Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 12 stycznia 2018

Wydział Biologii i Biotechnologii

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Ul. Oczapowskiego 1 A

10-719 Olsztyn

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 Wykłady


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-16:00

Genetyka zachowania

Prowadzi: dr Piotr Androsiuk

Czym jest „Genetyka zachowania”. Metody badawcze w Genetyce zachowania. W jakim stopniu geny a w jakim otaczające nas środowisko wpływa na to jacy jesteśmy, jak się zachowujemy? Odziedziczalność cech osobowości. Rola doświadczenia i nauki w kształtowaniu zachowania. Genetyczne uwarunkowania zaburzeń osobowości, zaburzeń lękowych i stresu, uzależnień.

12+

Sala 10 (parter), Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Plac Łódzki 3

24

Nie

15:00-15:45

Co w sobie mają kleszcze?

Prowadzi: dr hab. Małgorzata Dmitryjuk

Wykład dotyczący biologii kleszczy i problemów chorób odkleszczowych.

13+

Sala 328 (III piętro), Katedra Biochemii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

20

Nie

16:00-17:00

Biolog molekularny – współczesny Sherlock Holmes

Prowadzą: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM

Historia biologii molekularnej w kryminalistyce. Zastosowanie diagnostyki molekularnej do ustalenia ojcostwa i pokrewieństwa. Rodzaje śladów biologicznych zabezpieczanych na miejscu przestępstwa.
Polimorfizm genomowego DNA w diagnostyce kryminalistycznej do określania płci i genetycznego profilu sprawcy.

15+

Sala 005 (Rady Wydziału), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

30

Nie

16:00-17:00

Ptaki Olsztyna

Prowadzi: mgr Krzysztof Lewandowski

Zapoznanie z gatunkami ptaków, które można spotkać w granicach miasta Olsztyna. Zmiany w ich składzie gatunkowym w zależności od pory roku.

bez ograniczeń

Sala 316 (III piętro), Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Plac Łódzki 3

40

Nie

17:00-17:30

Jak nasiona „dowiadują się” kiedy i gdzie warto wykiełkować?

Prowadzi: dr hab. Anna Bochenek

Wykład z prezentacją multimedialną. Przedstawię, w jaki sposób nasiona roślin dziko żyjących potrafią „wyczuć’’ miejsce i czas najkorzystniejsze do kiełkowania.

16+

Aula, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

300

Nie

17:00-18:00

Sekrety motylich skrzydeł

Prowadzi: Magdalena Markiewicz

Prezentacja z wykładem na temat motyli, ze szczególnym uwzględnieniem budowy i barwy motylich skrzydeł.
Skrzydła na “foto budkę” przywiozę;
- Książeczki motylkowe przywiozę;
- Karty do liczenia motyli, w celu promowania projektu na przyszły rok – jeśli coś zostało to przywiozę;
- Inne gadżety.

8+

Sala 005 (Rady Wydziału), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

30

Nie

17:45-18:15

Straszylla nieprawdopodobna czyli o niezwykłych owadach z epoki dinozaurów

Prowadzą: dr hab. Stanisław Czachorowski, prof. UWM

Skamieniałości owadów mezozoicznych, w tym pasożytująca na dinozaurach wojsiłka, które rzucają światło na ewolucję skrzydeł u owadów. Czy owady były pierwotnie wodne czy lądowe? I czy są potomkami trylobitów. Pojawi się także żywa skamieniałość – weta, niezwykły owad z Nowej Zelandii.

bez ograniczeń

Aula, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

300

Nie

18:30-19:00

Zaszczep się na altmed

Prowadzi: Karol Kołodziejski

W obecnych czasach pojawiło się nowe zagrożenie jakim jest medycyna alternatywna i ruchy antyszczepionkowe. Wyszczepialność w Polsce maleje, słyszy się ciągle w mediach o śmierci dzieci, których rodzice stosowali wobec nich medycynę alternatywną. Podczas tego wystąpienia będziecie mogli Państwo uzyskać informacje (poparte badaniami naukowymi) na temat błędów medycyny alternatywnej, tego, dlaczego warto szczepić dzieci oraz co grozi w przypadku nie szczepienia dziecka. Będziecie mogli Państwo też uzyskać informacje na temat tego jak dobierać źródła naukowe oraz co nauką nie jest.
Plan prezentacji 1.Krótka historia medycyny 2.Czym jest medycyna alternatywna 3.Aktualny stan wyszczepialności w Polsce 4.Błąd poznawczy- co to jest? 5.Czym jest impact factor? 6.Błędy alternatywnej medycyny 7.Szczepienia- czy trzeba się bać? 7.1. Skład szczepionek 7.2. Czym jest odpowiedź immunologiczna 7.3. Wakfield- zbawca czy szarlatan? 7.4. Co nam grozi jeżeli nie będziemy szczepić dzieci 8. Dobre źródło naukowe a złe – jak odróżnić? 9. Podsumowanie.

bez ograniczeń

Aula, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

300

Nie

19:00-20:00

Biolog molekularny – współczesny Sherlock Holmes

Prowadzi: dr Grzegorz Panasiewicz

Historia biologii molekularnej w kryminalistyce. Zastosowanie diagnostyki molekularnej do ustalenia ojcostwa i pokrewieństwa. Rodzaje śladów biologicznych zabezpieczanych na miejscu przestępstwa.
Polimorfizm genomowego DNA w diagnostyce kryminalistycznej do określania płci i genetycznego profilu sprawcy.

15+

Sala 005 (Rady Wydziału), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

30

Nie

19:15-20:00

Prozdrowotne grzyby wielkoowocnikowe

Prowadzi: dr Grzegorz Fiedorowicz

Właściwości lecznicze grzybów wszystkim kojarzą się głównie z antybiotykami uzyskiwanymi m.in. z grzybów pleśniowych z rodzaju Penicillium. W medycynie ludowej szeroko stosowane są natomiast grzyby wielkoowocnikowe, czyli te które często spotykamy w lasach a niektóre nawet zbieramy do jedzenia. Obecnie prowadzone są liczne badania dotyczące wykorzystanie grzybów wielkoowocnikowych w medycynie. To w nich upatruje się leku choćby na choroby nowotworowe czy wirusowe. W czasie wykładu poznany m.in. właściwości takich gatunków jak włóknouszek ukośny, uszak bzowy, lakownica lśniąca czy dobrze znane boczniaki i pieczarki.

15+

Aula, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

300

Nie

20:15-20:45

Superbakterie w natarciu, czyli słów kilka o antybiotykoodporności

Prowadzi: Piotr Wiśniewski

Odkrycie antybiotyków stanowiło przełom w medycynie XX w., jednak oporność bakterii na antybiotyki to narastający problem ostatnich lat. Eksperci WHO alarmują iż, stajemy się światkami ery post-antybiotykowej, kiedy ponownie banalne infekcje mogą prowadzić do śmierci. Problem antybiotykooprności dotyczy jednak nie tylko medycyny, ale również weterynarii, rolnictwa, żywności oraz środowiska. Często te same gatunki bakterii, izolowane są od pacjentów, a co więcej posiadające geny warunkujące oporność na antybiotyki występują ww. środowiskach. Dlatego tak ważne jest poznanie roli antybiotykooporności w biologii i ewolucji bakterii, a także sposobów jej rozpowszechnienia.

bez ograniczeń

Aula, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

300

Nie

20:45-21:15

Czy zatańczysz z pszczołą?

Prowadzi: Karolina Łowicka

Czy zatańczysz z pszczołą? Wykład o tańcu i innych zachowaniach pszczół.

bez ograniczeń

Aula, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

300

Nie

 Wystawy


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

12:00-13:00

Zwierzęta jadowite i niebezpieczne

Prowadzą: mgr Anna Przybył, mgr Karolina Kowalewska

Las, łąka, szlak górski to doskonałe miejsca na spędzanie wolnych chwil. Latem chętnie przebywamy na świeżym powietrzu, w otoczeniu przyrody. Wybierając się na spacer czy urlop warto pamiętać, że świat zwierząt nie zawsze jest dla nas przyjazne. Istnieje bardzo wiele jadowitych i niebezpiecznych gatunków, na które powinno się zwrócić uwagę. Także w Polce także kilka gatunków, które mogą stanowić dla nas niebezpieczeństwo.
Celem imprezy będzie przedstawienie charakterystyki wybranych jadowitych i niebezpiecznych zwierząt na Świecie i w Polsce.


