ich pomocą oznaczać ofiary sów.

od 8 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala Kuntzego

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat, gra

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-17:45

Małe wielkie nasionko- historia pewnego świerka

Prowadzą: mgr inż. Katarzyna Łapińska, mgr Małgorzata Raduła, mgr Mateusz Meserszmit

Każdego roku, na jednym drzewie możemy znaleźć tysiące nowych nasion. Z każdego z nich może powstać nowa roślina. Czy zatem wszystkie nasiona zwyciężają i są w stanie pokonać trudną drogę ku dorosłości? Na zajęciach dowiecie się jak wygląda pełna przygód droga od nasionka do dorosłego drzewa i jak ważną role pełni małe nasionko w naszej przyrodzie. Zajęcia przeznaczone są dla dzieci. :)

Zakład Ekologii Roślinności, ul. S. Przybyszewskiego 63, s. 301

16 z 16

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Wyjątkowe zmysły kręgowców

Prowadzi: mgr Tomasz Sienkiewicz

Wiele grup kręgowców posiada zmysły wykraczające poza granice naszego pojmowania m.in. zmysł elektryczny, magnetyczny, widzenie w UV, widzenie podwójnie ostre, termorecepcja promieniowania podczerwonego. Wykład ma na celu przybliżyć gdzie te wyjątkowe narządy receptorowe się znajdują, w jaki sposób dostarczają informacji zwierzęciu oraz do jakich zmian w mózgach doprowadziły.

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21 s. 204, II p

30

Nie

Kategoria: wykład, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-17:45

Przekonaj się na własnej skórze!

Prowadzą: Doktoranckie Koło Badawczo-Popularyzacyjne Octopus: mgr Agnieszka Krynicka, mgr Natalia Napieraj, mgr Jakub Pastor

Wybierz się w niezwykłą podróż odbierania i przetwarzania bodźców płynących ze świata zewnętrznego. Odkryj, jak funkcjonuje zmysł dotyku. Na własnej skórze zbadaj gęstość rozmieszczenia receptorów. Dowiedz się, czym są kończyny fantomowe, sztuczna skóra oraz napełnij swoją głowę milionem innych ciekawostek dotyczących zmysłu dotyku!

10 do 14 lat

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 2

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład, warsztat, laboratorium, pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

MotyLOVE

Prowadzą: Katarzyna Zoszczuk, Martyna Stęc

Ile gatunków motyli mamy w Polsce? Gdzie żyje Bielinek kapustnik? Dlaczego Gonepteryx rhamni nazywa się Latolistek cytrynek? Dlaczego Rusałka pawik ma wielkie oczy na skrzydłach? Jak zbudowane są motyle, dlaczego są tak wyjątkowe? Czy gdzieś na świecie są motyle wielkości dwóch dłoni? Na te i wiele innych pytań odpowiemy na naszych warsztatach

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala seminaryjna ZEB (Zakład Ekologii Behawioralnej)

brak miejsc

Tak

18:00


Kategoria: laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-19:00

Doświadczalna podróż w mikroświat

Prowadzą: Międzywydziałowe Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów: Julia Kilisch, Paulina Domagała, Marta Jaworska

Uczestnicy będą brać udział w pełnej niespodzianek podróży w świat mikroorganizmów. Przybliżymy Wam tajemnice bakterii, drożdży i innych mikrobów prezentując wiele ciekawych eksperymentów. Jednym z nich będzie ukazanie aktywności katalazy w produkcji pasty dla słonia.

12 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 16

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Dlaczego owoce są słodkie?

Prowadzą: mgr Aleksandra Kazienko, mgr Karol Torzewski

Podczas zajęć dzieci badają właściwości oraz poznają przykłady cukrów naturalnie występujących w przyrodzie. Uczniowie przeprowadzają doświadczenie pozwalające wykryć glukozę oraz analizują znaczenie cukrów w życiu organizmów żywych.

Od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 222

brak miejsc

Tak

18:30-21:00

Molekularne nożyczki

Prowadzą: mgr Katarzyna Mizio, mgr Mateusz Berezowski, mgr Seweryn Mucha, mgr Tomasz Bąkowski

Zajęcia będą polegały na trawieniu DNA i wizualizacji efektu tego doświadczenia w żelu agarozowym.

13 do 16 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 420

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-19:00

Niechciani pasażerowie na gapę - pasożyty naszego układu pokarmowego

Prowadzi: mgr Ewa Pyrka mgr Kinga Leśniańska mgr Izabella Myśliwy

Ciekawe przedstawienie pasożytów człowieka, którymi można się łatwo zarazić spożywając jedzenie bez zachowania podstawowych środków ostrożności.

od 10 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 21

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-18:45

Rośliny w kuchni

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Systematyków Roślin: Kacper Bonter, Karol Bubel, Piotr Burczyk, mgr Zbigniew Łobas, Adrianna Marzec, Daniel O Connell, Klara Stryjewska, Victoria Wilicka, mgr Elżbieta Żołubak, Hanna Gałdyn, Aleksandra Barszczewska, Barbara Ławicka

Rośliny, dzięki swej ogromnej różnorodności, znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Już od starożytności człowiek wykorzystywał ich korzenie, łodygi, liście czy owoce ze względu na specyficzne walory smakowe, zapachowe oraz barwę. Dalekie wyprawy dały ludzkości niezwykłe bogactwo ziół, warzyw, owoców i przypraw. Podczas warsztatów zabierzemy Cię w podróż przez smaki i zapachy świata roślin. Dowiesz się jak dany gatunek smakuje, skąd pochodzi, jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni.

8 do 15 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 408, piętro III

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokazy z dyskusją

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-19:00

Rośliny - naturalna moc przeciw bakteriom

Prowadzą: dr Katarzyna Guz-Regner, doktoranci ZM, studenci I i II stopnia Mikrobiologii

Czy rośliny mogą być źródłem naturalnych antybiotyków? I dlaczego w dobie współczesnej zachodniej medycyny, niektóre rośliny przeżywają ponownie swój renesans w profilaktyce zdrowotnej u ludzi. Pokazy wpływu ekstraktów pochodzenia roślinnego na spadek aktywności życiowej bakterii w metodach płytkowach przekonają niedowiarków co do skuteczności roślin w walce z bakteriami.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 22

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-19:30

Warsztaty paleontologiczne

Prowadzą: dr Adrian Marciszak, mgr Urszula Ratajczak, mgr Adam Kotowski, Adam Drozd, Alicja Rogala, Krzysztof Fluder, Michał Pietruszewski, Kseniia Birkel, Damian Motyl

Nauka przebierania, preparacji oraz oznaczania materiału

od 12 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, s. 110

brak miejsc

Tak

18:00-18:45

Nabici w butelkę, czyli jak śmieci wpływają na drobną faunę lasów

Prowadzą: mgr Krzysztof Kolenda, mgr Natalia Kuśmierek, mgr Anna Najbar

Lasy zaśmiecone są setkami tysięcy butelek. Fermentujące resztki płynów przywabiają drobne zwierzęta, które po wejściu do butelki, nie potrafią z nich wyjść i giną w długich męczarniach. Podczas warsztatów uczniowie otrzymają uprzednio zebrane butelki z Lasu Pilczyckiego. Ich zadaniem będzie wypłukanie z butelek drobnych zwierząt oraz ich oznaczenie na podstawie atlasów. Ponadto uczniowie będą opisywali wybrane parametry butelek, aby określić, które z nich są najniebezpieczniejsze dla zwierząt.

od 8 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala Kuntzego

brak miejsc

Tak

18:00-18:45

Co szumi w naszym ciele-czyli o krwi słów kilka

Prowadzi: SKNN Sowa: Natalia Dziubyna

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 319

25 z 25

Tak

18:00-18:45

Po co zwierzętom futerko lub pancerz- o przystosowaniach zwierząt do życia w różnych środowiskach

Prowadzą: SKNN Sowa: Izabela Wawrowska, Ewa Tama

Przy pomocy zywych okazów dowiesz się po co chomikowi futerko i szybkie łapki a Agamie kolce i miękki brzuszek

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 40

5 z 15

Tak

18:30-19:30

Zbuduj własną bioróżnorodność

Prowadzi: mgr Magdalena Zboińska

Na zajęciach uczestnicy, poprzez zabawę plastyczną i ruchomienie swojej wyobraźni, dowiedzą się czym jest bioróżnorodność, jakie grupy organizmów zasiedlają martwe drewno oraz czemu obecność martwego drewna w lesie jest tak niezwykle istotna. Przewidziany jest także konkurs z nagrodami.