Konieczna rezerwacja: anna.przybyl@uwm.edu.pl

5-7

Sala 263, Katedra Zoologii, ul. Oczapowskiego 5

15

Tak

13:00-14:00

Zwierzęta jadowite i niebezpieczne

Prowadzą: mgr Anna Przybył, mgr Karolina Kowalewska

Las, łąka, szlak górski to doskonałe miejsca na spędzanie wolnych chwil. Latem chętnie przebywamy na świeżym powietrzu, w otoczeniu przyrody. Wybierając się na spacer czy urlop warto pamiętać, że świat zwierząt nie zawsze jest dla nas przyjazne. Istnieje bardzo wiele jadowitych i niebezpiecznych gatunków, na które powinno się zwrócić uwagę. Także w Polce także kilka gatunków, które mogą stanowić dla nas niebezpieczeństwo.
Celem imprezy będzie przedstawienie charakterystyki wybranych jadowitych i niebezpiecznych zwierząt na Świecie i w Polsce.

Konieczna rezerwacja: anna.przybyl@uwm.edu.pl

5-7

Sala 263, Katedra Zoologii, ul. Oczapowskiego 5

15

Tak

15:00-20:00

W Królestwie Grzybów

Prowadzą: dr Ewa Sucharzewska, dr hab. Anna Biedunkiewicz, dr Elżbieta Ejdys, dr Dariusz Kubiak, mgr Patrycja Glinka, mgr Kamila Kulesza

Na wystawie będą przedstawione znane i mniej znane gatunki grzybów z różnych grup ekologicznych (fitopatogeny, saprotrofy, symbionty,) ze zwróceniem uwagi na grzyby trujące, toksynotwórcze, alergizujące, grzyby wykorzystywane w różnych gałęziach gospodarki człowieka itp. Na wystawie będzie można obserwować mikroskopowe cechy różnych gatunków grzybów uzyskanych na sztucznych podłożach.
Współwykonawcy - studenci z Koła Mykologów.

Konieczna rezerwacja: Katedra Mykologii tel. 89 523-42-95

bez ograniczeń

s.303 (III piętro), Katedra Mykologii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

15

Tak

 Quizy i konkursy


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

13:00-17:00

BIOlogic Escape

Prowadzi: mgr Angelika Gomolińska

To już kolejna odsłona cieszącego się ogromną popularnością Konkursu, który z sukcesem zaistniał zarówno podczas poprzednich edycji Nocy Biologów, jak i podczas 14. i 15. Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.
Tegoroczne wcielenie BIOlogic Escape szczególnie kieruję do grup, które nie zdołały zapisać się na poprzednie edycje.
Wzorowana słynnymi grami z gatunku Escape Room przygoda dla miłośników nowych doznań łączących naukę i zabawę. Na grupy czeka przygotowany pokój przyrodniczy o regulowanym poziomie trudności, z którego należy wyjść z jak najlepszym czasem (czas maksymalny to 45 minut na grupę).
Materiały przedstawione na miejscu pozwalają graczom intensywnie wczuć się w swoją rolę, zastosować już posiadaną wiedzę, nabyć nowe umiejętności; w tym także umiejętności pracy zespołowej, rozwijać logiczne i analityczne myślenie.

Główna zasada BIOlogic Escape polega na wejściu grupy do zamkniętego pomieszczenia, w którym przygotowany jest szereg zagadek i wskazówek (o tematyce biologicznej), prowadzących do uwolnienia z pokoju. W razie trudności grupa ma do dyspozycji koło ratunkowe u mistrza ceremonii.

Konieczna wcześniejsza rezerwacja: angelika.gomolinska@uwm.edu.pl

Informacja dotycząca godzin dla poszczególnych grup będzie podana w późniejszym terminie - mailowo po zgłoszeniu się na zajęcia.

12+

Sala 102, Katedra Botaniki i Ochrony Przyrody, Plac Łódzki 1

30

Tak

16:00-20:00

Tajemnica Moli Książkowych

Prowadzą: dr hab. Stanisław Czachorowski, prof. UWM oraz pracownicy Biblioteki Uniwersyteckiej

Gra terenowa, odszukiwanie moli książkowych, namalowanych na starych dachówkach oraz rozwiązywanie zagadek.

bez ograniczeń

Hol Collegium Biologiae (ul. Oczapowskiego 1A) oraz Biblioteka Uniwersytecka (ul. Oczapowskiego 12B)

150

Nie

 Laboratoria


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

08:30-10:00

Laboratorium genetyczne: izolacja DNA „metodą kuchenną”

Prowadzą: dr Piotr Androsiuk, mgr Justyna Koc

Zajęcia mają na celu przybliżenie informacji na temat materiału genetycznego i uświadomienie, że DNA jest wszędzie wokół nas. W trakcie zajęć przedstawiona zostanie działalność i wyposażenie laboratorium genetycznego. Zaprezentowane zostaną profesjonalne metody ekstrakcji kwasów nukleinowych z układów biologicznych. Ponadto przeprowadzona zostanie, we współudziale z uczestnikami, izolacja DNA w sposób możliwy do powtórzenia w warunkach domowych. Uczestnicy zajęć będą mieli również okazję samodzielnego przygotowania i przeprowadzenia rozdziału elektroforetycznego DNA w żelu agarozowym (podstawowej techniki wizualizacji kwasów nukleinowych).

Konieczna rezerwacja: piotr.androsiuk@uwm.edu.pl

10+

Sala 4 (parter), Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Plac Łódzki 3

15

Tak

10:45-12:15

Laboratorium genetyczne: izolacja DNA „metodą kuchenną”

Prowadzą: dr Piotr Androsiuk, mgr Justyna Koc

Zajęcia mają na celu przybliżenie informacji na temat materiału genetycznego i uświadomienie, że DNA jest wszędzie wokół nas. W trakcie zajęć przedstawiona zostanie działalność i wyposażenie laboratorium genetycznego. Zaprezentowane zostaną profesjonalne metody ekstrakcji kwasów nukleinowych z układów biologicznych. Ponadto przeprowadzona zostanie, we współudziale z uczestnikami, izolacja DNA w sposób możliwy do powtórzenia w warunkach domowych. Uczestnicy zajęć będą mieli również okazję samodzielnego przygotowania i przeprowadzenia rozdziału elektroforetycznego DNA w żelu agarozowym (podstawowej techniki wizualizacji kwasów nukleinowych).

Konieczna rezerwacja: piotr.androsiuk@uwm.edu.pl

10+

Sala 4 (parter), Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Plac Łódzki 3

15

Tak

11:00-13:00

W pracowni histologa

Prowadzi: dr Janusz Najdzion

Celem imprezy jest zapoznanie uczestników z procedurą histologiczną, według której można wykonać preparaty mikroskopowe techniką parafinową. W laboratorium histologicznym na przygotowanych stanowiskach uczestnicy będą pod kierunkiem pracowników wykonywać kolejne czynności związane z wykonaniem preparatu, m.in. przygotowanie szkiełek podstawowych, zatapianie materiału w bloczki parafinowe, krojenie bloczków na mikrotomie, naklejanie skrawków na szkiełka na łaźni wodnej, uwadnianie skrawków w szeregu alkoholowym i ich barwienie m.in. fioletem krezylowym wybarwiającym ciała komórek nerwowych, odwadnianie i prześwietlanie, zamknięcie preparatu, obserwacja pod mikroskopem.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523-43-01 lub m.domagalska@uwm.edu.pl

13-19

Sala 336 (III piętro), Katedra Anatomii Porównawczej, Plac Łódzki 3

10

Tak

13:00-14:30

Laboratorium genetyczne: izolacja DNA „metodą kuchenną”

Prowadzą: dr Piotr Androsiuk, mgr Justyna Koc

Zajęcia mają na celu przybliżenie informacji na temat materiału genetycznego i uświadomienie, że DNA jest wszędzie wokół nas. W trakcie zajęć przedstawiona zostanie działalność i wyposażenie laboratorium genetycznego. Zaprezentowane zostaną profesjonalne metody ekstrakcji kwasów nukleinowych z układów biologicznych. Ponadto przeprowadzona zostanie, we współudziale z uczestnikami, izolacja DNA w sposób możliwy do powtórzenia w warunkach domowych. Uczestnicy zajęć będą mieli również okazję samodzielnego przygotowania i przeprowadzenia rozdziału elektroforetycznego DNA w żelu agarozowym (podstawowej techniki wizualizacji kwasów nukleinowych).