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 302

brak miejsc

Tak

18:45-19:30

Nabici w butelkę, czyli jak śmieci wpływają na drobną faunę lasów

Prowadzą: mgr Krzysztof Kolenda, mgr Natalia Kuśmierek, mgr Anna Najbar

Lasy zaśmiecone są setkami tysięcy butelek. Fermentujące resztki płynów przywabiają drobne zwierzęta, które po wejściu do butelki, nie potrafią z nich wyjść i giną w długich męczarniach. Podczas warsztatów uczniowie otrzymają uprzednio zebrane butelki z Lasu Pilczyckiego. Ich zadaniem będzie wypłukanie z butelek drobnych zwierząt oraz ich oznaczenie na podstawie atlasów. Ponadto uczniowie będą opisywali wybrane parametry butelek, aby określić, które z nich są najniebezpieczniejsze dla zwierząt.

od 8 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala Kuntzego

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat, gra

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-18:45

Małe wielkie nasionko- historia pewnego świerka

Prowadzą: mgr inż. Katarzyna Łapińska, mgr Małgorzata Raduła, mgr Mateusz Meserszmit

Każdego roku, na jednym drzewie możemy znaleźć tysiące nowych nasion. Z każdego z nich może powstać nowa roślina. Czy zatem wszystkie nasiona zwyciężają i są w stanie pokonać trudną drogę ku dorosłości? Na zajęciach dowiecie się jak wygląda pełna przygód droga od nasionka do dorosłego drzewa i jak ważną role pełni małe nasionko w naszej przyrodzie. Zajęcia przeznaczone są dla dzieci. :)

Zakład Ekologii Roślinności, ul. S. Przybyszewskiego 63, s. 301

brak miejsc

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-21:00

Co dzieje się z Tobą po śmierci?

Prowadzą: Beata Drupka, Angelika Słodka, Aleksandra Jurczyk, Zuzanna Baran

W ramach naszych warsztatów chciałybyśmy przybliżyć uczestnikom zagadnienie, co dzieje się z ludzkim ciałem po śmierci. Spróbujemy opisać pośmiertny los ludzkich szczątków, w tym przeróżne zmiany szkieletu oraz czynniki, które je powodują. Wyjaśnimy różnicę pomiędzy tafonomią a patologią oraz pokażemy jak rozpoznać ślady żerowania zwierząt lub działalności roślin na kościach. Uczestnicy będą mogli na własne oczy przekonać się w jaki sposób badane są szkielety.

od 18 lat

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 1

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-19:30

Zachowanie i dobrostan niedźwiedzi w warunkach niewoli

Prowadzi: dr Robert Maślak

Jak jedne z najbardziej inteligentnych ssaków radzą sobie w niewoli? Jak odczytywać ich zachowanie? Badania nad dobrostanem niedźwiedzi w Polsce i na świecie.

od 10 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21 Duża sala wykładowa

100

Nie

18:30-19:30

Seryjni pleśniowi zabójcy.

Prowadzą: SKN MYKOBIOTA: Ewa Pilarczyk, Emilia Flisowska

Pożera wszystko na szerokim świecie, ptaki, zwierzęta, i drzewa, i kwiecie, kruszy żelazo i miażdży kamienie, jasną stal łamie, królów zabija, burzy dumne miasta. Opowieść o śmiertelnym żniwie zebranym na przestrzeni wielu stuleci przez różne gatunki grzybów pleśniowych.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 37

20

18:30-19:30

Tajemnice najwyższych drzew świata. Czy drzewa mogą rosnąć w nieskończoność?

Prowadzi: mgr Adam Rajsz

Na wykładzie poznamy niezwykłe, a czasem zaskakujące fakty z życia najwyższych drzew świata, sekwoi wieczniezielonej (Sequoia sempervirens). Wyruszymy w wirtualną podróż do jedynego miejsca na Ziemi, gdzie do dziś rosną te niezwykłe drzewa. Zastanowimy ile mierzy najwyższe drzewo świata oraz czy drzewa mogą rosnąć w nieskończoność.

od 12 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, DSW - Duża Sala Wykładowa (1 piętro)

90

Nie

Kategoria: wykład, pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-19:00

Kolacja ze stawonogami

Prowadzą: Anna Janiczek, Weronika Korzeniowska

Co raz częściej mówi się o tym, że w przyszłości będziemy zmuszeni do spożywania owadów. Czy podejrzenia te są prawdą? Czy faktycznie musimy być zmuszeni aby wprowadzić do swojej diety te małe organizmy? Na kolacji będzie można się dowiedzieć czy przygotowywanie potraw przyrządzonych ze stawonogów jest trudne, jaki mają smak i wartość odżywczą. Zapraszamy wszystkich, którzy pragną poznać nowe smaki oraz zainteresowanych nietypową kuchnią.

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala seminayjna ZEB (Zakład Ekologii Behawioralnej)

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:00-18:45

Zamień się w słuch!

Prowadzą: Doktoranckie Koło Badawczo-Popularyzacyjne Octopus: mgr Agnieszka Krynicka, mgr Natalia Napieraj, mgr Jakub Pastor

Wybierz się w niezwykłą podróż odbierania i przetwarzania bodźców płynących ze świata zewnętrznego. Poznaj, czym jest słyszenie kostne i dowiedz się, dlaczego pająk nie ma uszu, a słyszy!

10 do 14 lat

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 2

brak miejsc

Tak

19:00


Kategoria: laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-20:30

Sekrety jadalnych roślin

Prowadzą: mgr Mateusz Bartz, mgr Magdalenia Biedroń, mgr Aleksandra Słupianek, SKN Biologii Eksperymentalnej Roślin (Anna Dudzik, Patrycja Dudek, Aleksandra Józefiak)

Lubisz jeść owoce i warzywa? Zastanawiałeś się jak to co jesz wygląda w dużym powiększeniu? Przyjdź do Nas, na zajęciach będziesz mógł samodzielnie przygotować, a róźniej obejrzeć preparaty anatomiczne z jadalnych części roślin (owoców, korzeni) oraz poznać różne związki chemiczne obecne w oglądanym materiale.

od 16

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 319

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

Dlaczego owoce są słodkie?

Prowadzą: mgr Aleksandra Kazienko, mgr Karol Torzewski

Podczas zajęć dzieci badają właściwości oraz poznają przykłady cukrów naturalnie występujących w przyrodzie. Uczniowie przeprowadzają doświadczenie pozwalające wykryć glukozę oraz analizują znaczenie cukrów w życiu organizmów żywych.

Od 10 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8 s. 222

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, laboratorium

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-20:00

Mały robak, wielki kłopot- o pasożytach dla przedszkolaków

Prowadzi: mgr Kinga Leśniańska mgr Ewa Pyrka mgr Izabella Myśliwy

Zapraszamy do ciekawego świata pasożytów- tych niewidocznych gołym okiem, jak i całkiem sporych. Każdy przedszkolak będzie mógł na własne oczy zobaczyć jak wygląda tasiemiec, przywra czy kleszcz. Dowiemy się, jak duże mogą być pasożyty żyjące w naszych brzuchach i jak możemy się nimi zarazić.

do 8 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 21

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-19:45

Rośliny w kuchni

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Systematyków Roślin: Kacper Bonter, Karol Bubel, Piotr Burczyk, mgr Zbigniew Łobas, Adrianna Marzec, Daniel O Connell, Klara Stryjewska, Victoria Wilicka, mgr Elżbieta Żołubak, Hanna Gałdyn, Aleksandra Barszczewska, Barbara Ławicka

Rośliny, dzięki swej ogromnej różnorodności, znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Już od starożytności człowiek wykorzystywał ich korzenie, łodygi, liście czy owoce ze względu na specyficzne walory smakowe, zapachowe oraz barwę. Dalekie wyprawy dały ludzkości niezwykłe bogactwo ziół, warzyw, owoców i przypraw. Podczas warsztatów zabierzemy Cię w podróż przez smaki i zapachy świata roślin. Dowiesz się jak dany gatunek smakuje, skąd pochodzi, jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni.