Konieczna rezerwacja: piotr.androsiuk@uwm.edu.pl

10+

Sala 4 (parter), Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Plac Łódzki 3

15

Tak

17:45-19:15

Barwniki fotosyntetyczne

Prowadzą: dr hab. Anna Bochenek, mgr Monika Czermińska, mgr Klaudia Bojarowska

Izolacja i rozdział chromatograficzny barwników fotosyntetycznych

Konieczna rezerwacja: anna.bochenek@uwm.edu.pl

Liceum

Sala 120, Katedra Fizjologii, genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

16

Tak

19:15-20:45

Fotosynteza – najważniejszy proces dla życia na Ziemi

Prowadzą: dr hab. Anna Bochenek, mgr Monika Czermińska, mgr Klaudia Bojarowska

Wykazanie niezbędności światła i dwutlenku węgla dla fotosyntezy.

Konieczna rezerwacja: anna.bochenek@uwm.edu.pl

Liceum

Sala 120, Katedra Fizjologii, genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

16

Tak

 Warsztaty


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

10:00-11:00

Zwierzęta w biotechnologii

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

Naszym celem będzie zainteresowanie osób najmłodszych, które dopiero wkraczają na naukową ścieżkę. Podczas wykładu zatytułowanego „Zwierzęta w biotechnologii” dzieci dowiedzą się jak bardzo niektóre zwierzęta przysłużyły się badaniom prowadzonym w laboratorium. Okazuje się, bowiem, że zwykła muszka owocowa poleciała kiedyś w kosmos, a na plecach myszy wyhodowano ucho! Zaraz po krótkim wprowadzeniu, na dzieci czekać będzie szereg zadań i konkursów plastycznych, w których będą mogły puścić wodze fantazji i przedstawić, które ze zwierząt wykorzystywanych w biotechnologii podobało się im najbardziej oraz jak wyobrażają sobie DNA. Jak zwykle, na autorów najlepszych prac czekały będą nagrody.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra Kurzyńska, mgr Edyta Rytelewska, mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów oraz Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

3-8

Sala 224 (II piętro), Katedra Fizjologii Zwierząt, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

20

Tak

11:00-11:45

Świat pod mikroskopem

Prowadzi: dr Grzegorz Fiedorowicz

W czasie zajęć Uczestnicy samodzielnie będą przygotować preparaty mikroskopowe i oglądać je pod mikroskopem świetlnym. Zobaczymy jak wyglądają komórki roślin i grzybów. Uczestnicy zobaczą jak wyglądają m. in. aparaty szparkowe u trzykrotki, komórki wydzielnicze u pelargonii, włoski u oliwnika czy dziewanny, ziarna skrobia u różnych gatunków roślin (np. ziemniaka, ryżu, kukurydzy, wilczomleczu). Zainteresowani będą mogli obejrzeć ziarna pyłku różnych roślin (sosna, leszczyna, lilia, cis, itp.). Uczestnicy będą mogli przygotować preparaty z zarodników grzybów rosnących w Kortowie. Dowiemy się czym jest „rdza” występująca na roślinach. Chętni będą mogli zobaczyć pod mikroskopem jak wygląda „kwiat paproci”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

12+

Pracownia mikroskopowa, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

6

Tak

11:00-11:45

Mały Eksperymentator

Prowadzą: dr Anna Nynca, dr Sylwia Świgońska, dr Agnieszka Sadowska, mgr Karina Orłowska, mgr Monika Jabłońska, mgr Tomasz Molcan

Czy wiesz jak uzyskać kostkę czekolady gratis? Czy chcesz zobaczyć jak można zgasić świeczkę dwutlenkiem węgla? Czy wiesz co stanie się z balonem wypełnionym powietrzem gdy zrobimy mu prysznic z ciekłego azotu? Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się podczas warsztatów „Mały Eksperymentator”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

6-8

Pracownia dydaktyczna, s. 03/04, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

24

Tak

11:00-11:45

Warsztat badawczy biologa XXI wieku

Prowadzi: mgr Marek Piłat

Uczestnicy warsztatów będą mogli zapoznać się z nowoczesnymi metodami mikroskopowymi wykorzystywanymi przez biologów do poznawania tajników przyrody. Zapoznają się z budową i zasadą funkcjonowania transmisyjnego mikroskopu elektronowego. Uczestnicy zobaczą jak przygotowuje się materiał badawczy na ultramikrotomie. Następnie przeprowadzą obserwacje przygotowanych wcześniej skrawków materiału biologicznego w mikroskopie elektronowym.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

Liceum

Pracownia mikroskopowa, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

8

Tak

11:15-12:15

Zwierzęta w biotechnologii

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

Naszym celem będzie zainteresowanie osób najmłodszych, które dopiero wkraczają na naukową ścieżkę. Podczas wykładu zatytułowanego „Zwierzęta w biotechnologii” dzieci dowiedzą się jak bardzo niektóre zwierzęta przysłużyły się badaniom prowadzonym w laboratorium. Okazuje się, bowiem, że zwykła muszka owocowa poleciała kiedyś w kosmos, a na plecach myszy wyhodowano ucho! Zaraz po krótkim wprowadzeniu, na dzieci czekać będzie szereg zadań i konkursów plastycznych, w których będą mogły puścić wodze fantazji i przedstawić, które ze zwierząt wykorzystywanych w biotechnologii podobało się im najbardziej oraz jak wyobrażają sobie DNA. Jak zwykle, na autorów najlepszych prac czekały będą nagrody.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra Kurzyńska, mgr Edyta Rytelewska, mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów oraz Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

3-8

Sala 224 (II piętro), Katedra Fizjologii Zwierząt, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

20

Tak

11:45-13:15

Jak to działa? – tajniki organizmu zwierzęcego na wesoło

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

W trakcie zajęć będą przeprowadzane eksperymenty wyjaśniające funkcjonowanie narządów zmysłów, układu krwionośnego oraz ruchowego.

Tematy:. Czy te oczy mogą kłamać?- iluzje optyczne.
2. Czy wiesz co jesz?- poznajmy smaki i zapachy?
3. Sprawdź czy potrafisz?-Możliwości ciała.
4. Jak głęboko oddychasz? – wariacje z akwarium.
5. Co za emocje?- czyli jak na nasze ciało wpływają gry komputerowe?
6. Świecący wulkan.
7. Zwariowane mleko.
8. Skaczące jajko.
9. Sprawdź jak działa twój zmysł dotyku.
10. Daktyloskopia- poznaj tajemnice linii papilarnych.
11. Lawalampa i inne.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra, Kurzyńska, mgr Wioleta Czelejewska, mgr Karol Szeszko, mgr Katarzyna Karwowska, mgr Kamil Dobrzyń, mgr Edyta Rytelewska
mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Hubert Buchowski, mgr Ewa Waszkiewicz, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów; Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”; Studenckie Koło Naukowe Krymininalistyki

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

9+

Sala P13 (niski parter), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

25

Tak

12:00-12:45

Świat pod mikroskopem

Prowadzi: dr Grzegorz Fiedorowicz

W czasie zajęć Uczestnicy samodzielnie będą przygotować preparaty mikroskopowe i oglądać je pod mikroskopem świetlnym. Zobaczymy jak wyglądają komórki roślin i grzybów. Uczestnicy zobaczą jak wyglądają m. in. aparaty szparkowe u trzykrotki, komórki wydzielnicze u pelargonii, włoski u oliwnika czy dziewanny, ziarna skrobia u różnych gatunków roślin (np. ziemniaka, ryżu, kukurydzy, wilczomleczu). Zainteresowani będą mogli obejrzeć ziarna pyłku różnych roślin (sosna, leszczyna, lilia, cis, itp.). Uczestnicy będą mogli przygotować preparaty z zarodników grzybów rosnących w Kortowie. Dowiemy się czym jest „rdza” występująca na roślinach. Chętni będą mogli zobaczyć pod mikroskopem jak wygląda „kwiat paproci”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

12+

Pracownia mikroskopowa, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

6

Tak

12:00-12:45

Warsztat badawczy biologa XXI wieku

Prowadzi: mgr Marek Piłat

Uczestnicy warsztatów będą mogli zapoznać się z nowoczesnymi metodami mikroskopowymi wykorzystywanymi przez biologów do poznawania tajników przyrody. Zapoznają się z budową i zasadą funkcjonowania transmisyjnego mikroskopu elektronowego. Uczestnicy zobaczą jak przygotowuje się materiał badawczy na ultramikrotomie. Następnie przeprowadzą obserwacje przygotowanych wcześniej skrawków materiału biologicznego w mikroskopie elektronowym.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

Liceum

Pracownia mikroskopowa, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

8

Tak

12:00-12:45

Fascynujące świat pijawek

Prowadzi: dr Iwona Jeleń

Słuchacze będą mieli okazje poznać różnorodność świata pijawek ( na przykładzie naszych krajowych gatunków), który większości osób kojarzy się tylko z krwiopijną pijawką lekarską. Omówiona zostanie między innymi ich budowa, biologia. Forma zajęć: warsztaty, pokaz

Konieczna rezerwacja: iwona.jelen@uwm.edu.pl

8-12

Sala 265, Katedra Zoologii, ul. Oczapowskiego 5

25

Tak

12:30-13:15

Mały Eksperymentator

Prowadzą: dr Anna Nynca, dr Sylwia Świgońska, dr Agnieszka Sadowska, mgr Karina Orłowska, mgr Monika Jabłońska, mgr Tomasz Molcan

Czy wiesz jak uzyskać kostkę czekolady gratis? Czy chcesz zobaczyć jak można zgasić świeczkę dwutlenkiem węgla? Czy wiesz co stanie się z balonem wypełnionym powietrzem gdy zrobimy mu prysznic z ciekłego azotu? Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się podczas warsztatów „Mały Eksperymentator”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

6-8

Pracownia dydaktyczna, s. 03/04, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

24

Tak

13:00-14:00

Neurony – istoty o wielu twarzach

Prowadzą: dr Maciej Równiak, dr Krystyna Bogus-Nowakowska

Celem warsztatów jest zapoznanie uczestników z podstawowymi technikami barwienia tkanki nerwowej oraz ich zastosowaniem w badaniach naukowych.
Uczestnicy poznają różne metody stosowane w pracowni immunohistochemicznej i histologicznej. Metody te pozwalają na:
• poznanie budowy wewnętrznej perykarionu
• poznanie morfologii całego neuronu
• wykrycie substancji biologicznie czynnych (neurotransmiterów, neurmodulatorów)
Uczestnicy przeprowadzą obserwacje preparatów pod mikroskopem epifluorescencyjnym i świetlnym w celu porównania cech charakterystycznych komórki nerwowej.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523-43-01 lub m.domagalska@uwm.edu.pl

13-19

Sala 334 (III piętro), Katedra Anatomii Porównawczej, Plac Łódzki 3

12

Tak

13:15-14:00

Czy pasożyty zawsze szkodzą?

Prowadzą: dr hab. Janina Dziekońska-Rynko, prof. UWM; mgr Martyna Rydzewska

Poznanie najważniejszych pasożytów człowieka, cykli rozwojowych i patogeniczności. Pasożyty, których obecność może być wykorzystywana do leczeniu chorób autoimmunologicznych.

Konieczna rezerwacja: jdr@uwm.edu.pl

13+

Sala 265, Katedra Zoologii, ul. Oczapowskiego 5

25

Tak

13:30-14:15

Mały Eksperymentator

Prowadzą: dr Anna Nynca, dr Sylwia Świgońska, dr Agnieszka Sadowska, mgr Karina Orłowska, mgr Monika Jabłońska, mgr Tomasz Molcan

Czy wiesz jak uzyskać kostkę czekolady gratis? Czy chcesz zobaczyć jak można zgasić świeczkę dwutlenkiem węgla? Czy wiesz co stanie się z balonem wypełnionym powietrzem gdy zrobimy mu prysznic z ciekłego azotu? Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się podczas warsztatów „Mały Eksperymentator”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

6-8

Pracownia dydaktyczna, s. 03/04, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

24

Tak

13:30-15:00

Jak to działa? – tajniki organizmu zwierzęcego na wesoło

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

W trakcie zajęć będą przeprowadzane eksperymenty wyjaśniające funkcjonowanie narządów zmysłów, układu krwionośnego oraz ruchowego.

Tematy:. Czy te oczy mogą kłamać?- iluzje optyczne.
2. Czy wiesz co jesz?- poznajmy smaki i zapachy?
3. Sprawdź czy potrafisz?-Możliwości ciała.
4. Jak głęboko oddychasz? – wariacje z akwarium.
5. Co za emocje?- czyli jak na nasze ciało wpływają gry komputerowe?
6. Świecący wulkan.
7. Zwariowane mleko.
8. Skaczące jajko.
9. Sprawdź jak działa twój zmysł dotyku.
10. Daktyloskopia- poznaj tajemnice linii papilarnych.
11. Lawalampa i inne.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra, Kurzyńska, mgr Wioleta Czelejewska, mgr Karol Szeszko, mgr Katarzyna Karwowska, mgr Kamil Dobrzyń, mgr Edyta Rytelewska
mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Hubert Buchowski, mgr Ewa Waszkiewicz, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów; Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”; Studenckie Koło Naukowe Krymininalistyki

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

9+

Sala P13 (niski parter), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

25

Tak

14:30-15:30

Budowa wewnętrzna owada – sekcja karaczana

Prowadzą: dr Dorota. Juchno, mgr Małgorzata Tanajewska

Zapoznanie się z budową wewnętrzną owada na podstawie wykonanej własnoręcznie sekcji karaczana pochodzącego z własnej hodowli. Uczestnicy poznają w jaki sposób dokonuje się prawidłowej sekcji owada przy pomocy narzędzi preparacyjnych i mikroskopu. Będą mogli przeanalizować układy wewnętrzne: oddechowy (tchawki), pokarmowy, wydalniczy, nerwowy i krwionośny (serce).

Konieczna rezerwacja: dorota.juchno@uwm.edu.pl

13+

Sala 265, Katedra Zoologii, ul. Oczapowskiego 5

12

Tak

15:00-16:30

Tajemniczy świat mikroorganizmów

Prowadzą: Opiekun: dr Dorota Górniak; Autorzy: Martyna Buta, Jakub Hubeny, Jakub Kowalik

Celem warsztatów jest przybliżenie podstawowych informacji o niewidocznych gołym okiem i najliczniej występujących mieszkańcach Ziemi. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać doświadczenia mikrobiologiczne i zapoznać się z tajnikami pracy mikrobiologa. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, dlaczego trudno wyobrazić sobie świat bez udziału bakterii, jakie jest ich znaczenie w medycynie i środowisku oraz czy wszystkie mikroorganizmy są niebezpieczne. W ramach warsztatów zaplanowano: • wykonanie preparatu mikrobiologicznego, • obserwację bakterii przy wykorzystaniu mikroskopu świetlnego, • poznanie podstawowych metod hodowli i rozpoznawania mikroorganizmów.

Konieczna rezerwacja: Jakub Hubeny 512-925-907 jakub.hubeny@gmail.com

13-19

Sala 202, Katedra Mikrobiologii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

15:00-16:00

Jak zidentyfikować mutację genetyczną? Elektroforeza w żelu agarozowym.

Prowadzi: dr Anna Cieślińska

Jednym ze sposobów identyfikacji mutacji genetycznej jest wykonanie elektroforezy agarozowej badanych prób w obecności znanego markera genetycznego. Uczniowie będą mieli okazję samodzielnie nałożyć próby na żel, a następnie śledzić ich rozdział oraz zidentyfikować dany genotyp.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523 36 67

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

15:00-16:00

Rozdział chromatograficzny różnych związków

Prowadzi: dr Bartosz Nitkiewicz

Chromatografia cienkowarstwowa pozwala na rozdzielenie związków z danej mieszaniny.
W ten sposób można zidentyfikować np. różne frakcje tłuszczów, aminokwasy czy cukry, a także sprawdzić, z jakich barwników składa się atrament. Uczniowie będą mogli samodzielnie wykonać dany rozdział chromatograficzny.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523 36 67

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

15:00-16:00

Co wiemy o flawonoidach?