8 do 15 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 408, piętro III

brak miejsc

Tak

Kategoria: pokazy z dyskusją

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-20:00

Rośliny - naturalna moc przeciw bakteriom

Prowadzą: dr Katarzyna Guz-Regner, doktoranci ZM, studenci I i II stopnia Mikrobiologii

Czy rośliny mogą być źródłem naturalnych antybiotyków? I dlaczego w dobie współczesnej zachodniej medycyny, niektóre rośliny przeżywają ponownie swój renesans w profilaktyce zdrowotnej u ludzi. Pokazy wpływu ekstraktów pochodzenia roślinnego na spadek aktywności życiowej bakterii w metodach płytkowach przekonają niedowiarków co do skuteczności roślin w walce z bakteriami.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 22

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-19:45

Tajemnice owadów

Prowadzą: SKNN Sowa: Barbara Chyra, Mikołaj Miąsko

Dotknij i przestań się bać :) Przy pomocy żywych okazów dowiesz się wszystkiego o owadach

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 40

5 z 15

Tak

Kategoria: warsztat, gra

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-19:45

Małe wielkie nasionko- historia pewnego świerka

Prowadzą: mgr inż. Katarzyna Łapińska, mgr Małgorzata Raduła, mgr Mateusz Meserszmit

Każdego roku, na jednym drzewie możemy znaleźć tysiące nowych nasion. Z każdego z nich może powstać nowa roślina. Czy zatem wszystkie nasiona zwyciężają i są w stanie pokonać trudną drogę ku dorosłości? Na zajęciach dowiecie się jak wygląda pełna przygód droga od nasionka do dorosłego drzewa i jak ważną role pełni małe nasionko w naszej przyrodzie. Zajęcia przeznaczone są dla dzieci. :)

Zakład Ekologii Roślinności, ul. S. Przybyszewskiego 63, s. 301

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-20:00

Astrobiologia - czy istnieje życie poza Ziemią?

Prowadzi: Mateusz Noszka

Uczestnik dowie się czym jest astrobiologia. Pozna możliwe hipotezy powstania życia na Ziemi. Dowie się również, czy jesteśmy sami w Kosmosie. Wspólnie odbędziemy podróż, którą rozpoczniemy na Ziemi, a zakończymy w dalekim Wszechświecie.

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 33

80

Nie

Kategoria: wykład, warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-19:45

Nie wierzę własnym oczom!

Prowadzą: Doktoranckie Koło Badawczo-Popularyzacyjne Octopus: mgr Agnieszka Krynicka, mgr Natalia Napieraj, mgr Jakub Pastor

Wybierz się w niezwykłą podróż odbierania i przetwarzania bodźców płynących ze świata zewnętrznego. Przyjdź na zajęcia i dowiedz się, dlaczego patrzymy oczami, ale widzimy mózgiem. Na własnym oku doświadczysz, czym są błędy percepcyjne i powidoki!

10 do 14 lat

Katedra Biologii Człowieka, ul. Kuźnicza 35, s. 2

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład, warsztat, laboratorium, pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

19:00-20:00

MotyLOVE

Prowadzą: Katarzyna Zoszczuk, Martyna Stęc

Ile gatunków motyli mamy w Polsce? Gdzie żyje Bielinek kapustnik? Dlaczego Gonepteryx rhamni nazywa się Latolistek cytrynek? Dlaczego Rusałka pawik ma wielkie oczy na skrzydłach? Jak zbudowane są motyle, dlaczego są tak wyjątkowe? Czy gdzieś na świecie są motyle wielkości dwóch dłoni? Na te i wiele innych pytań odpowiemy na naszych warsztatach

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala seminaryjna ZEB (Zakład Ekologii Behawioralnej)

brak miejsc

Tak

20:00


Kategoria: pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:00-20:45

Rośliny w kuchni

Prowadzą: Studenckie Koło Naukowe Systematyków Roślin: Kacper Bonter, Karol Bubel, Piotr Burczyk, mgr Zbigniew Łobas, Adrianna Marzec, Daniel O Connell, Klara Stryjewska, Victoria Wilicka, mgr Elżbieta Żołubak, Hanna Gałdyn, Aleksandra Barszczewska, Barbara Ławicka

Rośliny, dzięki swej ogromnej różnorodności, znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Już od starożytności człowiek wykorzystywał ich korzenie, łodygi, liście czy owoce ze względu na specyficzne walory smakowe, zapachowe oraz barwę. Dalekie wyprawy dały ludzkości niezwykłe bogactwo ziół, warzyw, owoców i przypraw. Podczas warsztatów zabierzemy Cię w podróż przez smaki i zapachy świata roślin. Dowiesz się jak dany gatunek smakuje, skąd pochodzi, jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni.