Prowadzi: dr Regina Frączek

Flawonoidy to naturalne związki roślinne, czyli fitozwiązki. Narastające zainteresowanie tą grupą substancji wykazujących liczne właściwości biologiczne, związane jest z ich bardzo szerokim spektrum działania. Flawonoidy zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo wykazują działanie przeciwutleniające/antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwnowotworowe, detoksykujące, moczopędne, antyagregacyjne oraz inne.
Aktywność biologiczna flawonoidów rozpościera szerokie perspektywy ich zastosowania zarówno jako ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie ludowej, jak i naturalnych leków w terapii różnych chorób. Powszechność występowania flawonoidów w świecie roślin, a także obecność w spożywanej diecie warzyw i owoców, umacnia ich pozycję jako związków mających duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
W ramach warsztatów przeprowadzona zostanie ekstrakcja flawonoidów z surowców roślinnych oraz rozdział techniką TLC i wizualizacja otrzymanych efektów.

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Nie

15:15-16:00

Świat w skali mikro

Prowadzą: dr Katarzyna Głowacka, dr Wioletta Pluskota, dr inż. Sylwia Okorska

Warsztaty z mikroskopowania. Uczestnicy przynoszą materiał, z którego samodzielnie wykonują preparat i oglądają go z wykorzystaniem mikroskopu świetlnego.

Konieczna rezerwacja: katarzyna.glowacka@uwm.edu.pl

12+

Sala 118, Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

12

Tak

15:45-17:15

Jak to działa? – tajniki organizmu zwierzęcego na wesoło

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

W trakcie zajęć będą przeprowadzane eksperymenty wyjaśniające funkcjonowanie narządów zmysłów, układu krwionośnego oraz ruchowego.

Tematy:. Czy te oczy mogą kłamać?- iluzje optyczne.
2. Czy wiesz co jesz?- poznajmy smaki i zapachy?
3. Sprawdź czy potrafisz?-Możliwości ciała.
4. Jak głęboko oddychasz? – wariacje z akwarium.
5. Co za emocje?- czyli jak na nasze ciało wpływają gry komputerowe?
6. Świecący wulkan.
7. Zwariowane mleko.
8. Skaczące jajko.
9. Sprawdź jak działa twój zmysł dotyku.
10. Daktyloskopia- poznaj tajemnice linii papilarnych.
11. Lawalampa i inne.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra, Kurzyńska, mgr Wioleta Czelejewska, mgr Karol Szeszko, mgr Katarzyna Karwowska, mgr Kamil Dobrzyń, mgr Edyta Rytelewska
mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Hubert Buchowski, mgr Ewa Waszkiewicz, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów; Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”; Studenckie Koło Naukowe Krymininalistyki

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

9+

Sala P13 (niski parter), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

25

Tak

16:00-16:45

Świat pod mikroskopem

Prowadzą: dr Grzegorz Fiedorowicz, mgr Tomasz Molcan

W czasie zajęć Uczestnicy samodzielnie będą przygotować preparaty mikroskopowe i oglądać je pod mikroskopem świetlnym. Zobaczymy jak wyglądają komórki roślin i grzybów. Uczestnicy zobaczą jak wyglądają m. in. aparaty szparkowe u trzykrotki, komórki wydzielnicze u pelargonii, włoski u oliwnika czy dziewanny, ziarna skrobia u różnych gatunków roślin (np. ziemniaka, ryżu, kukurydzy, wilczomleczu). Zainteresowani będą mogli obejrzeć ziarna pyłku różnych roślin (sosna, leszczyna, lilia, cis, itp.). Uczestnicy będą mogli przygotować preparaty z zarodników grzybów rosnących w Kortowie. Dowiemy się czym jest „rdza” występująca na roślinach. Chętni będą mogli zobaczyć pod mikroskopem jak wygląda „kwiat paproci”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

12+

Pracownia mikroskopowa, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

6

Tak

16:00-16:45

Świat w skali mikro

Prowadzą: dr Katarzyna Głowacka, dr Wioletta Pluskota, dr inż. Sylwia Okorska

Warsztaty z mikroskopowania. Uczestnicy przynoszą materiał, z którego samodzielnie wykonują preparat i oglądają go z wykorzystaniem mikroskopu świetlnego.

Konieczna rezerwacja: katarzyna.glowacka@uwm.edu.pl

12+

Sala 118, Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

12

Tak

16:00-17:00

Zwierzęta w biotechnologii

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

Naszym celem będzie zainteresowanie osób najmłodszych, które dopiero wkraczają na naukową ścieżkę. Podczas wykładu zatytułowanego „Zwierzęta w biotechnologii” dzieci dowiedzą się jak bardzo niektóre zwierzęta przysłużyły się badaniom prowadzonym w laboratorium. Okazuje się, bowiem, że zwykła muszka owocowa poleciała kiedyś w kosmos, a na plecach myszy wyhodowano ucho! Zaraz po krótkim wprowadzeniu, na dzieci czekać będzie szereg zadań i konkursów plastycznych, w których będą mogły puścić wodze fantazji i przedstawić, które ze zwierząt wykorzystywanych w biotechnologii podobało się im najbardziej oraz jak wyobrażają sobie DNA. Jak zwykle, na autorów najlepszych prac czekały będą nagrody.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra Kurzyńska, mgr Edyta Rytelewska, mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów oraz Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

3-8

Sala 224 (II piętro), Katedra Fizjologii Zwierząt, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

20

Tak

16:00-16:45

Analiza widmowa hemoglobiny i jej pochodnych

Prowadzą: prof. dr hab. Beata Jarmołowska, dr Stanisław Krawczuk

Hemoglobina pełni w organizmie niezwykle istotną funkcję w organizmie. Dojrzałe erytrocyty pozbawione są możliwości naprawy swoich białek. Pod wpływem różnych czynników hemoglobina ulega modyfikacjom. Naturalny proces ciągłej wymiany krwinek sprawia, że uszkodzenia hemoglobiny są utrzymywane na bezpiecznym poziomie. W przypadku niektórych schorzeń lub zatruć dochodzi do nadmiernej kumulacji różnych pochodnych tego białka. Badanie hemoglobiny ma dużą wartość diagnostyczną w przypadku np. cukrzycy lub w analizach kryminalistycznych.
Chcielibyśmy zaproponować państwu analizę widm spektralnych w zakresie światła widzialnego, różnych pochodnych hemoglobiny.

Konieczna rezerwacja: stanislaw.krawczuk@uwm.edu.pl

Liceum

Sala 324(III piętro), Katedra Biochemii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

16:00-17:00

E-barwniki

Prowadzą: dr Angelika Król, dr Edyta Sienkiewicz-Szłapka

Stosowanie wszelkich dodatków do żywności regulują odpowiednie przepisy. Wszystkie te substancje muszą być sprawdzone pod względem bezpieczeństwa, skuteczności i potrzeby ich stosowania. Jeżeli substancja dodatkowa została zaaprobowana przez wszystkie kraje Wspólnoty Europejskiej, nadaje się jej kolejny numer obok litery E. Symbol ten musi pojawić się na opakowaniu produktu. Zarówno proces produkcji, jak i magazynowanie mogą przyczynić się do utraty przez niektóre produkty ich naturalnej barwy, walorów smakowych lub też cech jakościowych. Ze względu na to, że konsumenci przy wyborze produktów często kierują się ich wyglądem to producenci dokładają wszelkich starań o atrakcyjne zabarwienie swoich produktów. Na przykład groszek z puszki powinien mieć szczególny odcień zieleni określany jako „barwa zielonego groszku”, tymczasem konserwowany groszek bez dodatku barwnika byłby nieapetycznie szary. Obecnie stosowane barwniki uważa się za bezpieczne dla zdrowia konsumenta, jednak kilka używanych wcześniej barwników smołowych uznano za rakotwórcze. W Polsce do barwienia masła dopuszcza się β-karoten syntetyczny lub naturalny (E 160). Barwione są również soki owocowe, napoje, dżemy, ciasta i cukierki. Najpowszechniej stosowane na świecie barwniki to: żółcień kwasowa (E 102), żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa, betanina (E 162), karmel (E 150). W naszym kraju aktualnie obowiązujące normy dopuszczają użycie następujących barwników naturalnych: karoten, szafran, orlean-annato, kurkum, koszenila, czerwień koszenilowa, chlorofil, indygo, karmel oraz 6 podstawowych barwników organicznych otrzymywanych z półproduktów pochodzących z przeróbki smoły pogazowej i ropy naftowej: tetrazyna, żółcień pomarańczowa, amarant, koksyna nowa, czerń brylantowa GN, indygotyna. Szczegółowy wykaz substancji dodatkowych (dozwolonych substancji dodatkowych), które mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności, w tym w aromatach, zgodnie z ich funkcjami technologicznymi, oraz szczegółowe warunki ich stosowania, w tym rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane, oraz ich dopuszczalne maksymalne poziomy został zamieszczony w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję zapoznać się z najczęściej stosowanymi barwnikami wykorzystywanymi przez producentów do „koloryzowania” słodyczy. Dodatkowo uczestnicy zajęć będą mogli wykonać rozdział barwników metodą chromatografii cienkowarstwowej (TLC).

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Nie

16:30-17:30

Zrób krem z sukulenta - warsztaty z robienia kosmetyków naturalnych

Prowadzą: mgr inż. Teresa Jagielska, dr inż. Anna Źróbek-Sokolnik

W szklarniowej kolekcji sukulentów znajduje się kilka gatunków z rodzaju aloes. Od dawna znane są lecznicze i regenerujące działanie soku z aloesu na skórę, dzięki zawartości związków o dużej aktywności biologicznej. Właśnie tego soku użyjemy do otrzymania naturalnego kremu, który każdy może sam zrobić w domu. Innymi sukulentami o właściwościach leczniczych są żyworódki, które należą do rodziny gruboszowatych. Szczególne właściwości jeżeli chodzi o stosowanie na skórę posiada żyworódka pierzasta i również tej rośliny użyjemy do sporządzenia regenerującej maści.
Warsztaty przygotowane przez pracowników Katedry Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin oraz Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody.

Konieczna rezerwacja: tel. 515232560

10+

Szklarnia WBiB, ul. Heweliusza 22

12

Tak

16:30-17:30

Jak zidentyfikować mutację genetyczną? Elektroforeza w żelu agarozowym.

Prowadzi: dr Anna Cieślińska

Jednym ze sposobów identyfikacji mutacji genetycznej jest wykonanie elektroforezy agarozowej badanych prób w obecności znanego markera genetycznego. Uczniowie będą mieli okazję samodzielnie nałożyć próby na żel, a następnie śledzić ich rozdział oraz zidentyfikować dany genotyp.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523 36 67

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

16:30-17:30

Rozdział chromatograficzny różnych związków

Prowadzi: dr Bartosz Nitkiewicz

Chromatografia cienkowarstwowa pozwala na rozdzielenie związków z danej mieszaniny.
W ten sposób można zidentyfikować np. różne frakcje tłuszczów, aminokwasy czy cukry, a także sprawdzić, z jakich barwników składa się atrament. Uczniowie będą mogli samodzielnie wykonać dany rozdział chromatograficzny.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523 36 67

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

16:45-17:30

Świat w skali mikro

Prowadzą: dr Katarzyna Głowacka, dr Wioletta Pluskota, dr inż. Sylwia Okorska

Warsztaty z mikroskopowania. Uczestnicy przynoszą materiał, z którego samodzielnie wykonują preparat i oglądają go z wykorzystaniem mikroskopu świetlnego.

Konieczna rezerwacja: katarzyna.glowacka@uwm.edu.pl

12+

Sala 118, Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

12

Tak

17:00-17:45

Świat pod mikroskopem

Prowadzą: dr Grzegorz Fiedorowicz, mgr Tomasz Molcan

W czasie zajęć Uczestnicy samodzielnie będą przygotować preparaty mikroskopowe i oglądać je pod mikroskopem świetlnym. Zobaczymy jak wyglądają komórki roślin i grzybów. Uczestnicy zobaczą jak wyglądają m. in. aparaty szparkowe u trzykrotki, komórki wydzielnicze u pelargonii, włoski u oliwnika czy dziewanny, ziarna skrobia u różnych gatunków roślin (np. ziemniaka, ryżu, kukurydzy, wilczomleczu). Zainteresowani będą mogli obejrzeć ziarna pyłku różnych roślin (sosna, leszczyna, lilia, cis, itp.). Uczestnicy będą mogli przygotować preparaty z zarodników grzybów rosnących w Kortowie. Dowiemy się czym jest „rdza” występująca na roślinach. Chętni będą mogli zobaczyć pod mikroskopem jak wygląda „kwiat paproci”.

Konieczna rezerwacja: ldm@uwm.edu.pl

12+

Pracownia mikroskopowa, Laboratorium Diagnostyki Molekularnej, ul. Prawocheńskiego 5

6

Tak

17:00-17:30

Sposoby pozyskiwania i konserwowania owadów

Prowadzi: mgr Krzysztof Lewandowski

Jak pozyskuje się owady do zbiorów dydaktycznych i naukowych. Przyrządy do poławiania owadów. Sposoby ich przechowywania. Rozpinanie owadów do celów dydaktycznych i muzealnych.

12+

Sala 308 (III piętro), Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Plac Łódzki 3

5

Nie

17:00-18:30

Tajemniczy świat mikroorganizmów

Prowadzą: Opiekun: dr Dorota Górniak; Autorzy: Martyna Buta, Jakub Hubeny, Jakub Kowalik

Celem warsztatów jest przybliżenie podstawowych informacji o niewidocznych gołym okiem i najliczniej występujących mieszkańcach Ziemi. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać doświadczenia mikrobiologiczne i zapoznać się z tajnikami pracy mikrobiologa. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, dlaczego trudno wyobrazić sobie świat bez udziału bakterii, jakie jest ich znaczenie w medycynie i środowisku oraz czy wszystkie mikroorganizmy są niebezpieczne. W ramach warsztatów zaplanowano: • wykonanie preparatu mikrobiologicznego, • obserwację bakterii przy wykorzystaniu mikroskopu świetlnego, • poznanie podstawowych metod hodowli i rozpoznawania mikroorganizmów.

Konieczna rezerwacja: Jakub Hubeny 512-925-907 jakub.hubeny@gmail.com

13-19

Sala 202, Katedra Mikrobiologii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

17:00-17:45

Analiza widmowa hemoglobiny i jej pochodnych

Prowadzą: prof. dr hab. Beata Jarmołowska, dr Stanisław Krawczuk

Hemoglobina pełni w organizmie niezwykle istotną funkcję w organizmie. Dojrzałe erytrocyty pozbawione są możliwości naprawy swoich białek. Pod wpływem różnych czynników hemoglobina ulega modyfikacjom. Naturalny proces ciągłej wymiany krwinek sprawia, że uszkodzenia hemoglobiny są utrzymywane na bezpiecznym poziomie. W przypadku niektórych schorzeń lub zatruć dochodzi do nadmiernej kumulacji różnych pochodnych tego białka. Badanie hemoglobiny ma dużą wartość diagnostyczną w przypadku np. cukrzycy lub w analizach kryminalistycznych.
Chcielibyśmy zaproponować państwu analizę widm spektralnych w zakresie światła widzialnego, różnych pochodnych hemoglobiny.

Konieczna rezerwacja: stanislaw.krawczuk@uwm.edu.pl

Liceum

Sala 324(III piętro), Katedra Biochemii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

17:00-18:00

Co wiemy o flawonoidach?