8 do 15 lat

Instytut Biologii Eksperymentalnej, ul. Kanonia 6/8, s. 408, piętro III

brak miejsc

Tak

Kategoria: warsztat

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:00-21:30

Warsztaty paleontologiczne

Prowadzą: dr Adrian Marciszak, mgr Urszula Ratajczak, mgr Adam Kotowski, Adam Drozd, Alicja Rogala, Krzysztof Fluder, Michał Pietruszewski, Kseniia Birkel, Damian Motyl

Nauka przebierania, preparacji oraz oznaczania materiału

od 12 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, s. 110

brak miejsc

Tak

20:00-21:00

Tajna broń przeciw pasożytom- naturalne składniki w naszej diecie

Prowadzi: mgr Kinga Leśniańska Klaudia Burzyńska

Jakie pokarmy są znane z ogólnych właściwości antybakteryjnych i antypasożytniczych? Jakie składniki warto włączyć do naszej diety, by cieszyć się dobrym zdrowiem i brakiem niechcianych lokatorów? Fakty i mity na temat odrobaczania i diet oczyszczających.

od 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 21

brak miejsc

Tak

20:00-20:45

Dlaczego ptaki latają?

Prowadzą: SKNN Sowa: Natalia Mazurek, Zuzanna Gołębska,Barbara Chyra

Przy pomocy żywych ptaków i okazów piór dowiesz się w jaki sposób ptaki latają i dlaczego nieloty mają skrzydła chociaż nie latają :D

od 10 do 16 lat

Instytut Genetyki i Mikrobiologii UWr, ul. Przybyszewskiego 63/77, s. 40

5 z 15

Tak

Kategoria: wykład, warsztat, dyskusja

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:00-21:00

Być jak dr Hodgins. Wykorzystanie stawonogów w kryminalistyce

Prowadzi: Monika Wołczecka

Co zrobić kiedy na miejscu zbrodni brakuje śladów biologicznych? Co zrobić w przypadku zawaansowanego rozkładu ciała? Na podstawie wiedzy entomologów dotyczącej etapów sukcesji, występowania i preferencji określonych gatunków określa się post mortem intervallum (czas od momentu zgodnu do odnalezienia zwłok). Na podstawie specyficznych czynników środowiskowych, występujących gatunków, miejsca znalezienia zwłok i samego stanu zwłok entomolog sądowy określa przyczynę i czas zgonu. Dlatego też wszystkich młodych Hodginsów (postać z popularnego serialu Bones) zapraszamy na wykład podczas, którego poznacie tajniki chwytania morderców dzięki tej alternatywnej metodzie wykorzystywanej w kryminalistyce.

Od 16 lat

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala seminaryjna ZEB (Zakład Ekologii Behawioralnej)

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład, warsztat, laboratorium, pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

20:00-21:00

MotyLOVE

Prowadzą: Katarzyna Zoszczuk, Martyna Stęc

Ile gatunków motyli mamy w Polsce? Gdzie żyje Bielinek kapustnik? Dlaczego Gonepteryx rhamni nazywa się Latolistek cytrynek? Dlaczego Rusałka pawik ma wielkie oczy na skrzydłach? Jak zbudowane są motyle, dlaczego są tak wyjątkowe? Czy gdzieś na świecie są motyle wielkości dwóch dłoni? Na te i wiele innych pytań odpowiemy na naszych warsztatach

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21 s. 202

brak miejsc

Tak

21:00


Kategoria: wykład, pokaz, warsztat, kawiarenka

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

21:00-22:00

Kolacja ze stawonogami

Prowadzą: Anna Janiczek, Weronika Korzeniowska

Co raz częściej mówi się o tym, że w przyszłości będziemy zmuszeni do spożywania owadów. Czy podejrzenia te są prawdą? Czy faktycznie musimy być zmuszeni aby wprowadzić do swojej diety te małe organizmy? Na kolacji będzie można się dowiedzieć czy przygotowywanie potraw przyrządzonych ze stawonogów jest trudne, jaki mają smak i wartość odżywczą. Zapraszamy wszystkich, którzy pragną poznać nowe smaki oraz zainteresowanych nietypową kuchnią.

Instytut Biologii Środowiskowej, ul. Sienkiewicza 21, sala seminayjna ZEB (Zakład Ekologii Behawioralnej)

brak miejsc

Tak

Odwiedzin: 2031895 | Ostatnia aktualizacja: 2017-11-12, 15:34  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.