Prowadzi: dr Regina Frączek

Flawonoidy to naturalne związki roślinne, czyli fitozwiązki. Narastające zainteresowanie tą grupą substancji wykazujących liczne właściwości biologiczne, związane jest z ich bardzo szerokim spektrum działania. Flawonoidy zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo wykazują działanie przeciwutleniające/antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwnowotworowe, detoksykujące, moczopędne, antyagregacyjne oraz inne.
Aktywność biologiczna flawonoidów rozpościera szerokie perspektywy ich zastosowania zarówno jako ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie ludowej, jak i naturalnych leków w terapii różnych chorób. Powszechność występowania flawonoidów w świecie roślin, a także obecność w spożywanej diecie warzyw i owoców, umacnia ich pozycję jako związków mających duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
W ramach warsztatów przeprowadzona zostanie ekstrakcja flawonoidów z surowców roślinnych oraz rozdział techniką TLC i wizualizacja otrzymanych efektów.

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Nie

17:30-18:15

Świat w skali mikro

Prowadzą: dr Katarzyna Głowacka, dr Wioletta Pluskota, dr inż. Sylwia Okorska

Warsztaty z mikroskopowania. Uczestnicy przynoszą materiał, z którego samodzielnie wykonują preparat i oglądają go z wykorzystaniem mikroskopu świetlnego.

Konieczna rezerwacja: katarzyna.glowacka@uwm.edu.p

12+

Sala 118, Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

12

Tak

17:30-18:00

Sposoby pozyskiwania i konserwowania owadów

Prowadzi: mgr Krzysztof Lewandowski

Jak pozyskuje się owady do zbiorów dydaktycznych i naukowych. Przyrządy do poławiania owadów. Sposoby ich przechowywania. Rozpinanie owadów do celów dydaktycznych i muzealnych.

12+

Sala 308 (III piętro), Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Plac Łódzki 3

5

Nie

17:30-19:00

Jak to działa? – tajniki organizmu zwierzęcego na wesoło

Prowadzą: Opiekunowie naukowi: dr hab. Nina Smolińska, prof. UWM, dr Grzegorz Panasiewicz

W trakcie zajęć będą przeprowadzane eksperymenty wyjaśniające funkcjonowanie narządów zmysłów, układu krwionośnego oraz ruchowego.

Tematy:. Czy te oczy mogą kłamać?- iluzje optyczne.
2. Czy wiesz co jesz?- poznajmy smaki i zapachy?
3. Sprawdź czy potrafisz?-Możliwości ciała.
4. Jak głęboko oddychasz? – wariacje z akwarium.
5. Co za emocje?- czyli jak na nasze ciało wpływają gry komputerowe?
6. Świecący wulkan.
7. Zwariowane mleko.
8. Skaczące jajko.
9. Sprawdź jak działa twój zmysł dotyku.
10. Daktyloskopia- poznaj tajemnice linii papilarnych.
11. Lawalampa i inne.

Wykonawcy:
dr Marta Kieżun, mgr Aleksandra, Kurzyńska, mgr Wioleta Czelejewska, mgr Karol Szeszko, mgr Katarzyna Karwowska, mgr Kamil Dobrzyń, mgr Edyta Rytelewska
mgr Katarzyna Kisielewska, mgr Hubert Buchowski, mgr Ewa Waszkiewicz, mgr Marlena Gudelska, mgr Anna Szydłowska;
Koło Naukowe Biotechnologów; Koło Naukowe Biologii Medycznej „Exon”; Studenckie Koło Naukowe Krymininalistyki

Konieczność rezerwacji: tel. 89 523 32 01

9+

Sala P13 (niski parter), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

25

Tak

18:00-18:30

Sposoby pozyskiwania i konserwowania owadów

Prowadzi: mgr Krzysztof Lewandowski

Jak pozyskuje się owady do zbiorów dydaktycznych i naukowych. Przyrządy do poławiania owadów. Sposoby ich przechowywania. Rozpinanie owadów do celów dydaktycznych i muzealnych.

12+

Sala 308 (III piętro), Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Plac Łódzki 3

5

Nie

18:00-19:00

Zrób krem z sukulenta - warsztaty z robienia kosmetyków naturalnych

Prowadzą: mgr inż. Teresa Jagielska, dr inż. Anna Źróbek-Sokolnik

W szklarniowej kolekcji sukulentów znajduje się kilka gatunków z rodzaju aloes. Od dawna znane są lecznicze i regenerujące działanie soku z aloesu na skórę, dzięki zawartości związków o dużej aktywności biologicznej. Właśnie tego soku użyjemy do otrzymania naturalnego kremu, który każdy może sam zrobić w domu. Innymi sukulentami o właściwościach leczniczych są żyworódki, które należą do rodziny gruboszowatych. Szczególne właściwości jeżeli chodzi o stosowanie na skórę posiada żyworódka pierzasta i również tej rośliny użyjemy do sporządzenia regenerującej maści.
Warsztaty przygotowane przez pracowników Katedry Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin oraz Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody.

Konieczna rezerwacja: tel. 515232560

10+

Szklarnia WBiB, ul. Heweliusza 22

12

Tak

18:00-19:00

Jak zidentyfikować mutację genetyczną? Elektroforeza w żelu agarozowym.

Prowadzi: dr Anna Cieślińska

Jednym ze sposobów identyfikacji mutacji genetycznej jest wykonanie elektroforezy agarozowej badanych prób w obecności znanego markera genetycznego. Uczniowie będą mieli okazję samodzielnie nałożyć próby na żel, a następnie śledzić ich rozdział oraz zidentyfikować dany genotyp.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523 36 67

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

18:00-19:00

Rozdział chromatograficzny różnych związków

Prowadzi: dr Bartosz Nitkiewicz

Chromatografia cienkowarstwowa pozwala na rozdzielenie związków z danej mieszaniny.
W ten sposób można zidentyfikować np. różne frakcje tłuszczów, aminokwasy czy cukry, a także sprawdzić, z jakich barwników składa się atrament. Uczniowie będą mogli samodzielnie wykonać dany rozdział chromatograficzny.

Konieczna rezerwacja: tel. 89 523 36 67

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

18:00-19:00

E-barwniki

Prowadzą: dr Angelika Król, dr Edyta Sienkiewicz-Szłapka

Stosowanie wszelkich dodatków do żywności regulują odpowiednie przepisy. Wszystkie te substancje muszą być sprawdzone pod względem bezpieczeństwa, skuteczności i potrzeby ich stosowania. Jeżeli substancja dodatkowa została zaaprobowana przez wszystkie kraje Wspólnoty Europejskiej, nadaje się jej kolejny numer obok litery E. Symbol ten musi pojawić się na opakowaniu produktu. Zarówno proces produkcji, jak i magazynowanie mogą przyczynić się do utraty przez niektóre produkty ich naturalnej barwy, walorów smakowych lub też cech jakościowych. Ze względu na to, że konsumenci przy wyborze produktów często kierują się ich wyglądem to producenci dokładają wszelkich starań o atrakcyjne zabarwienie swoich produktów. Na przykład groszek z puszki powinien mieć szczególny odcień zieleni określany jako „barwa zielonego groszku”, tymczasem konserwowany groszek bez dodatku barwnika byłby nieapetycznie szary. Obecnie stosowane barwniki uważa się za bezpieczne dla zdrowia konsumenta, jednak kilka używanych wcześniej barwników smołowych uznano za rakotwórcze. W Polsce do barwienia masła dopuszcza się β-karoten syntetyczny lub naturalny (E 160). Barwione są również soki owocowe, napoje, dżemy, ciasta i cukierki. Najpowszechniej stosowane na świecie barwniki to: żółcień kwasowa (E 102), żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa, betanina (E 162), karmel (E 150). W naszym kraju aktualnie obowiązujące normy dopuszczają użycie następujących barwników naturalnych: karoten, szafran, orlean-annato, kurkum, koszenila, czerwień koszenilowa, chlorofil, indygo, karmel oraz 6 podstawowych barwników organicznych otrzymywanych z półproduktów pochodzących z przeróbki smoły pogazowej i ropy naftowej: tetrazyna, żółcień pomarańczowa, amarant, koksyna nowa, czerń brylantowa GN, indygotyna. Szczegółowy wykaz substancji dodatkowych (dozwolonych substancji dodatkowych), które mogą być wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności, w tym w aromatach, zgodnie z ich funkcjami technologicznymi, oraz szczegółowe warunki ich stosowania, w tym rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane, oraz ich dopuszczalne maksymalne poziomy został zamieszczony w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję zapoznać się z najczęściej stosowanymi barwnikami wykorzystywanymi przez producentów do „koloryzowania” słodyczy. Dodatkowo uczestnicy zajęć będą mogli wykonać rozdział barwników metodą chromatografii cienkowarstwowej (TLC).

Liceum

Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Nie

18:15-19:00

Świat w skali mikro

Prowadzą: dr Katarzyna Głowacka, dr Wioletta Pluskota, dr inż. Sylwia Okorska

Warsztaty z mikroskopowania. Uczestnicy przynoszą materiał, z którego samodzielnie wykonują preparat i oglądają go z wykorzystaniem mikroskopu świetlnego.

Konieczna rezerwacja: katarzyna.glowacka@uwm.edu.p

12+

Sala 118, Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

12

Tak

18:30-19:00

Sposoby pozyskiwania i konserwowania owadów

Prowadzi: mgr Krzysztof Lewandowski

Jak pozyskuje się owady do zbiorów dydaktycznych i naukowych. Przyrządy do poławiania owadów. Sposoby ich przechowywania. Rozpinanie owadów do celów dydaktycznych i muzealnych.

12+

Sala 308 (III piętro), Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Plac Łódzki 3

5

Nie

19:00-20:30

Tajemniczy świat mikroorganizmów

Prowadzą: Opiekun: dr Dorota Górniak; Autorzy: Martyna Buta, Jakub Hubeny, Jakub Kowalik

Celem warsztatów jest przybliżenie podstawowych informacji o niewidocznych gołym okiem i najliczniej występujących mieszkańcach Ziemi. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać doświadczenia mikrobiologiczne i zapoznać się z tajnikami pracy mikrobiologa. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, dlaczego trudno wyobrazić sobie świat bez udziału bakterii, jakie jest ich znaczenie w medycynie i środowisku oraz czy wszystkie mikroorganizmy są niebezpieczne. W ramach warsztatów zaplanowano: • wykonanie preparatu mikrobiologicznego, • obserwację bakterii przy wykorzystaniu mikroskopu świetlnego, • poznanie podstawowych metod hodowli i rozpoznawania mikroorganizmów.

Konieczna rezerwacja: Jakub Hubeny 512-925-907 jakub.hubeny@gmail.com

13-19

Sala 202, Katedra Mikrobiologii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

19:30-20:30

Zrób krem z sukulenta - warsztaty z robienia kosmetyków naturalnych

Prowadzą: mgr inż. Teresa Jagielska, dr inż. Anna Źróbek-Sokolnik, dr Aldona Fenyk, grupa Wiedźmuchy

W szklarniowej kolekcji sukulentów znajduje się kilka gatunków z rodzaju aloes. Od dawna znane są lecznicze i regenerujące działanie soku z aloesu na skórę, dzięki zawartości związków o dużej aktywności biologicznej. Właśnie tego soku użyjemy do otrzymania naturalnego kremu, który każdy może sam zrobić w domu. Innymi sukulentami o właściwościach leczniczych są żyworódki, które należą do rodziny gruboszowatych. Szczególne właściwości jeżeli chodzi o stosowanie na skórę posiada żyworódka pierzasta i również tej rośliny użyjemy do sporządzenia regenerującej maści.
Warsztaty przygotowane przez pracowników Katedry Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin oraz Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody oraz studentów kierunku biologia, specjalność biologia medyczna.

Konieczna rezerwacja: tel. 515232560

10+

Szklarnia WBiB, ul. Heweliusza 22

12

Tak

21:00-22:30

Tajemniczy świat mikroorganizmów

Prowadzą: Opiekun: dr Dorota Górniak; Autorzy: Martyna Buta, Jakub Hubeny, Jakub Kowalik

Celem warsztatów jest przybliżenie podstawowych informacji o niewidocznych gołym okiem i najliczniej występujących mieszkańcach Ziemi. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać doświadczenia mikrobiologiczne i zapoznać się z tajnikami pracy mikrobiologa. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, dlaczego trudno wyobrazić sobie świat bez udziału bakterii, jakie jest ich znaczenie w medycynie i środowisku oraz czy wszystkie mikroorganizmy są niebezpieczne. W ramach warsztatów zaplanowano: • wykonanie preparatu mikrobiologicznego, • obserwację bakterii przy wykorzystaniu mikroskopu świetlnego, • poznanie podstawowych metod hodowli i rozpoznawania mikroorganizmów.

Konieczna rezerwacja: Jakub Hubeny 512-925-907 jakub.hubeny@gmail.com

13-19

Sala 202, Katedra Mikrobiologii, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

10

Tak

 Pokazy / prezentacje


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:00-23:00

Olej nie tylko w głowie

Prowadzą: dr hab. Hanna Ciecierska, prof. UWM; dr Dorota Górniak; dr Anna Źróbek-Sokolnik; dr Aldona Fenyk

Rośliny gromadzą głównie w nasionach i owocach tłuszcze jako materiał zapasowy, który człowiek wykorzystuje w różnych celach. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte korzystnie wpływające na nasze zdrowie, nie tylko ze względu na wysoką wartość odżywczą np. obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają procesom starzenia, mają własności przeciwnowotworowe.
Które oleje roślinne są najzdrowsze? Przedstawiamy, które warto mieć w swojej kuchni, które stosować w pielęgnacji skóry (jak również w prosty sposób zrobić kosmetyki dla siebie?) czy w inhalacji oraz jak się nimi leczyć.
Poznacie nie tylko własności różnych olejów roślinnych, ale również rośliny z których pochodzą.
Pokaz przygotowany przez pracowników Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody oraz Katedry Mikrobiologii.

bez ograniczeń

Sala 010, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

12

Nie

 warsztat


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

16:00-19:00

Co się dzieje zimą w przyrodzie

Prowadzi: Mazurski Park Krajobrazowy

W trakcie Nocy Biologów zapraszamy na stoisko edukacyjne Mazurskiego Parku Krajobrazowego, który zwróci uwagę na to co się dzieje zimą w przyrodzie.
Na stoisku dowiemy się jakie strategie na przetrwanie zimy przyjmują krajowe gatunki zwierząt. Które z nich hibernują, które odbywają dalekie wędrówki, a które świetnie dają sobie radę w tych trudnych, zimowych warunkach.
Poznamy ślady i tropy, które możemy zaobserwować podczas zimowych spacerów. Porównamy wielkość tropów i rodzaje śladów pozostawianych przez zwierzęta.
Dodatkowo nauczymy się rozpoznawać gatunki odwiedzające nasze karmiki i poznamy zasady prawidłowego dokarmiania. Każdy uczestnik będzie miał szansę stworzyć swój własny, kolorowy klucz do rozpoznawania ptaków w karmiku.
Serdecznie zapraszamy 12 stycznia 2018 r. w godz. 16.00 -19.00.

bez ograniczeń

Hol w CB Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A

Bez ograniczeń

Nie

 pokazy z dyskusją


CZASNAZWAWIEKSALAMIEJSCREZERWACJA

15:30-18:30

Poznaj glebę i jej tajemnice

Prowadzą: dr hab. inż. PAWLUCZUK JAN, dr hab. SOWIŃSKI PAWEŁ, mgr inż. SIENKIEWICZ JADWIGA

Wystąpienie w formie prelekcji i warsztatów.
Pod ogólnym tytułem "Poznaj glebę i jej tajemnice" chciałbym zaprezentować formy utworów mineralnych i organicznych , przedstawić ich genezę oraz ich role w siedlisku dla zachowania bioróżnorodności fauny i flory. Zaprezentować te utwory od strony skały macierzystej gleb. Podczas prezentacji multi-medialnej będzie zaprezentowana przyrodnicza i użytkowa rola siedlisk hydrogenicznych i ich znaczenie w życiu każdego człowieka.
W swoich badaniach zajmuję się przyrodniczymi podstawami wykorzystania gleb Polski północno-wschodniej w aspekcie zrównoważonego rozwoju.
Środowiskowymi skutkami zmian właściwości materii organicznej gleb organicznych będącej w fazie decesji. Wpływem przemian azotu i fosforu w glebach hydrogenicznych w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Polski północno-wschodniej oraz możliwości ich kontrolowania,

bez ograniczeń

118, Plac Łodzki 3

30

Nie

Odwiedzin: 2031960 | Ostatnia aktualizacja: 2017-11-12, 15:34  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.